DÅRLIG ØKONOMI: Leder i Aleneforeldreforeningen, Stig Rusten, mener at forklaringen ligger i dårligere økonomi. Foto: Scanpix

Skilsmissebarn har dårligere karakterer

Barn av skilte foreldre og samboende foreldre gjør det dårligere på skolen enn barn fra gifte familier. Nesten en halv karakter skiller.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

En gjennomgang av 16-åringers karakterer målt mot foreldrenes sivile status viser at 0,4 karakterpoeng skiller skilsmissebarna fra kjernefamiliens barn. Barn fra samboende familier kommer også noe dårligere ut. Forsker Jon Lauglo, som står bak studien, skisserer to mulige årsaker.

- Enten er det bedre å vokse opp i en familie med sterke og institusjonaliserte forhold mellom foreldrene, eller så har det å gjøre med hvem som velger å gifte seg til å begynne med, sier han til Aftenposten.

Ifølge studien er det heller ingen fordel for barns oppvekst å ha steforeldre, i forhold til å bo hos alenemor eller - far.

Leder i Foreldreutvalget, Loveleen Rihel Brenna, mener skolens oppfølgingsrutiner er tilpasset kjernefamilien og mener skolen må bli flinkere til å følge opp den moderne familien.

Leder i Aleneforeldreforeningen, Stig Rusten, forklarer dårligere karakterer blant skilsmissebarn med dårligere økonomi og lavere utdanning i familien. Foreningen etterlyser nå bedre inntektssikring for foreldre som forsørger barna alene, slik at de kan ta etter- og videreutdanning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder