IKKE IMPONERT: Tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo mener langt mer burde vært gjort, særlig etter terroren i 2011. Et halvt år før 22. juli advarte han i en revisjonsrapport om at beredskapen i Norge var alt for dårlig. Foto:Frode Hansen,VG

Slaktet beredskapen før terroren i 2011: – Særdeles skuffende at man ikke har lært

Som riksrevisor felte Jørgen Kosmo (Ap) knusende dom over den norske beredskapen et halvt år før terroren rammet. Fire år etter får Justisdepartementet igjen skarp kritikk for likelydende forhold.

 • Ingrid Hvidsten
 • Jonas Tjersland

Artikkelen er over fem år gammel

– Det som kommer frem nå, går jo i hop med det vi antok i 2011. Det er særdeles skuffende at man ikke har tatt lærdom etter Utøya og regjeringskvartalet, samtidig som terskelen for terror er lavere og beredskapsnivået generelt høyere nå. Man skulle jo tro at departementet hadde satt fortgang i arbeidet. Det er gått noen år siden 2011, sier Kosmo til VG.

Som riksrevisor la han i januar 2011 frem en riksrevisjonsrapport som felte en knusende dom over beredskapsarbeidet i Norge. Han uttalte den gang at vi må slutte å tro at ting ikke kan hende oss. Et halvt år senere rammet 22. juli-terroren.

– Ikke godt nok

Kosmo er ikke imponert over justisminister Anders Anundsens (Frp) opptreden etter at riksrevisor Per-Kristian Foss (H) torsdag i forrige uke la frem en rapport. Her får Justisdepartementet på ny flengende kritikk: Anundsens departement gjør en så dårlig jobb at Norge er et mindre trygt land enn det burde vært, er den knusende dommen fra Riksrevisjonen.

Anders Anundsen sier i et intervju med VG at kritikken er alvorlig – men at mange tiltak allerede er i gang, og at kritikken egentlig ikke er rettet mot ham.

– Han svarer sånn som de bruker å svare, med at «vi er i gang, vi tar Riksrevisjonens rapport på alvor». Det er det tradisjonelle svaret fra alle statsråder uansett. Det er bare skuffende. Jeg skulle ønske han tok mer ansvar selv, han har jo sittet halvannet år, sier Kosmo.

Han beskriver en mager situasjon i 2011, og mener det er bekymringsverdig at lite tilsynelatende er endret.

– Vi bruker betydelige ressurser på tilsyn, men det koordineres ikke, og læres ikke av hendelser. Riksrevisjonens mange rapporter og 22. juli-kommisjonens rapport burde gi informasjon nok til å forbedre seg, fastslår han, og tilføyer:

– Nei, dette er ikke godt nok. Det er bare det å si.

Anundsen: – Jeg tar ansvar

Justisminister Anders Anundsen svarer slik på Kosmos kritikk:

– Jeg vil understreke at det er gjennomført flere tiltak etter regjeringsskiftet, hvilket også fremgår av Riksrevisjonens rapport. Det gjelder blant annet omorganisering, endring i tilsyn, endring i planverk og styrking av beredskap. Dette har vært et viktig fokus for meg, men noen av tiltakene tar det noe tid å gjennomføre og se effekten av. Vi skal fortsette dette arbeidet. Dette er noe som tas på alvor og vi er kommet ganske langt i oppfølgingen av Riksrevisjonens anbefalinger allerede, fordi vi startet på det arbeidet for lenge siden. Mye er gjennomført, men det gjenstår også en del, sier Anundsen, som ikke vil ha på seg at han fraskriver seg ansvar:

– Jeg tar selvsagt ansvaret for alt som er skjedd og ikke skjedd i departementet siden 16. Oktober 2013. Jeg ser frem til at det blir enda bedre belyst fremover, skriver han i en sms til VG.

Ap: – Hvilken Anundsen gjelder?

KRITISK: Stortingsrepresentant Jette F. Christensen (Ap). FOTO: ROBERT S. EIK, VG Foto:Robert S.,VG

Anundsen har fått skarp kritikk for sin håndtering fra flere hold torsdag. Stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) reagerte tidligere torsdag kraftig på at Anundsen i sitt svar til Riksrevisjonen avfeide kritikken. Etter Anundsens nye uttalelser sier Christensen til VG at hun er usikker på hva hun skal forholde seg til.

– Anundsen kritiserer Riksrevisjonen i sitt svar til Riksrevisjonen og ber dem moderer kritikken og endre konklusjon. Det er svært uvanlig. Etter hvert i kveld har vi hørt Anundsen si til pressen at han forstår. Spørsmålet er, hvilken Anundsen som gjelder? Er det den beredskapsministeren som mener Riksrevisjonen tar feil og ikke ser noen punkter til forbedring vi har å forholde oss til, eller han som innser at kritikken er betimelig? sier Jette Christensen til VG.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Terrorangrepet 22. juli - Politiet og beredskapen
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Riksrevisjonen: Svekker samfunnssikkerhetsarbeidet

 2. Pluss content

  Anundsen etter slakten: Blånekter

 3. Anundsen om Riksrevisjonens slakt: – Forstår godt at Foss er skuffet

 4. Ap: Alvorlig at Anundsen avfeier kritikk

 5. DSB-sjefen slakter rapporten om samfunnssikkerhet

Fra andre aviser

 1. Riksrevisjonen: Noe av den mest alvorlige kritikken vi noen gang har levert mot et departement

  Aftenposten
 2. Slik prøvde Anundsen å slippe unna Riksrevisjonens slakt

  Aftenposten
 3. Refser regjeringens beredskapsarbeid

  Aftenposten
 4. Anundsen skylder på andre. Det må han slutte med.

  Aftenposten
 5. Riksrevisjonen refser regjeringens beredskapsarbeid

  Bergens Tidende
 6. Treghet satt i system

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder