SÅRBARE: Syriske jenter går arm i arm i en flyktningleir i Jordan. Ifølge Redd Barna blir én av fire jentebarn giftet bort i flyktningleirene i landet. Jentene på bildet har ingenting med barnebruder å gjøre. Foto:Muhammad Hamed,Reuters

Organisasjoner: Vil komme flere barnebruder til Norge

Åtte barnebruder har kommet til Norge så langt i år. Ifølge UDI har de fleste ektefellene vært menn som allerede har hatt opphold i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Historien om den 14 år gamle, gravide jenta som nylig kom til Kirkenes sammen med ektemannen (23) og en 18 måneder gammel sønn, har vakt oppsikt.

Mannen er nå under etterforskning for samleie med barn under 14 år, samtidig som politiet undersøker muligheten for tvangsekteskap.

– Det er et alvorlig straffbart forhold i Norge. Selv om man er utlending og forholdet er begått i utlandet er det likevel forhold som kan straffes her i landet, sier politimester i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta, til VG.

Ektemenn i Norge

Men saken er ikke nødvendigvis unik. Hittil i år har UDI registrert ytterligere syv barneekteskap blant asylsøkerne som har kommet til Norge. Tre av jentene har vært 15 år, én 16 år og tre 17 år.

VG+: Barnebrudenes mareritt (krever innlogging)

I seks saker har jentene kommet alene og fortalt at de har kjæreste eller forlovede i Norge. Men ifølge norske utlendingsmyndigheter har de trolig vært gift. Ektefellene har vært menn over 18 år med norsk statsborgerskap eller andre former for oppholdstillatelser.

– I to av sakene kom jentene og hevdet de var voksne, men aldersundersøkelser, etter mistanke eller tips, viste at de var mindreårige, skriver presserådgiver Martin B. Andersson i UDI i en e-post.

Frykter flere

Både NOAS og Redd Barna forventer at antallet barneekteskap blant flyktninger vil øke.

– Vi frykter at flere barnebruder vil komme. Vi får rapporter om at det er observert barnebruder underveis i Europa, men også fra dem som jobber på bakken i Syrias nærområder. På grunn av den elendige økonomiske situasjonen for flyktningene foregår det salg av døtre, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Les også:Mary og døtrene havnet midt i striden mellom Norge og Russland

Ifølge en rapport fra Redd Barna har antallet barneekteskap blant syrere økt kraftig de siste årene. Før borgerkrigen brøt ut ble 12 prosent av syriske jenter giftet bort som barn. I flyktningleirer i Jordan er tallet nå doblet.

– Barneekteskap har ikke vært sosialt akseptert i Syria. Men unge jenter i leirer er veldig sårbare for blant overgrep. Noen foreldre velger å tenke at det er trygghet å gifte dem bort, både for å forhindre overgrep og for å få en munn mindre å mette. Det er en overlevelsesstrategi i en forferdelig situasjon som får dramatiske konsekvenser for jentene det gjelder, sier Line Hegna i Redd Barna.

– Vil vi se flere tilfeller av barneekteskap blant flyktningene som kommer til Norge?

– Ja, det er det grunn til å tro.

Innrømmer svikt

Det tok to uker før politiet åpnet etterforskning mot den syriske mannen. Politimesteren i Øst-Finnmark innrømmer at de har gjort en for dårlig jobb.

– Det ble meldt absolutt alle veier, men det har vært misforståelser internt hos oss som gjorde at det ikke ble fanget opp.

POLITIMESTER: Ellen Katrine Hætta på Storskog grensestasjon. Foto:Terje Mortensen,VG

– Det var politiet som oppdaget det og barnevernet har fulgt opp. Men straffedelen er ikke fulgt opp på en tilfredsstillende måte, sier Hætta.

Les også: Slik fungerer Norges nye ankomssenter

Austenå setter saken i sammenheng med et mottaksapparat under press.

– Dette er nyopprettede ankomssentre med mange ferske folk innen helse, mottaksledelse og ansatte på mottakene. Jeg tror og håper at denne situasjonen gjør at mange nå går igjennom rutinene sine og bevisstgjør seg selv og medarbeiderne, sier hun, og legger til:

– Vi håper dette blir en vekker. Nå begynner samarbeidet å sette seg mer og folk begynner å finne ut av rollene sine. Jeg håper at dette ikke skjer igjen.

– Ingen konkrete retningslinjer

UDI opplyser at de kontakter barnevernet dersom de blir oppmerksomme på saker som omhandler barneekteskap.

Direktør i Barne – ungdoms – og familiedirektoratet, Mari Trommald, sier i en kommentar:

– Det er få slike saker og barnevernstjenesten har ikke konkrete retningslinjer for slike saker. Vi har forståelse for at flyktiningesituasjonen er svært krevende, og ønsker å bistå i det videre arbeidet for å sikre at barn i asylsøkerfasen får best mulig kår for en god oppvekst og utvikling, og at barn utsatt for tvangsekteskap eller overgrep blir fanget opp tidlig og får hjelp fra rett myndighet. I den konkrete saken har det i et samarbeid med barnevernstjenesten nå blitt gitt et tilbud til jenta om opphold på et omsorgssenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder