Jeg har alltid gått litt rart. Plutselig kan jeg gå rett og normalt

Stein Erik Hagen: - Et nytt menneske

I løpet av en ettermiddag ble Stein Erik Hagen et par centimeter høyere enn før - og like rank som i ungdomstiden.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

Et lite medisinsk mirakel tar imot VG i sitt hjem i Holmenkollen.

Det er ikke lett å se at milliardær og investor Stein Erik Hagen nylig var lam i deler av kroppen. Eller at han var gjennom en fire timer lang operasjon på tirsdag.

Hagen forteller sin dramatiske historie, for å vise at private og offentlige bør gå hånd i hånd.

- Jeg var i Palestina og Israel på en forretningsreise i helgen. Plutselig ble jeg lam i venstre side, hele armen visnet bort, sier han.

Turen ble straks avbrutt og Hagen hastet hjem.

- Jeg var hos legen min mandag morgen. Det ble tatt bilder og de konkluderte med at jeg hadde en omfattende nakkeprolaps.

Mette-Marit

TRAPPER LITT NED: Stein Erik Hagen tar imot VG på tunet hjemme i Holmenkollen. Han sier han vil droppe jobben de nærmeste dagene, men planlegger tur til Lofoten midt i neste uke. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Det var også en nakkeprolaps som satte kronprinsesse Mette-Marit ut av spill før jul.

Hagen sier han har slitt med vond nakke og rygg over tid, men at det sakte har gått fra vondt til verre.

- Det kom ikke akutt, men krypende, sier han.

Det ble tatt kontakt med «hans» sykehus i USA, Johns Hopkins Medical, sykehuset som opererte ham da han fikk prostatakreft for over vel to år siden.

- De konkluderte med at jeg straks måtte opereres og at jeg ikke rakk å komme til USA. De sa rett ut at jeg risikerte ytterligere lammelser, hvis jeg ikke straks ble operert.

- Hvorfor ikke offentlig sykehus?

- Når utgangspunktet var at jeg trengte en hasteoperasjon, var det ikke aktuelt å vurdere offentlige tilbud. Min lege kontaktet Oslofjordklinikken i Sandvika hvor overlege og nevrokirurg Kåre Ekseth tok imot meg umiddelbart. Oslofjordklinikken er helt i verdenstoppen på dette feltet, sier Hagen.

- Det ble ryddet plass

- Ekseth ryddet plass og jeg ble operert dagen etter, på tirsdagen, klokken 11 på formiddagen. Operasjonen varte i tre og en halv time. Den var omfattende; de fjernet tre virvler i nakken og la inn en seks centimeters titanplate, sier Hagen.
Han regnet med lang rehabiliteringstid, men da han våknet ble han både sjokkert - og lettet:

- Jeg våknet opp som et nytt menneske. Det var nesten ikke til å tro, sier han.

- Ikke bare var jeg bedre i armen og nakken. Jeg kunne plutselig strekke kroppen fullt ut; jeg ble to centimeter lengre og var plutselig ikke lettere lut i ryggen, men rank som i ungdomstiden, sier han og fortsetter:

- Jeg har alltid gått litt rart, hvor den ene foten har vendt noe utover. Nå har det skjedd noe som gjør at den går rett frem: Plutselig kan jeg gå rett og normalt. Begge bena går rett frem, sier han og viser oss forskjellen.

- Hva måtte du betale: I størrelsesorden 100 000 kroner?

- Ja, noe slikt. Det synes jeg er helt greit å prate om: At jeg utfører den operasjonen privat, gjør at jeg ikke belaster det offentlige. Det betyr at andre kan få den plassen jeg ville tatt opp, hvis jeg hadde blitt operert ved et offentlig sykehus.

- Det er stor politisk uenighet om det temaet?

Konkurranse

- Jeg synes at det private og offentlige bør kunne gå hånd i hånd og utfylle hverandre. Hvis det finnes et valg, gjør det slik at det skapes konkurranse og vi får et bedre tilbud. Og når helsekøene er så lange som de er, kan jeg ikke skjønne at man kan være negativ til å la private utfylle det offentlige sykehustilbudet. Vet du hvor lang rehabiliteringstid jeg hadde? spør Hagen.

Han svarer selv:

- Jeg var hjemme tirsdag kveld ved ni tiden - altså ikke én eneste overnatting etter en så omfattende operasjon. Da jeg kom hjem sto venner klar med champagnen og hellefisk til middag. Det er bare å ta av seg hatten for overlege Kåre Ekseth og hans fantastiske team ved Oslofjordklinikken. Jeg har vært helt smertefri fra jeg våknet opp. Jeg føler meg friskere enn noensinne.

Nå har Hagen bestemt seg for å ta det rolig en stund fremover. Han vil bruke tiden til å trene seg langsomt opp igjen.

- Armen er fortsatt vissen, sier han og viser at han må bruke høyrearmen for å løfte den venstre.

Flere artikler

  1. Pluss content

    Stein Erik Hagen måtte prolapsopereres

  2. Stein Erik Hagen klarte knapt å gå og måtte bruke rullestol - nå er han operert i USA: –  Det var vellykket

  3. Pluss content

    Når mindre bryster gjør livet bedre

  4. Vil hente hjem kreftpasienter med rådyr robotkirurgi

  5. Reagerer på ventetid på hjerneoperasjon: – Det er for dårlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder