PÅ PLASS: Jens Stoltenberg var på plass ved Minnemarkering på Utøya onsdag. Foto:Krister Sørbø,VG

Jens Stoltenberg på Utøya: – Det var vondt, trist - og godt

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre opplevde både vonde minner og fint samhold da de vendte tilbake til Utøya fire år etter.

  • Mona Byrkjedal
  • Ingvill Dybfest Dahl
  • Krister Sørbø

Artikkelen er over fire år gammel

Jonas Gahr Støre var tilbake på Utøya for minnemarkeringen onsdag, og beskriver minnestedet Lysningen som et svært naturpreget sted midt i skogen der det gror vakre blomster.

– Det er gjort mye dugnadsarbeid der, men mellom noen furutrær henger alle navnene. Der var det en veldig god stemning. Det var også folk som gråt, men jeg opplevde at det var en opplevelse av samvær der, og det ble ikke sagt noe, men lagt ned blomster og det var egentlig ganske fint, sier han til VG og fortsetter:

– Lysningen er det høyeste punktet på øya, med en liten utsikt – der fikk han ikke slippe til eller begått ugjerninger. Så det er et fint sted og det var en fin stemning.

VGTV: 22. juli markert på Utøya

– Vi så ondskap og møtte det med kjærlighet

For NATO-generalsekretær Stoltenberg var det viktig å være tilbake både i egenskap av at han var statsminister da angrepet skjedde, og leder i partiet som ble angrepet. Men han sier det også betyr mye på det personlige plan:

– Jeg kjente mange av dem som mistet livet, foreldrene til dem som mistet livet, og jeg jobbet sammen med mennesker på Statsministerens kontor som mistet livet. Jeg har også vært her hver sommer siden 1974, så Utøya er en viktig del av mitt liv, og jeg kommer til å være her enten det er minnestund eller ikke, i mange, mange år fremover.

– Hvilke følelser settes i sving når du er tilbake nå?

– Det var både vondt og trist, men også godt å oppleve den nærheten og det fellesskapet en slik markering gir, sier han og fortsetter:

– Jeg føler sorg og savn. Og jeg tenker på alle de 77 som mistet livet, og alle dem som er skadd og har merker for livet. Men jeg tenker også på alt det fine som ble mobilisert, og det er det som er 22. julis store paradoks: At vi så ondskap og vi så vold, og så møtte Norge det med samhold og kjærlighet, og det ble vi minnet på i dag, sier Stoltenberg.

Sammenligner Utøya med 9/11

Både Støre og Stoltenberg fikk svare på kritikken mot at det kan bli for mange minnemarkeringer, og ble konfrontert med de ulike synspunktene på hva som burde vært gjort med Utøya.

Les også: Her er minnestedet på Utøya

Stoltenberg sier han har opplevd et lignende dilemma som det AUF og de etterlatte har med Utøya, da han besøkte 9/11-minnesmerket i New York.

– Der har de reist et bygg som er høyere enn det som sto der før, men samtidig laget en minnelund og et minnested. Så i New York løste de det ikke ved å gjøre enten det ene eller det andre, men vet å lage både minnested og ta stedet tilbake. Og selv om det er store forskjeller, er det noe av det samme man gjør her på øya, påpeker den tidligere statsministeren.

Støre poengterer at det ikke har vært noe enkelt valg, og sier at noen har vært skeptiske.

– Men jeg opplever at AUF har lyttet og spurt og konsultert veldig bredt og har en trygg beslutning. Viktigheten er at ungdom ikke skal la seg kue og knekke av en slik grusom handling, men at de skal fremover og faktisk drive et politisk arbeid som jo demokratiet bygger på. Om det hadde blitt slik at det ikke ble mer liv fra AUF om sommeren, så hadde han fått en delvis seier, og det får han til de grader ikke, understreker Støre.

SAMLET: F.v. Jonas Gahr Støre, AUF-leder Mani Hussaini og Leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland, under en minnemarkeringen på Utøya onsdag. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Under minnemarkeringen ble det også holdt taler av Støre selv, AUF-leder Mani Hussain, og leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland, mens folk samlet seg i «bakken» på Utøya.

Også Støre fikk sterke inntrykk fra returen til øya:

– Jeg er også pappa, og det å oppleve mødre, fedre, søsken og nær familie som går med de vonde minnene, det gjør veldig inntrykk. Og her er folk ærlige med hverandre, de sier hvordan de opplever det, på stedet hvor det skjedde, og det er sterkt. De fleste vet jo nøyaktig hvor det var de mistet sine kjære, og derfor er det et sted fylt av veldig tunge minner, forteller Støre.

VGTV: Se intervjuet med Jonas Gahr Støre

Ap-lederen var selv på Utøya og spilte fotball med ungdommen der dagen før ugjerningene for fire år siden. På spørsmål om hvordan det var å være tilbake der, svarer han:

– Det er bare et sted. Det er livet på det stedet du spør etter, og om to uker er det leir på ny. Og jeg tror man kommer til å ha lek og aktivitet, men med respekt for det som var. Det at det spilles fotball og volleyball, det hører en ungdomsleir til, så jeg tenker vi får det til nå også.

Fire år etter terroren: De viktige debattene

Støre om ny leir: Det blir aldri det samme

– Hvordan tror du det blir på leiren på Utøya i august?

– Det blir annerledes. Det blir aldri det samme, og det skal det ikke være heller. Jeg tror det kommer til å bli en kombinasjon av de lange linjene, av å være preget av det som skjedde for fire år siden, men også av en oppmerksomhet rettet fremover på hva slags samfunn vi vil ha: Hva handler internasjonal solidaritet om, og hvilke verdier vil vi skal prege samfunnet vårt? Det er det Utøya skal handle om, sier Ap-lederen.

Jens Stoltenberg forsikrer at han også kommer til å besøke den kommende leiren neste måned- da som gjest.

– Jeg har jo vært her som ung AUF-er, som AUF-leder, som statsråd og som statsminister – og nå er jeg her som gjest. De har bedt meg som en «gammel gubbe» for å komme og fortelle om hvordan det var å være på leir her i gamle dager.

Les også

Mer om

  1. 22. juli
  2. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

  1. Ole Martin (22) overlevde Utøya-angrepet: – Fint å være samlet igjen

  2. AUF-lederen: – Ingen blir født til å hate

  3. Erna Solberg om Utøya-ungdommene: – Vi er ikke gode nok til å ta vare på dem

  4. Stoltenberg om 22. juli-utstilling: – Bildene gjorde sterkt inntrykk

  5. Ap-leder Jonas Gahr Støre på Utøya: – Kampen mot voldelig ekstremisme må bekjempes med bred front

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder