SVART: Skattedirektør Hans Christian Holte sier de fleste som melder om dårlig skattesamvittighet har formuer i utlandet. Men det er også endel i Norge som melder seg. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Har du dårlig skatte-samvittighet: Skatteetaten ber folk søke amnesti

Skattedirektør Hans Christian Holte anbefaler både norske vaskehjelper og håndverkere – og folk som har gjemt penger i utlandet – om å melde seg. Da kan de få amnesti – før de blir avslørt.

Artikkelen er over tre år gammel

Skattedirektøren sier i lys av Panama Papers-sakene at det er på tide for skattunndragere å melde seg til Skatteetaten.

Gjelder ikke de nye kjente sakene

– Ordningen med amnesti til alle som melder penger som skulle vært beskattet, gjelder fortsatt. Jeg anbefaler alle med dårlig skatte-samvittighet å søke om amnesti, sier Holte til VG.

Skatteamnestiordningen har blitt brukt av stadig flere de senere årene og mange som har skult sine formuer i utlandet har valgt å ta kontakt for å melde om dårlig samvittighet og for å få et ryddig skatteforhold.

– Men når saken er blitt kjent er det for sent. Det nytter ikke å komme med penger som har gått via Luxembourg og Seychellene, etter at de ble kjent gjennom Panama-papirene – eller etter at de ble forhåndsvarslet, sier han:

– Da får du ikke amnesti.

Aftenposten har skrevet at DNB varslet kunder om amnesti.

– Både i Norge og utlandet

Norsk skattemyndigheter har de senere årene vært ledende i det internasjonale arbeidet med å få til avtaler med skatteparadiser og stadig flere av dem har innledet et samarbeid som gjør at det blir stadig vanskeligere å skjule sine formuer i utlandet.

– Muligheten til å benytte ordningen med frivillig retting (skatteamnesti) gjelder formue og inntekt både i Norge og i utlandet. Forutsetningen er at opplysningene gis på eget initiativ.

– Betyr det at også snekkere, vaskehjelper og folk som driver med annen svart omsetning, blir behandlet på lik linje med skatteparadisfolk med dårlig samvittighet?

– Ja, det er riktig. De aller fleste saker de siste årene dreier seg om uoppgitt inntekt og formue i utlandet, men det forekommer også saker fra norske forhold. Norske saker kan for eksempel være personer som har mottatt inntekter svart tidligere, og som velger å gjøre opp for seg, sier han.

Les også: Her er gode grunner til å plassere penger i skatteparadis

– Slipper tilleggsskatt

– Når det gjelder utland er typiske saker arvinger som oppdager at avdød foreldre hadde skjult midler i utlandet. Det kan være personer som har jobbet i utlandet og spart penger i utenlandsk bank, som tar kontakt for å kvitte seg med dårlig samvittighet eller fordi de vil ta hjem pengene for å bruke dem i Norge. Det er også et økende antall som oppgir pensjon fra utlandet, sier han.

– Hvordan ser amnestiordningen ut i praktisk?

– Det må uansett betales skatt med renter for alle år, men får man innvilget frivillig retting, så slipper man tilleggsskatten.

52 milliarder

1350 nordmenn har bedt om amnesti mellom 2007 og 2015. Det har gitt 50 milliarder kroner mer i innberettet formue og to milliarder i inntekter.

Tall fra Skatteetaten viser at det er stadig flere nordmenn som melder seg med dårlig samvittighet: I 2012 meldte 115 seg, i 2013 229, 2014 295 og i fjor meldte 384 seg for det som på fagspråket kalles frivillig retting.

Les også: Her er dårlig samvittighet-skjema for plassering i utlandet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder