CELLE PÅ 8 KVADRAT: En fengselscelle i fengselet der norske fanger skal sone i Nederland. På åtte kvadratmeter finnes do, vask, speil, noen skap, seng og en liten TV. Foto:Mattis Sandblad,VG

Norske fanger til Nederland: Her skal 242 fanger fra Norge sone

Avtalen mellom Nederland og Norge undertegnet

Soning i Nederland koster Norge minst 217 mill. i året

VEENHUIZEN (VG) I celler på ca. 8 kvadratmeter skal 242 fanger fra Norge sone straffen sin i Nederland. Det skal bidra til å korte soningskøen hjemme.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag undertegnet justisminister Anders Anundsen (Frp) og Fred Teeven, statssekretær i det nederlandske justisdepartementet, den formelle avtalen. Det skjedde i det nasjonale fengselsmuseet i det lille tettstedet Veenhuizen nord i Nederland. Her bor det rundt 1300 mennesker og mange jobber i fengselsvesenet siden Veenhuizen har to fengsler med flere hundre fanger. I tillegg huser byen et asylmottak i et ombygget fengsel.

– For Norge er dette historisk. Det er første gang vi inngår en slik avtale med noe land, sa Anundsen da avtalen ble signert i Veenhuizen mandag.

FANGENES STATSRÅD: Justisminister Anders Anundsen (til venstre) og Nederlands statssekretær innen justisområdet, Fred Teeven tok hverandre i hånden etter at avtalen om soning i Nederland var signert mandag. Foto:Mattis Sandblad,VG

I «det norske» fengselet, som er bygget helt tilbake i 1905, er det en kapasitet på 272 fanger og rundt 200 ansatte.

Avtalen om soning i Nederland koster den norske staten 25,5 millioner euro, eller rundt 217 millioner kroner i året – eller 900 000 kroner per snute. For vertslandets del betyr det soningen sikrer 239 fengselsansatte fortsatt jobb i de tre årene avtalen varer, før avtalen eventuelt forlenges. Men Norge må i tillegg betale for reise til og fra fengselet, helsetjenester med mere. Den endelige prislappen skal først gis til Stortinget som skal ta stilling til avtalen.

– Det er omtrent det samme som det det koster å drifte en norsk fengselsplass. Og det har vært viktig for oss. Forskjellen er at her trenger vi ikke å ta investeringskostnadene i tillegg, det må vi gjøre i Norge, sier Anundsen til VG.

Han ser det som positivt at mennesker som er dømt, faktisk får sone.

– Det er et veldig viktig arbeid å få på plass raskt. Vi er i en situasjon hvor fengselskapasiteten i Norge er sprengt, denne uken var det rundt 99 prosent belegg. Det er ikke kapasitet på varetektsplasser, det fører igjen til oversitting i politiarrest og det at vi har så få plasser er en kjempeutfordring for rettsstaten, det er en utfordring for myndighetene og det er en utfordring for de innsatte derfor er dette et viktig løft for norsk kriminalomsorg, sier Anundsen.

Både nordmenn og utlendinger skal sone i det nederlandske fengslet. Det vil bli foretatt en individuell vurdering av de innsatte.

Innsatte som har behov for hyppig kontakt med barn vil for eksempel ikke være aktuelle for soning i Nederland. I Norge finnes det ca. 3700 lukkede fengselsplasser.

– Det er langt unna det vi trenger, derfor jobber vi også med å få opp fengselskapasiteten i Norge. – Dette er et midlertidig tiltak, sier Anundsen.

Norsk direktør

Avdelingen Norgerhaven skal drives som en underavdeling av Ullersmo fengsel og får en norsk direktør, men de ansatte vil være nederlendere.

NORSK FLAGG: Utenfor fengselsporten var det mandag heist opp et norsk flagg for å markere den nye soningsavtalen mellom Nederland og Norge, som undertegtnes idag. Foto:Sandblad Mattis,VG

Under soningen er det norsk straffegjennomføringslov som skal gjelde, og innsatte skal beholde tilsvarende rettigheter som de ville hatt ved soning i et norsk fengsel.

Norge har ansvaret for transporten av fangene til- og fra Nederland, mens vertslandet har ansvaret for forflytting av fangene internt i Nederland, ifølge avtalen.

En fengselscelle som VG besøker mandag, er ca. 8 kvadratmeter stor, og inneholder do, en vask og en liten TV.

På den lilla celledøren er det en liten luke, mens cellen også har et rutete vindu av metall ut mot friheten.

De norske fangene, som vil skal flytte inn fra september i år, vil i hovedsak få servert nederlandsk mat, men ha mulighet til å lage noe norsk mat på egen hånd.

Flere dødsfall

Det har det siste året vært flere dødsfall ved Norgerhaven og det andre fengselet i Veenhuizen, Esserheem. Det bekrefter Tom Yntema, som er direktør for begge sikkerhetsanstaltene, overfor VG.

– I Norgerhaven var det et selvmord for noen uker siden, forteller han. Og i går morges ble en av de innsatte funnet død i sengen. Dette dødsfallet etterforskes av politiet, men det er ifølge direktøren trolig ikke snakk om selvmord.

I fjor høst ble det også begått et selvmord i nabofengslet Esserheem og her døde også en innsatt i fjor, etter å ha svelget større mengder innpakket narkotika.

– Dette er mye for oss. Året før hadde vi ingen, sier Yntema.

Føler seg skviset ut

I forrige måned gikk 18 langtidsfanger i Nederland til retten fordi de sier de blir skviset ut av norske fanger. Førstkommende fredag faller avgjørelsen om de 18 må ut av fengselet – og overflyttes til et annet fengsel i landet, bekrefter det nederlandske justisdepartementet overfor VG.

Nederlenderne, som soner i fengselet Norgerhaven i Veenhuizen, ønsker ikke å overflyttes til andre fengsler fordi de synes de har det bra i fengselet med det norskklingende navnet. Ifølge nederlandske medier vil fangene som må flytte miste privilegier som å kunne koke selv, dyrke egne grønnsaker og ha kyllinger.

Hjemmekoselig

Atmosfæren i avdelingen hvor de langtidsinnsatte soner skal ifølge nederlandske medier angivelig være mer hjemmekoselig enn i fengsler beregnet på fanger som soner kortere dommer.

Fangene som sitter i Norgerhaven i dag, soner ifølge det nederlandske justisdepartementet dommer fra 10 år og oppover.

Arbeiderpartiet mener regjeringen sender penger ut av landet ved å kjøpe fengselsplasser i Nederland.

Nesten 1200 i soningskø

Den norske regjeringen ønsker som kjent å la norske fanger sone i utlandet for å korte soningskøen her hjemme.

Forrige måned sto det 1185 personer i soningskø og de norske fengslene er proppfulle – og det vil ta mange år å bygge nye.

Ifølge lederen for Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (AP), koster en norsk lukket fengselsplass 880.000 kr. pr. år og en alternativ soningsplass koster rundt 350.000 pr. år.

I Nederland koster en fengselsplass rundt 250 euro pr. dag, eller drøye 2100 kroner dagen.

En plass ved Oslo fengsel koster ifølge Knut Are Svenkerud, forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) forbundsleder, ca. 730 000 kroner i året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder