Harald og Sonja feirer sin 25. jul som kongepar

Kong Harald og dronning Sonja feirer jul på Kongsseteren med kronprinsfamilien i år. Prinsesse Märtha Louise feirer med barna hos Ari Behn, med hans familie.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Kong Harald og dronning Sonja følger sine tradisjoner og skal ikke ha noen spesiell markering av at dette er deres 25. jul som kongepar:

– Det blir vanlig julefeiring, i år med kronprinsfamilien, på Kongsseteren. Sammen skal de gå til 1. juledagsgudstjeneste i Holmenkollen kapell, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Prinsesse Märtha Louise og barna skal feire litt med Ari Behn, sammen med hans familie, og litt med kongeparet.

Les også: Dronning Sonja om flyktninger

Utefoto

I flere tiår har kongefamilien stilt opp til julefotografering, som oftest mens de har vært i gang med tradisjonelle juleaktiviteter, som baking, pynting av tre eller posering i finstasen. I år var de imidlertid utendørs, ved lysthuset i Dronningparken.

Der samlet familien seg for å spise pepperkaker og drikke gløgg av kopper som prinsesse Astrid har malt.

De siste årene har kongehuset søkt ut, åpnet seg mer, blant annet med mer aktivitet i sosiale medier og større grad av innsyn. Områdene rundt Slottet er blitt en stadig mer sentral arena for aktiviteter der folket kan treffe de kongelige.

Her har det vært friluftsbibliotek og høytlesing, trær er plantet og intervjuer gjennomført. I år har det vært utekino, jubileumsfeiring og åpning av «prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark».

Les også: Kong Harald inviterte på egenskutt elg

Førjulsmøte

En annen tradisjon som videreføres er dronning Sonjas førjulsbesøk ved en institusjon eller hos en organisasjon som ikke til vanlig får kongelige gjester. I år skal hun besøke Marcus Thranes hus i Oslo, bitte lille julaften:

– Disse julebesøkene er blitt en verdifull tradisjon for henne, sier Hagen.

Kronprinsparet ser ut til å ha startet med samme tradisjon. I år har de delt ut mat til hjemløse sammen med Kirkens Bymisjon og besøkt juleverkstedet på Haug skole og ressurssenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder