LANDSMØTEÅPNER: Erna Solberg lot seg begeistre av artisten Ravi, som var med og åpnet Høyres landsmøte, Foto: Helge Mikalsen VG

Åpner for pliktopplæring
for de svakeste barna

GARDERMOEN (VG) Erna Solberg (H) mener at førskolebarn som ikke går i barnehagen, bør delta i aktiviteter som sikrer at de har utviklet evnen til å lære når de begynner på skolen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter at hun i landsmøtetalen oppfordret kommunene til å oppsøke familier som ikke sender barnet til barnehagen, sier Høyre-lederen at barnehage fortsatt skal være frivillig, men er ikke fremmed for noe mer plikt når det nærmer seg skolestart:

–Det går an å være litt strengere overfor noen barn, sier hun til VG.

– Jeg er ikke imot å si at et halvt år før de begynner på skolen, bør noen delta noe mer i aktiviteter, hvis det er dokumentert at barnet ikke har utviklet egenskaper til å kunne lære fra dag én på skolen, sier Erna Solberg.

– Er dette et forvarsel om pliktig barnehage?

– Nei, dette vil være frivillig, sier Solberg.

Hør podcasten VGs politiske redaktør Hanne Skartveit hadde med Erna Solberg denne uken her.

Tidlig innsats

På Høyres landsmøte varslet partilederen og statsministeren at tidlig innsats for å unngå senere frafall, vil være partiets neste skolereform når lærerløftet er fullført.

Les også: Astrup forsvarer skattekutt

Ressursene skal settes inn mot de yngste barna, varsler Solberg, og sier at det skal pøses på med ressurser i småskolen, og i barnehagen:

– Folk fra kommunen skal banke på døren til foreldrene til barna som ikke begynner i barnehage, sa hun i landsmøtetalen.

Bygg heller barnehager

– Hun bør begynne med å bygge nok barnehageplasser, køen har vokst seg rekordstor på to år med Høyre i regjering. Over 10 000 står nå i barnehagekø, sier Anette Trettebergstuen (Ap).

Også regjeringspartner Frp er skeptisk:

– Før en banker dører bør en prøve mer informasjon og markedsføring av barnehager og det tilbudet de gir. Vi gir jo allerede gratis kjernetid for noen, sier Laila Reierten, Frps familepolitiske talskvinne på Stortinget.

Les også: Carl I. Hagen vil tvinge norsk-svake barn til barnehagen

Men KrF er positiv

– Jeg regner med at det dreier seg om nøktern informasjon om barnehagetilbudet i kommunen, og ikke at det oppfattes som en overprøving av ulike familiers valg, sier Hans Olav Syversen, KrFs parlamentariske leder.

Erna Solberg viser til at Alna bydel i Oslo har banket på dører til innvandrerfamilier:

– De har gode resultater fordi de har med personer som snakker språket, og som kan fortelle hvor viktig barnehagen er for at barnet skal gjøre det godt på skolen, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder