SKAPTE URO: Helt ekte tollere ble forvekslet med falske tollere både av politiet og innbyggere i Sel kommune. Bildet er fra tettstedet Otta. Foto: Lars Erik Skrefsrud VG

Politiet advarte mot falske tollbetjenter – var ekte

Krevde inn årsavgift på døra hos eldre - varslet politiet

Politiet i Gudbrandsdal advarte onsdag mot to personer som utga seg for å være tollere som krevde inn «avgifter» i Sel kommune. Bekymrede eldre hadde varslet.

Publisert:

– Vi ble kontaktet to ganger av folk som ringte på vegne av sine eldre og bekymrede foreldre. Vi ble usikre selv, og la ut meldinger på Twitter. Selvsagt skulle vi kontaktet tollregion øst der og da, men det gjorde vi ikke før i dag. Da fikk vi bekreftet at personene som utga seg for å være tollere, virkelig var ekte tollere, sier operasjonsleder ved Innlandet politidistrikt i Gudbrandsdal, Alf-Harald Rosenberg.

Politiet meldte om en hvit kassebil med merket «Møller Bil» i bakrute, og i en ny Twitter-melding senere advarte de mot to personer som utga seg for å være fra Tollregion Øst, som «oppsøker eldre personer i Sel for å få dem til å betale «avgifter».

– Vi har nå snakket med dem det gjaldt, så er saken ute av verden for oss, sier Rosenberg.

– Men hva var det med de ekte tollerne som utløste skepsisen hos de eldre i Sel? Har du noe signalement?

– Nei, det har jeg ikke. Det må du spørre tollvesenet om, sier han.

Les: Slik blir den nye årsavgiften som kommer fra 2018.

Tollere i sivil

– Dette er svært erfarne tollere og greie karer, en middelaldrende og en eldre mann, som nok var ute i helt lovlig ærend, sier seksjonssjef Svinesund Tollsted, Wenche Fredriksen.

– De driver avgiftskontroll, krever inn årsavgiften mer konkret. Også sjekker de at EU-kontrollen er gjennomført og forsikringen er betalt. Når vi driver denne typen kontroll er tollere og bil i sivil. Av samme grunn er bilen vår i sivil, men de har og skal ha legitimasjon rundt halsen.

– Hvorfor er de i sivil?

– Det er for å være så skånsomme som mulig når vi oppsøker personer hjemme og ikke skremme for eksempel barn unødvendig. Det er også av hensyn til naboer, dette kan jo være litt sensitivt.

– Det er sikkert mange som ikke vet at de kan risikere å få tollere på døren?

– Det er en vanlig kontrollform, men kanskje vi ikke har vært i dette distriktet tidligere. Det er heller ingen spesiell aksjon. Vi har lister over dem som ikke har betalt årsavgiften på bilen, og kjører ofte hjem til folk på adressen. Her gir vi de som ikke har betalt mulighet til å gjøre opp på stedet, sier seksjonssjef Wenche Fredriksen.

Fikk du med deg denne? Over 50 bileiere må få nye dekk etter asfalt-tabbe.

Sunn skepsis

Politiet berømmer mistenksomheten når det plutselig kommer ukjente på døren og ber om penger.

– Det er en kjempesunn reaksjon og dobbeltsjekke, og å be om legitimasjon, sier han.

Ifølge Skatteetaten, som fra 2016 overtok innkrevingen av årsavgiften fra Tollvesenet, risikerte 132.000 biler avskilting i begynnelsen av juni. Når årsavgiften og tilleggsavgiften er registrert betalt, trekker Skatteetaten avskiltingsvedtaket.

Hvis bilen kontrolleres på veien, er det mulig å beholde skiltene dersom avgiften blir betalt, samt tilleggsavgift (50 eller 250 kroner) og et gebyr på 900 kroner – på stedet.

Hvis bilen blir avskiltet og eieren ønsker å få skiltene tilbake, kommer et påskiltingsgebyr på 1460 kroner i tillegg. Det betales til Statens vegvesen, opplyser Skatteetaten.

Selv om Skatteetaten har overtatt innkrevingen av årsavgiften, er det tollvesenet, politiet og Statens vegvesen som utfører den fysiske kontrollen.

I september vil Statens innkrevingssentral begynne tvangsinnfordring på krav som fremdeles ikke er betalt.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder