VIL SKREMME: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson er glad for at Nav klarer å ta flere av de verste svindlerne. Foto:Gorm Kallestad,ntb scanpix

Eriksson vil gjøre Nav-svindlerne utrygge

Aldri før har Nav avdekket mer omfattende trygdesvindel enn til nå i år. Det gjør statsråd Robert Eriksson kjempeglad.

Artikkelen er over fire år gammel

Fra januar til april i år, har Nav anmeldt trygdesvindel for 118 millioner kroner. Det er 23 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor, viser tall som legges frem av Nav i dag.

Det er svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger som er mest utbredt, og på fire måneder har 459 personer forsøkt å lure til seg totalt 86 millioner kroner gjennom disse ordningene. Det utgjør i snitt over 185.000 kroner per person.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier han tror økningen skyldes Navs målrettede arbeid med å ta de verste svindlerne.

– Nav blir flinkere og flinkere til å ta de store fiskene, og det er jeg kjempeglad for. Dette er personer som bevisst prøver å stikke et sugerør ned i trygdekassen og utnytte velferdssystemet vårt. Disse skal ikke føle seg trygge, sier Eriksson til VG.

LES OGSÅ: Seksbarnsmor i tidenes trygdesvindel

Lyver til Nav

Han understreker at han ikke ønsker at Nav skal gå etter personer som fyller ut skjemaer feil.

– Det viktigste er ikke at Nav tar mennesker som i god tro har fylt ut et skjema feil og ender opp med å få litt for mye utbetalt. Jeg vil at vi skal ta dem som bevisst prøver å utnytte den tillitten systemet er bygget på, sier statsråden.

Svært mange av dem som er anmeldt av Nav har gitt feil opplysninger om hvor mye de jobber. På fire måneder ble 363 personer anmeldt for å ha jobbet mer enn de opplyste om til Nav. Dette gjorde at personene fikk utbetalt 55,4 millioner kroner mer enn de hadde krav på. I snitt utgjør det over 150.000 kroner per person.

LES OGSÅ: Dømt for trygdesvindel med oppdiktet barn

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MANGE TATT: I fjor anmeldte Nav trygdesvindel for totalt 27 millioner kroner Foto:Lise Åserud,ntb scanpix

Ny innrapportering

Fra og med i år må alle arbeidsgivere rapportere de ansattes inntekt til Skatteetaten hver måned. Denne informasjonen får Nav tilgang til i sitt kontrollarbeid. Hele 65 prosent av sakene som er avdekket kommer etter målrettede kontroller mot opplysninger i Skatteetatens register.

Da Robert Eriksson var i opposisjon og leder i arbreids- og sosialkomiteen, foreslo han å innføre en karantenetid for dem som misbruker trygdesystemet. Eriksson mener dette tiltaket foreløpig ikke trengs, men utelukker ikke at det kan hentes frem igjen hvis trygdemisbruket øker.

– Det er både fordeler og ulemper ved en slik ordning. Jeg mener det arbeidet som Nav nå gjør for å ta de store fiskene er et godt tiltak, og vil per nå ikke foreslå en slik karantenetid. Men hvis det skulle vise seg at trygdesvindelen øker, kan jeg når som helst hente frem det forslaget igjen, sier Eriksson.

LES OGSÅ: Robert Eriksson ga Nav-direktøren sparken

Falske brudd

Nav har også avdekket 65 tilfeller av at folk har lurt til seg trygd til enslige foreldre. Denne støtten skal sikre inntekt for enslige mødre eller fedre, men Nav avslørte i løpet av årets fire første måneder svindel for 14 millioner kroner. Dette er dobbelt så mye som på samme tid i fjor. Svindelen skjer ved at par som egentlig er sammen melder til Nav at de har slått opp, og at den ene parten har flyttet ut. Så søker den ene om Nav-støtte som enslig forsørger, selv om parter i realiteten bor sammen og deler på foreldreansvaret.

Den største svindelsaken Nav har avdekket, gjelder svindel av nesten to millioner kroner. Denne personen jobbet svart, samtidig som vedkommende fikk arbeidsavklaringspenger og sykepenger fra Nav. Til sammen har Nav avdekket trygdesvindel i kombinasjon med svart arbeid for totalt 20 millioner kroner i år.

Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Hårek Elvenes (H), mener tallene fra Nav er urovekkende.

– Det er bra at trygdesvindel avsløres, men det er ytterst urovekkende at så mange svindler seg til trygdeytelser. Det er avgjørende viktig at sakene som anmeldes fra Nav, faktisk blir etterforsket av politiet, sier han.

I fjor anmeldte Nav trygdesvindel for til sammen 271 millioner kroner. Det var ny rekord for et helt år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder