POLITIJAKT: Ranet mot NOKAS i 2004 utløste en omfattende politijakt. Her gjør en patrulje seg klar kort tid etter ranet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

51 NOKAS-millioner fortsatt borte

Politiet har lite håp om å finne resten av pengene etter NOKAS-ranet i Stavanger for ti år siden.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det er jo alltid et håp, men vi tror at veldig mye er fordelt og brukt opp, eventuelt også på annen kriminalitet, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø i Rogaland politidistrikt til NTB.

Ti år etter norgeshistoriens største ran er 51 millioner kroner av utbyttet fortsatt på avveie.

Pakket ned i kasser

Politiet tror ikke det ligger mange millioner fra ranet gjemt et eller annet sted.

- Men at det er noen som har noe å glede seg til når de kommer ut, ser vi ikke bort fra, sier Rossebø.

I boken «Dødsranet», som kom ut i 2009, skriver journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass at de har opplysninger om at et stort kontantutbytte fra ranet er pakket ned i kasser og gjemt i et lokale på Østlandet.

Om politiet kommer til å holde et ekstra øye med dem som er dømt for ranet når de kommer ut av fengselet, svarer Rossebø kort:

- Ingen kommentar.

Sonet ferdig

Flere av de dømte har allerede sonet ferdig sine dommer. Blant dem som er prøveløslatt er Johnny Thendrup, som ble skutt i låret av politiet under ranet. Etter å ha blitt dømt til 13 års fengsel ble han prøveløslatt i slutten av januar i år.

Til Dagbladet sa han noen dager før løslatelsen at han skal starte et nytt liv, være sammen med de tre barna og jobbet for et transportselskap i Oslo.

- Jeg har meldeplikt i ett år, opplyste Thendrup.

Det vakte sterke reaksjoner da Sør-Trøndelag tingrett før jul sa ja til å løslate forvaringsdømte Kjell Alrich Schumann, som under ranet avfyrte det dødelige skuddet mot politiførstebetjent Arne Sigve Klungeland.

Påtalemyndigheten har anket avgjørelsen, og Schumann blir sittende i fengsel til saken er behandlet på nytt i Eidsivating lagmannsrett i juni.

Schumann ble dømt til forvaring i 16 år med en minstetid på ti år og kunne begjære seg løslatt fordi han har sonet minstetiden. Hovedmannen bak ranet, David Toska, fikk 18 års fengsel, og kan først kreve seg prøveløslatt høsten 2016, opplyser hans advokat Øystein Storrvik til NTB.

Toska soner for tiden i sin fødeby Bergen.

- Han har hatt noen korte permisjoner og har tilbrakt dagene i fengselet med å studere matematiske fag, sier Storrvik.

Mens flere av ranerne, blant andre Johnny Thendrup og Schumann, har stått fram i mediene og gitt intervjuer, har Toska så langt sag nei til alle intervjuforespørsler.

Mus i lasten

David Toska sa under rettssaken at pengene fra ranet var borte, at han ville komme blakk ut av fengselet. Etter at pengene først hadde blitt oppbevart på loftet i dekkleiligheten Nedre Dalgate i sentrum av Stavanger, ble de fraktet bort to uker etter ranet.

Toska telte selv alle pengene. Han kom til at det var 55,5 millioner kroner, mens det er på det rene at det ble båret ut drøyt 57,4 millioner kroner fra tellesentralen i Stavanger. Det fikk Toska til å utbryte under rettssaken at det «hadde vært mus i lasten».

Rettssaken etter ranet var den mest omfattende i Norge i fredstid. 13 menn satt på tiltalebenken i menighetshuset på Forus utenfor Stavanger. Alle ble ti slutt dømt. Den siste av ranerne, Jusuf Hani, flyktet til utlandet etter ranet, men meldte seg for norsk politi i 2009. Han ble i 2010 dømt til seks og et halvt års fengsel.

En vekter, som Toska navnga i åpen rett og fortalte at hadde gitt ham innsideinformasjon om NOKAS, ble i 2008 dømt til tre års fengsel.

Dermed er totalt 15 menn dømt for NOKAS-ranet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder