VANSKELIG: Direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk, mener det er vanskeligere enn mange tror, å få jobb etter man har tatt imot sluttpakke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Ledigheten øker mest for dem over 60 år

Arbeidsledigheten blant personer over 60 år har økt med nesten 30 prosent siden 2014, viser nye tall.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– En sluttpakke kan for de eldste arbeidstakerne bety at de fases ut av arbeidslivet for tidlig, sier direktør Kari Østerud i Senter for Seniorpolitikk, og legger til at det kan være vanskelig for eldre å få jobb etter at de har tatt imot sluttpakke.

Veksten i arbeidsledigheten blant unge i samme periode er på under 5 prosent, skriver Senter for seniorpolitikk.

En ny rapport utarbeidet for Senter for Seniorpolitikk viser at dersom personer i alderen 58-62 år reduserer sin deltakelse i arbeidslivet som følge av denne utviklingen, kan dette tilsvare 30.000 tapte årsverk og et verditap for samfunnet på 16 milliarder kroner.

Leste du denne? Flyktet fra ledighets-helvete til et jobb-paradis.

Senter for seniorpolitikk advarer mot å bruke omstilling til å fase seniorene ut av arbeidslivet.

Arbeidsministeren: Det er ingen nasjonal ledighet

Sluttpakker

– Det vil bryte fullstendig med det politiske målet for pensjonsreformen, som er å sikre at folk står lenger i arbeid. Sluttpakker brukes gjerne for å få smidige nedbemanningsprosesser. For seniorer er det ofte vanskeligere enn de tror å få en ny jobb etter at de har tatt imot en sluttpakke, sier direktør Kari Østerud i Senter for Seniorpolitikk til NTB.

Finn.no: Økning i antall ledige stillinger

Rapporten viser eksempler på gode og dårlige sluttpakker. I de gunstigste eksemplene kan sluttpakkene kompensere for over seks årslønner. I motsatt tilfelle vil en minimalistisk sluttpakke kunne innebære et økonomisk tap tilsvarende flere årslønner for en arbeidstaker.

Foreslår nye tiltak: Slik vil NAV få flere i arbeid

Dyr løsning

Rapporten viser også at det er en dyr løsning å sluse seniorene for tidlig ut av arbeidslivet. «Norsk arbeidsliv trenger både den kompetansen og den arbeidskraften som seniorene representerer. Mens yngre arbeidssøkere oftest finner en ny jobb ganske raskt, står seniorene lenger uten jobb og arbeidssøkere over 55 år er ikke veldig populære hos dem som rekrutterer», skriver senteret i en pressemelding.

Les også: Studentene flykter fra oljestudiene

– Vi vil oppfordre ledere og HR-avdelinger i disse omstillingstider om ikke å nedbemanne seniorer på autopilot. Virksomhetene er best tjent med å la kompetanse stå i sentrum, ikke alder. Arbeidsmotivasjon og arbeidsprestasjon er veldig individuelt, og stort sett uavhengig av alder, sier Østerud til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder