VENTELEK: Barna på mottaket i Kirkenes lekte tirsdag i i det forrykende snøværet, under oppsyn av syriske Tamara Bourai (45). Foto: Harald Henden , VG

Syriske flyktninger på Storskog: – Vi aner ikke hva som foregår

KIRKENES (VG) Syriske Ghada (31) og sønnen Roy (3) venter i Vestleiren i Norge. Ektemannen er sendt tilbake til Russland, forteller hun.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Harald Henden

Artikkelen er over fire år gammel

Det er fire dager siden Russland stanset all asyl-retur over Storskog. I Vestleiren, ankomstmottaket utenfor Kirkenes i Finnmark, sitter 75 flyktninger – ti av dem barn ned i treårsalderen – som kom over grensen før den ble stengt.

Blant dem hersker en stor rådvillhet.

Bakgrunn: Ti spørsmål om svar om asylkaoset

«Håper Norge vil høre på oss»

– Vi ble glade da politiet kom til oss og sa at Russland er stengt. Vi ropte hurra for at vi får bli i Norge. Men – vi aner ikke hva som foregår. Ingen vil ta imot oss syrere lenger. Russland vil ikke ha oss tilbake, så da håper vi i alle fall at Norge kan høre på oss, sier syriske Tamara Bourai (45) da VG slipper inn i leiren tirsdag.

Hun har oppholdstillatelse i Russland, og har vært blant dem som ikke får asylsøknaden sin realitetsbehandlet i Norge. Majoriteten i Vestleiren har fått samme avslag, og anses som «grunnløse» asylsøkere. Etter at det kom ny informasjon om retur av syrere fra Russland tirsdag kveld, sier statsminister Erna Solberg at situasjonen må vurderes på nytt.

Les mer: Solberg åpner for full asylbehandling i Norge

Siden søndag formiddag har flyktningene kunnet bevege seg fritt etter at statusen som pågrepet opphørte, men det er få som har forlatt mottaket. For hvor skal de dra? Så langt øyet ser, finnes bare snø og atter snø.

– Savner faren og ektemannen

Bak gjerdene som rammer inn mottaket, aker barna smilende ned fra en snøhaug under oppsyn av foreldrene – alle godt kledd og skodd for 15 minusgrader. I familiebrakken møter vi Ghada Abou Hamra (31) fra Syria. Hun har bodd her de siste seks dagene med sønnen Roy på tre år. De kom fra Murmansk med bil etter ni måneder i landet, og syklet så over grensen ved Storskog, forteller 31-åringen.

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: Norge kan la asylsøkere bli

I HVERT SITT LAND: Ghada Abou Hamra (31) og sønnen Roy (3) snakker med Eyad, som sitter i St. Petersburg, på internett så ofte de kan. Foto: Harald Henden , VG

– Mannen min, Eyad, ble deportert fra Norge til Russland 27. november i fjor. Han måtte sykle i fem timer i snøen. Så måtte han betale 1500 dollar for å bli kjørt et lite stykke i bil. Nå er han i St. Petersburg, sier Ghada.

Hun forteller at ektemannen har oppholdstillatelse i Russland, mens hun selv har studentvisum som ifølge henne utgår om fire dager.

– Hvorfor måtte han dra? Han ble separert fra oss. Vi vil ha ham tilbake. Sønnen min spør etter faren sin hele tiden.

VG får beskjed av Utlendingsdirektoratet (UDI) i Kirkenes at de ikke kommenterer enkeltsaker. Det er dermed krevende å verifisere asylsøkernes beretninger. Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter onsdag at det var en uttransport til Russland 27. november.

MOTTAKSBARN: Ti barn bor for øyeblikket i Vestleiren. Flere av dem satte stor pris på snøværet tirsdag. Foto: Harald Henden , VG

Føler seg godt mottatt

Ghada og de andre flyktningene VG snakker med i Vestleiren sier de føler seg godt mottatt i Norge – både av PU, det Hero-drevne mottaket, UDI, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og frivillige.

– Norge behandler oss bra. Det er de politiske beslutningene som er problemet. Jeg for min del bryr meg ikke om politikk. Jeg kom bare for å få beskyttelse. Vi valgte Norge fordi vi hadde hørt at det er et sivilisert samfunn som respekterer menneskerettigheter, sier Ghada.

Bakgrunn: Listhaugs instruks endret alt: Nå må 258 ut – kun 1 får bli

OPPHOLD: Syriske Hiba Andar (34), datteren Sina (6) og mannen Majed (44) (i høyre hjørne) har oppholdstillatelse i Russland, men sier de ikke føler seg russiske og at de håper på å kunne bli i Norge. Foto: Harald Henden , VG

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, har tilbudt den norske regjeringen hjelp slik at de ikke bryter menneskerettighetene i håndteringen av asylreturene og kravene til opphold – noe Jagland mener det er en reell fare for.

Regjeringen mener at Russland er et trygt retur-land for asylsøkere, og vil sende tilbake minst 700 av de om lag 5500 flyktningene som tok seg over grensen i fjor – noe Russland tidligere har samtykket til. Det er i utgangspunktet snakk om dem med varig opphold eller multivisum.

Tirsdag ble det kjent at to syrere ble returnert fra Syria til Russland i 2015. Opplysningen kom fra FNs høykommissær for flyktninger. I Vestleiren er dette et fryktet scenario for flere.

– Jeg har bare midlertidig oppholdstillatelse i Russland, og er redd for å bli sendt tilbake til Syria, der jeg har ytret meg kritisk mot islamister, sier Nawar (33).

Blir asylintervju-leir

Christine Annexstad, nestleder ved mottaket i Kirkenes, opplyser om at de er i ferd med å bygge om hele ankomstmottaket til et transittmottak der 350 personer skal kunne oppholde seg i tre til seks måneder. I tillegg står det 100 plasser i beredskap.

VEDTAK: Politiets utlendingsenhet hentet ut flyktninger fra brakkene for å forkynne vedtak for dem: Får de bli eller må de dra? Foto: Harald Henden , VG

– Vi venter på en ny instruks om hva som skal skje med dem som bor her nå, sier Annexstad.

Dagens brakkemottak er ment for døgnopphold. Fra og med neste uke vil UDI etter planen være på plass for å gjennomføre asylintervjuer her i Kirkenes, og asylsøkere vil bli flydd inn fra andre mottak. PU nedbemanner også, får VG opplyst.

«En farse»

UTE AV LEIREN: Rahim Abdul (24) (t.v.) fra Afghanistan og Nawar (33) fra Syria slappet tirsdag kveld av hos aktivisten Merete Nordhus. Foto: Harald Henden , VG

Tirsdag kveld møter vi Nawar i et privat hjem i Kirkenes. Han er blant de få som har forlatt mottaket. Ved siden av ham i sofaen sitter Rahim Abdul (24) fra Afghanistan. Merete Nordhus i aktivistgruppen Refugees Welcome to The Artic har åpnet hjemmet sitt for dem.

Dette er samme kvinnen som ble satt på glattcelle for å ha fraktet bort asylsøkere fra Vestleiren i forrige uke. Nå er situasjonen endret: Hun har hun flyktninger som overnattingsgjester.

Onsdag reiser Nawar til Tromsø, bare dager etter han sto klar for å gå på bussen som skulle uttransportere ham til Russland. Som mange av de andre Storskog-flyktningene i Vestleiren, ble han fraktet inn fra mottak ellers i Nord-Norge inn til Kirkenes. Nå skal Nawar tilbake til mottaket i Tromsø, for å vente videre der. Rahim flytter på sin side tilbake til en norsk familie i Lofoten, som huset ham tidligere. Begge får de flybillettene sponset av bekjente eller støttegrupper.

Alle tre som sitter i stuen i Kirkenes, er enige om at den siste tiden har vært et salig kaos. Et asyl-kaos.

– Det hele er veldig forvirrende, sier Rahim.

– Ja, det er blitt en farse, påpeker Nordhus.

Les også

 1. Ahmed (36) fra Jemen ble utvist fra Norge - i dag må han møte i retten i Moskva

  I dag møter Ahmed (36) fra Jemen i retten i Moskva. Der kan han bli utvist - en uke etter at han ble kastet ut av Norge.
 2. Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

  – Det er ikke nødvendig å gå veien om Russland for å sende ut grunnløse asylsøkere, sier innvandringsminister Sylvi…
 3. Utviser Alkeo (8) med hjernesvulst: Statens advokat: Asylfamilie har mulighet til å bestikke sykehus i Albania

  Om alvorlig syke Alkeo (8) må reise tilbake til hjemlandet, har familien penger til å betale for korrupte…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Russland

Flere artikler

 1. UDI: Storskog-flyktningene får asylintervjuer

 2. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

 3. 16 Storskog-flyktninger får ny vurdering

 4. 10 ting du må vite om asylkaoset på Storskog

 5. Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Fra andre aviser

 1. FN: Syrere sendt hjem fra Russland fjor

  Aftenposten
 2. Politiet sa de skulle til asylintervju i en annen by. Intervjuet foregikk på grensen – minutter etter var de i Russland.

  Aftenposten
 3. Diplomatisk hastemøte om arktisk asylstrid

  Bergens Tidende
 4. Derfor sendes asylsøkere tilbake til Russland

  Bergens Tidende
 5. Asylsøkere sultestreiker mot Russland-retur

  Aftenposten
 6. Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder