SIKTET: Dette er mannen i 40-årene som PST i dag tidlig pågrep og siktet for deltakelse i IS. Foto:Fredrik Solstad,

Sønnen terrortiltalt – nå er faren siktet for støtte til IS

Terrorsiktet mann i 40-årene intervjuet i VG

PST har pågrepet to personer, siktet for deltakelse og støtte til Islamsk Stat (IS) i Syria. En av dem er faren til en Syria-farer som fra før er tiltalt for terror.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har i dag tidlig pågrepet en mann i 20-årene og en mann i 40-årene og siktet de etter straffelovens paragraf 147 d, som gjelder deltakelse og støtte til en terrororganisasjon, i dette tilfellet ISIL, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

Etter det VG kjenner til ble den yngste pågrepet i Oslo og den eldste i Fredrikstad, og det skal dreie seg om personer som har vendt hjem fra Syria.

– Det pågår nå avhør av siktede og vitneavhør. Vi vil komme tilbake med mer informasjon senere i uken, sier Bernsen.

De to vil trolig ikke bli fremstilt for fengsling før onsdag. Det er ikke kjent hvordan de forholder seg til spørsmålet om straffskyld.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn som har reist til Syria? Klikk her.

Fortalte om sønnens reise

Mannen i 40-årene er i faren til en annen Syria-farer (24) som i mai ble tiltalt for å ha vært med i IS. Rettssaken mot 24-åringen begynner neste uke.

I fjor sommer, etter at PST slo terroralarm i Norge, fortalte faren til 24-åringen i VG om hva han tenkte om at sønnen hadde reist til Syria.

– Jeg kan forstå at det er frykt for terrorister, men jeg kan garantere at min sønn ikke utgjør noen fare for det norske folk. Han ville aldri skadet noen, fortalte faren.

PST mener hjemvente IS-krigere utgjør en potensiell terrorfare når de returnerer til Norge.

Det avviste den nå siktede faren til 24-åringen.

– Jeg mener det blir helt feil. Mange av dem som har vært i Syria har nok vært tett på kamphandlinger og sett mye fælt, men at det skal gjøre dem til potensielle terrorister i Norge mener jeg er en stor overdrivelse, fortalte faren.

Han kritiserte også PST for å være «veldig upresise og vage».

Les også: Terrorsiktet 18-åring prøvde å få tak i Kim Andre (25) i Syria

IS-KRIGER: Torleif Angel Sanchez Hammer på fanget til fire jenter i klassen på Glemmen VGS. Han er en av flere fra samme bydel i Fredrikstad som reiste til Syria. Foto:PRIVAT,

«Terrorgata»

Sønnen tilhørte et miljø i Fredrikstad hvor en håndfull unge menn fra bydelen Lisleby reiste til Syria, hovedsaklig i løpet av 2013.

Etter at TV 2 omtalte omfanget av unge menn fra akkurat denne bydelen og tildels samme gate, lagde The New York Times en omfattende artikkel om tilfellet Fredrikstad.

En av Lisleby-mennene er Torleif Sanchez Hammer, som «var en av jentene», ifølge tidligere klassevenninner, men som nå er IS-kriger.

En annen er Abu Aluevitsj Edelbijev, som ble drept i et bombeangrep i desember.

VG fortalte nylig historien om Edelbijev og hans ekteskap med tsjetsjenske Diana Ramazanova (18) – et jihadistekteskap som endte i døden for begge da Ramazanova gjennomførte en selvmordsaksjon i Istanbul 6. januar.

Profetens Ummah

VG er kjent med at den hjemvendte Syria-fareren i 20-årene, som i dag ble pågrepet og siktet for deltakelse i IS, skal ha tilknytning til ekstremistgruppen Profetens Ummah i Oslo.

Talsmann Ubaydullah Hussain kaller dagens pågripelser for en «heksejakt mot muslimer»

– Når skal PST begynne å arrestere kurdere som støtter Peshmergha og PKK, samt nordmenn som slutter seg til den israelske hæren? Det vi ser i dag fra vestlige myndigheter er ikke en kamp mot IS, men mot hele islam og alle troende muslimer. Min oppfordring til muslimene er å stå standhaftige og samlet i denne vanskelige tiden hvor det foregår fysisk og ideologisk bekjempelse av islam, skriver Hussain i en tekstmelding til VG.

PST ønsket ikke å kommentere Hussains uttalelse.

Les også: Den etnisk norske IS-kvinnen

80 har reist

Ifølge PSTs ferskeste tall er det nå rundt 80 personer som har reist til Syria for å bidra i borgerkrigen mot Assad-regimet. Et sted mellom 15 og 20 anses som døde, mens PST-sjef Benedicte Bjørnland i våres uttalte at 25 hadde kommet hjem.

PST pågrep i forrige uke en 18-åring, og siktet ham for forsøk på å slutte seg til terrorgruppen Islamsk Stat (IS) i Syria, noe han nekter straffskyld for. Han ble forrige uke varetektsfengslet i fire uker.

Ifølge VGs opplysninger var avvergingen av 18-åringens forsøk på å dra til Syria i forrige uke del av en større offensiv mot det islamistiske miljøet på Østlandet – hvor målet er å kneble apparatet som angivelig rekrutterer ungdommer til krigen i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder