REAGERER: - Det at en stortingspolitiker legitimerer slike utsagn, kan i ytterste konsekvens være farlig, sier partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet. Han reagerer kraftig på Frps Ulf Leirsteins adferd på Facebook. Foto:Helge Mikalsen,VG

Ap-Raymond tar «hetsoppgjør» med Frps Ulf Leirstein: - Leirstein må endre oppførsel

Refser Siv Jensen

Frykter konsekvenser

Kritiserer beklagelse

Ap-topp Raymond Johansen frykter alvorlige konsekvenser dersom Frp ikke rydder opp i Ulf Leirsteins adferd i sosiale medier.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen tar i dag et realt oppgjør med Frps justispolitiske talsperson Ulf Leirstein og partiledelsens reaksjon på hva den profilerte stortingspolitikeren fra Østfold «liker» på Facebook.

- De må ta tak i dette her, sier Raymond Johansen til VG.

Johansens reaksjon kommer etter at det i går ble kjent at Ulf Leirstein ga en Facebook-like til en YouTube-video som påstår at Ap-politiker Hadia Tajik godtar oppfordring til drap.

I helgen skrev Dagbladet også at Leirstein mener at Tajik må tåle Facebook-kommentarer som «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen».

- Avviser beklagelse

BEKLAGER: Frp-politiker Ulf Leirstein beklaget overfor Hadia Tajik tirsdag. Foto:Roger Neumann,VG

Ulf Leirstein beklaget overfor Hadia Tajik at han ga tommelen opp for videoen, men Raymond Johansen mener både Frp og Leirstein må ta ytterligere grep:

- Det virker som at Frp ser på denne saken som et rent mediespørsmål og ikke et holdningsspørsmål. Hvorfor må Ulf Leirstein bli oppringt av VG for å komme med en beklagelse? Det han da gjør, er ikke å beklage det han gjør, men hvordan det kan ha blitt oppfattet av henne, sier Raymond Johansen til VG.

- Han sier også at det går litt fort i svingene på Facebook og at han ikke har fått med seg innholdet. Men man trenger ikke ser mer enn tittelen på videoen for å forstå hva den handler om. Jeg mener at han nå må ta ansvar og endre oppførsel.

- Det er jo ikke første gangen. Leirstein har tidligere likt hatinnlegg om afrikanere referert som «møkkafolk fra møkkaland» og lagt ut meldinger som også er på kanten når det gjelder romfolk, sier Aps partisekretær.

Refser "liking"

Raymond Johansen mener Ulf Leirstein har gått langt over streken når han «anerkjenner og legitimerer grove påstander» om Hadia Tajik.

- Jeg mener at man som stortingsrepresentant har et stort ansvar. Når folk publiserer dypt sjikanøse og veldig rasistiske meldinger på Facebook-veggen din og under innleggende dine, er det med på å legitimere og gi anerkjennelse når du trykker på like-knappen, sier han.

Onsdag fjernet Ulf Leirstein tråden hvor de omstridte «likene» er publisert. Da hadde blant annet lenken til videoen ligget ute siden lørdag.

- Problemet med nettroll er at de ikke sprekker i sollyset. De vokser ved at de får likes. Det er ille at han lar det stå uimotsagt på sin egen Facebook-profil. Men når han i tillegg også trykker på like, så mener jeg at det ligger en klar oppfordring til å fortsette, sier Johansen.

Krever Jensen-svar

Ap-toppen mener det handler om elementær folkeskikk.

- Jeg pleier å sitere fatter’n. Han har sagt til meg: «Gutten min, uansett hvordan det går her i livet, så må du prøve å være snill». Det er en god påminnelse, sier Johansen.

Raymond Johansen er glad for at statsminister Erna Solberg (H) har engasjert seg i kampen mot netthets.

- Det er veldig flott. Men når en fremtredende justispolitiker i en regjeringssamarbeidspartner bidrar til å legitimere netthets, så undergraver det hennes viktige arbeid, sier Johansen – og legger til:

- I tillegg er Siv Jensen, partilederen (i Frp), også den nest viktigste representanten i regjeringen. Hvor har hun vært i denne saken? Mener hun at dette er akseptabel oppførsel fra en av de mest fremtredende justispolitiske talspersoner i partiet? spør Johansen.

FACEBOOK-SIDEN: Det var denne videolenken som ble "likt" av Frps Ulf Leirstein. Tråden ble fjernet onsdag - etter å ha ligget ute siden 23. august. Foto:,

- Farlig

Raymond Johansen frykter også konsekvensene av Leirsteins adferd i sosiale medier:

- Det at en stortingspolitiker legitimerer slike utsagn, kan i ytterste konsekvens være farlig. Mange av de som sprer slike budskap, er ofte rasistiske eller konspiratoriske. Hva om det finnes enkelte ustabile individer blant dem og de som følger på nettet? sier Raymond Johansen.

- Vi vet at noen av de som er mest utsatt for hatretorikken, er hets av kvinner, muslimer, homofile og sosialdemokrater. Dette bør ikke være ukjent for en som jobber med justispolitikk til daglig, sier han.

Heller ikke justisminister Anders Anundsen (Frp) får passere:

- Det er legitimt å spørre justisministeren om hva han tenker om enkeltmenneskers rettsbeskyttelse i saker hvor du blir utsatt når du bevisst blir beskyldt for å støtte den verste terroren. Hva mener han om å ha en kollega som opererer på den måten? sier en oppgitt Johansen.

- Ferdig med saken

Frp ble onsdag forelagt uttalelsene til Raymond Johansen, men partiet ønsket ikke å kommentere saken.

- Ulf Leirstein beklaget både offentlig og personlig i går og anser seg dermed ferdig med saken, sier kommunikasjonssjef André Melchior Larssen og viste til beklagelsen til Leirstein.

Onsdag rapporterte Arbeiderpartiet den omstridte videoen til YouTube.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder