Forskere slår alarm om havtemperaturer: − Er veldig kritisk nå
– Det kommer til å bli tørt, vått og vilt, sier norsk forsker.
Kortversjonen
- En ny rapport fra Universitetet i Maine viser økende overflatetemperaturer i verdenshavene, som nå overstiger 21 grader.
- Forskere ved Universitetet i Bergen og Cicero mener dette er alarmerende og kan føre til en rekke konsekvenser:
- Varmere hav påvirker dyrelivet, spesielt korallrev, som kan forsvinne og det vil ha direkte negative konsekvenser for havets økosystemer.
En ny rapport fra universitetet i Maine viser at overflatetemperaturene i verdenshavene bare øker. Det kan gi store konsekvenser, ifølge forskere.
Så lenge det har blitt målt har gjennomsnittstemperaturene i verdenshavene aldri oversteget 21 grader – før nå.
– Det som er alarmerende er hvor raskt de har steget de siste månedene og hvor høyt de overstiger de andre årene, sier direktør ved Nansensenteret, Tore Furevik.
En rekke konsekvenser
Furevik sier at de store endringene i overflatetemperaturene skyldes klimaendringene, men at vi også er på tur inn i en El NiñoEl NiñoEl Niño og La Niña er en naturlig, periodevis klimavariasjon, som skyldes endringene i den vindmønstre i den tropiske delen av Stillehavet. La Niña gir normalt sett en litt kaldere periode, mens under El Niño blir det varmere. -periode.
– Vi har hatt en langvarig kald periode i Stillehavet som nå har tatt slutt, men som har holdt temperaturene relativt nede. Nå viser modeller at vi får El Niño, og i stedet for en demping av den globale oppvarmingen, vil vi få en forsterkning.
– Vi kommer til å få solide varmerekorder utover høsten og neste år, mener Furevik.
Klimaforskeren mener de høye overflatetemperaturene kan gi en rekke konsekvenser.
– Varmere hav vil selvfølgelig påvirke dyrelivet i havet, men ikke minst korallrevene. De kan forsvinne og det vil ha en direkte negativ konsekvens på økosystemet i verdenshavene, sier han og legger til:
– Varmere vann er også som bensin for tropiske orkaner.
– Hvordan vil temperaturendringene påvirke Norge?
– Det er litt tidlig å si. Norge er ikke landet som vil bli mest påvirket og der er derfor mye vanskeligere å varsle. Men det er stor sjanse for at det kommer til å bli unormalt varmt i Sør-Europa i sommer.
– Mer kritisk
Også klimaforsker ved Cicero, Borgar Aamaas, mener grafen er alarmerende. Han understreker at temperaturendringene i havet er mye mer kritisk enn forandringene i atmosfæren.
– Det er fordi mesteparten av den menneskeskapte globale oppvarmingen lagres i havet. Her blir den ekstra energien lagret i hundrevis av år og vil påvirke klimaet vårt i lang tid, sier han.
Aamaas forklarer at når havtemperaturen endres, vil det igjen påvirke temperaturene i atmosfæren, og vi vil oppleve klimaendringene.
– Grafen viser nok en gang at vi har global oppvarming og at det bare blir varmere og varmere. Dette er enda en ny rekord i rekke av mange rekorder. Dette passer inn i et mønster om at det er veldig kritisk nå, sier han.
Under sist El Niño-periode, i 2018–2019, var gjennomsnittstemperaturen i verdenshavene på det høyeste 20,9 grader. Modeller viser at El Niño kommer først i august i år, men gjennomsnittstemperaturen lå allerede i april i år 0,2 grader høyere enn i 2019.