MÅTTE STENGE: Omtrent 20 innsatte ble tidligere i år flyttet etter at det ble oppdaget rotter inne deres fellesrom. Foto: Kyrre Lien , NTB scanpix

Avdeling ved Oslo fengsel stengt etter rottefunn

Tidlig i januar ble det funnet rotter inne på fellesrommet til de innsatte på avdeling A.

  • Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg kan bekrefte at det har blitt funnet tre rotter inne på C3 på avdeling A, sier rådgiver Tor Erik Larsen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

Det var i begynnelsen av januar at man oppdaget rottene inne på de innsattes fellesområde. Ifølge Larsen ble det raskt tatt en avgjørelse om midlertidig å stenge avdelingen, og flytte de rundt 20 innsatte til en annen avdeling.

Høsten 2015: Varslet rotte-høst

– Det er aldri en hyggelig ting når det løper rotter rundt på arbeidsplassen, eller der folk bor, sier Larsen, før han poengterer at dette ikke har vært en stor sak ved avdelingen, som også går under navnet «Botsen».

– Det finnes planverk for skadedyr, og dette ble iverksatt etter kort tid.

Ved Hof fengsel: To betjenter passer på 109 fanger alene

Fant ny rotte i slutten av måneden

– Da dette ble oppdaget hentet vi inn skadedyrbekjempelse. Etter noen dager var rottene tatt livet av, sier eiendomsforvalter Ola Røsholt i Stasbygg.

Men i slutten av måneden ble igjen en rotte oppdaget inne på «Botsen».

Les også: Fengslet som sjokkerer i utlandet - slik soner de på Bastøy

– Det er en gammel bygning, og i gamle bygg kan man få uønskede dyr. Og spesielt hvis det er mat der. Vårt ansvar er å sikre at det ikke kommer rotter inn i fengselet, men Oslo har som kjent masse rotter, og da hender det at de kommer seg inn i ulike bygg – også i fengselet, sier Røsholt.

Les også: Frykter rotteinvasjon i hovedstaden

– Men er det ikke utført en god nok jobb, når man igjen finner en rotte bare uker etter skadedyrbekjempelsen?

– Dette er et gammelt bygg, det er naturlig at det finnes hulrom som vi ikke har kontroll over. Rottene kan dukke opp hvor som helst, og selv om dette er noe vi jobber metodisk med hele tiden, må man innimellom regne med at de dukker opp.

VG har vært på innsiden i et kvinnefengsel: Her er de innsattes historier

Slitt med problemer tidligere

Røsholt sier at det ikke er Statsbygg som selv utfører skadedyrbekjempelsen, men at han er kjent med at det enten blir lagt ut gift til rottene eller at de fanges i feller.

LITE HYGGELIG: Rådgiver Tor Erik Larsen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund sier til VG at det var lite hyggelig for alle da det ble funnet rotter inne på avdeling A. Foto: Terje Bringedal , VG

2002: Flere folk enn rotter i Oslo

«Botsen» er Oslo fengsel eldste bygg, og har fungert som fengsel i 165 år. I fjor høst foreslo regjeringen å legge ned «Egon Olsens» ikoniske fengsel. Dette ble senere vedtatt i statsbudsjettet for 2016.

De har tidligere slitt med dårlig inneklima i fengselet, og i 2014 ble det funnet muggsopp i dusjer, på toaletter og på kjøkkenet.

– Det er nok litt utfordrende å være ansatt ved avdeling A for tiden, og enten er du hardhudet eller så blir man oppgitt over situasjonen, både på grunn av dårlig luftkvalitet og ikke minst fordi avdelingen skal legges ned, sier Larsen.

Det er ennå ikke vedtatt når «Botsen» stenger for godt.

VG+: Slik raseres norske fengsler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder