UOPPKLART: Politiet gjorde omfattende åstedsundersøkelser etter drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995, men saken fremstår fremdeles som et mysterium. Foto:Hugo Bergsaker,VG

Begjærer gjenopptagelse av Tengs-saken

Birgitte Tengs' fetter mener det foreligger spor i saken som ikke er tilstrekkelig etterforsket.

  • Monica Bring Estensen
  • Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fetteren til Birgitte Tengs, tidligere siktet i saken, og hans prosessfullmektige Grete Strømme sendte i februar og i april brev til Riksadvokaten hvor det vises til beslag og funn av spor som de mener ikke har blitt undersøkt godt nok av politiet. Det var lokalavisen Karmøynytt som først omtalte denne begjæringen denne uken.

Til VG forteller Strømme at hun mener det kan være snakk om fellende bevis, og begjærer på bakgrunn av dette gjenopptagelse av etterforskningen.

– Det dreier seg om materiale som er sikret på åsted og offer. Det er materiale som ikke tidligere er undersøkt. I tillegg ønsker vi litt andre undersøkelser av hår og fiber, ikke bare av DNA. Det dreier seg om enkle undersøkelser som kan gi nye svar, sier hun.

Etterlyser rekonstruksjon

Ett av funnene det vises til er et bil-armlene som Strømme fant 20 til 30 meter fra åstedet i september 1996. Dette overleverte hun til politiet, men det ble ikke fremlagt som bevis før saken havnet i lagmannsretten.

Politiet opplyste den gang at det ikke var blitt gjort noen funn av mulig drapsvåpen i området. Fetterens familie har i lang tid stilt spørsmål ved hvorfor politiet ikke har undersøkt mulighetene for at dette armlenet kan være drapsvåpenet.

DREPT: Birgitte Tengs ble funnet i nærheten av sitt hjem på Karmøy i mai 1995. Foto:Åge Pedersen,VG

– Det er uforståelig at det ikke er gjennomført en rekonstruksjon. Man må gjøre dette for å se hvordan skadene har oppstått. Det har ikke politiet vært interessert i, sier fetterens far til Karmøynytt.

Britiske eksperter vil foreta en rekonstruksjon for å undersøke om armlenet kan sette i sammenheng med drapssaken. Dette skal gjøres via Gena i Stavanger og deres samarbeid med Axiom i England.

– Arbeidsgruppen til riksadvokaten påpekte i Monika-saken at det manglet en rekonstruksjon, og at det er uforståelig. Det er det i denne saken også. Dette skulle selvfølgelig vært gjort for 20 år siden, mener Strømme, og fortsetter:

– Hver enkelt skade på offeret er aldri gått ordentlig inn på og obduksjonsrapporten er elendig vedrørende dette, men det foreligger bilder. Det er skandalen i denne saken. Vi må nå gjennom en kamp med politiet for å få ut de beste bildene av skadene slik at vi kan sende dem til patologen i England.

Tror DNA-prøver kan gi svar

Strømme mener dagens forbedrede metoder kan gi nye svar i den gamle, uoppklarte drapssaken, men politiet vil ikke utlevere materiale. Hun forteller at de heller ikke får innsyn i spormateriale og sakens øvrige dokumenter, til tross for at det foreligger en rettslig avgjørelse fra 2007 som sier at de har krav på det.

– Det finnes også DNA-ekstrakt som kan undersøkes på nytt, og da kan jeg igjen vise til Monika-saken, hvor dette ga nye svar. Vi ber om å få en konkret liste vi kan jobbe videre med, men blir nektet innsyn.

– Det dreier seg blant annet om negl-avskrap som kan gi svar. De fikk ikke opp noen DNA-profil den gang, men det kan hende at vi kan få til det med dagens teknologi, sier hun.

Ifølge Strømme er det også funnet klær rundt 2 mil fra der Birgitte ble funnet, som kan ha vært forsøkt nedgravd i terrenget og skjult. Politiet ba i sin tid folk være oppmerksomme rundt nettopp dette, fordi gjerningsmannen kunne forsøkt å gjemme noe.

– Disse bevisene dukket opp like før ankesaken i 1998, og det viste seg at det foreligger en rapport som politiet valgte å ikke legge inn i sakens dokumenter, sier Strømme.

DNA-eksperter i Storbritannia ble allerede i 2012 kontaktet med forespørsel om å analysere potensielle bevis i saken.Over 17 år etter at Birgitte Tengs ble funnet drept sendte politiet bevismateriale til nye undersøkelser. I 2013 sa politiet nei til nye DNA-analyser i saken.

Les også: Norges uløste drap: Politiskandalen

Vil ikke gjenoppta saken

Politiet på sin side mener det ikke er noe grunn til å gjennomføre en ny bevisundersøkelse, og sier de er sikre på at armlenet ikke har noe med saken å gjøre.

– Det har vært en del undersøkelser med armlenet og jeg forholder meg til teknikerne våre som sier at dette er et blindspor. Jeg forholder meg til at dette er ute av verden og har ingen ting med denne saken å gjøre, sier Thor Buberg, politiadvokat ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, til Karmøynytt.

I januar i år fortalte Buberg at politiet undersøkte nye tips i Birgitte-saken. Saken har vært oppe til etterforskning flere ganger de siste årene, og politiet har fått mye kritikk for sin behandling av den uløste gåten.

Til høsten oppretter Kripos en ny enhet for alvorlige uoppklarte saker, «Cold case». Ifølge NRK kan drapet på Birgitte Tengs, i mai 1995, bli en av de første sakene de får på bordet.

– Jeg tror vi kan få en løsning innen kort tid, vi trenger ikke vente på «Cold case»-gruppen, sier Strømme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder