ALVORLIG SAK: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener den tsjetsjenske 23-åringen (innfelt) fra Oslo og en norsk-pakistansk familiefar (46) sluttet teg til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) i Syria i august 2014. Onsdag starter rettssaken mot dem i Oslo tingrett. Foto: VG/PRIVAT

Terrortiltalt (23) får bønnepauser i retten

Hver dag under rettssaken mot den terrortiltalte Syria-fareren (23) fra Oslo tar retten vel 15 minutters pause – slik at 23-åringen får be til Allah.

Publisert:

I dag starter rettssaken mot 23-åringen og en medtiltalt familiefar (46) i Oslo tingrett. VG følger saken fra retten.

Les også: Uenighet om bønnepause

Begge de to mennene er tiltalt for to terrorbestemmelser:

• Terrorforbund: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener de to mennene fra Norge inngikk en avtale om å begå terror i forbindelse med turen til Syria i 2014.

• Terrordeltakelse: De hemmelige tjenestene mener Syria-farerne sverget troskap til og kjempet for terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) i Syria på den samme reisen.

Les også: Terrortiltalte i avhør: Slik var IS på innsiden

Familiefaren nekter straffskyld for begge forholdene, mens 23-åringen har erkjent terrordeltakelse.

Les også: Terrortiltalt (23) kontaktet norske islamister i Syria

I forkant av straffesaken har 23-åringen – som er en russisk statsborger fra Tsjetsjenia og muslim – fremsatt et ønske til Oslo tingrett om at det legges til rette for en bønnepause hver dag mens saken pågår – aller helst i tidsrommet mellom klokken 13.30 og 14.00.

Forsvarer: Ikke noe dramatisk

Tingretten har innfridd ønsket, noe som betyr at forhandlingene stopper opp i vel 15 minutter mens han vender seg mot Mekka og ber.

Ifølge VGs opplysninger, har dommeren vært tydelig på at forhandlingene ikke legges direkte opp etter ønsket, men at det normalt er en pause rundt klokken 14 – og at den tiltalte må tilpasse seg denne pausen.

Les også: PSTs hemmelige terroralarm: Fryktet angrep - pågrep Syria-farer i Oslo

– Dette er overhodet ikke noe dramatisk, og jeg misliker den vinklingen dette får i media. Etter ønske fra klienten spurte vi dommeren om det var mulig å legge til rette for at han kunne be i løpet av rettsdagen, og jeg synes det er positivt at tingretten innfrir ønsket så langt det lar seg gjøre, sier 23-åringens forsvarer, Svein Holden, til VG.

PST: Ble mer religiøs før Syria-tur

Ifølge VGs opplysninger, sitter PST på informasjon som tyder på at den unge tsjetsjeneren ble mer religiøs i 2013 – om lag ett år før han dro til Syria.

23-åringen skal blant annet ha begynt å be fem ganger om dagen og fortalt til personer i nær omgangskrets at han følte at han hadde syndet og at disse syndene kunne bli tilgitt dersom han ble drept som martyr.

Tingrettsdommer og medlem i Dommernes mediegruppe, Kjetil Gjøen, har aldri opplevd et religiøst behov i forbindelse med en rettssak.

– Jeg har vært borti ulike behov som tiltalte har, og så lenge det ikke går utover rettens behandling av saken, fornærmede eller andre, så pleier man å innfri spesielle behov. Jeg tror ikke dette sender negative signaler så lenge rettssaken går sin gang med verdighet, sier Gjøen til VG.

Les også: Forsvarer mener terror-dommer er inhabil

Advokat John Christian Elden har hatt flere forsvareroppdrag i retten for blant annet radikale islamister, men han har aldri opplevd at domstolen har innfridd et slikt ønske.

– Det er en høflig gest fra rettens side som viser religionsnøytralitet og respekt, sier Elden til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder