KUTTKLAR: Finansminister Siv Jensen, her fra innspillingen av et Senkveld-program i fjor høst. Foto:Mattis Sandblad,VG

KrF-lederens beskjed om skattekutt: Her går grensen, Siv!

Det er helt uaktuelt for KrF å støtte skattekutt på 10 milliarder kroner neste år, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På onsdag legger Frp-leder Siv Jensen frem sitt første budsjett som hun har det hele og fulle ansvaret for.

Forventningene til Frp-lederen er skyhøye, men hos samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre er de usikre på hva de kan forvente seg.

Uaktuelt

I august kunne VG fortelle hvilke skattekutt Siv Jensen planla for budsjettet:

I forslaget Jensen tok med seg inn i regjeringens budsjettkonferanse la hun opp til skattekutt på rundt 10 milliarder kroner.

Hareide advarte senere i et VG-intervju mot å gjøre store skattekutt i budsjettet for 2015.

Nå setter han også en tydelig grense for hvor store skattekutt hans parti kan være med på.

– Det er helt uaktuelt for KrF å støtte skattekutt på rundt 10 milliarder kroner netto. Det vil være en helt uansvarlig økonomisk politikk, sier Hareide til VG.

FLERTALLSKAMERATENE: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande i Vandrehallen etter åpningen av det 159. Storting torsdag forrige uke. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Siv Jensen sitter i regjering med Høyre. De to partiene er avhengige av at hun får til en budsjettavtale med KrF eller Venstre for å få flertall for budsjettet.

Vil vente

Hareide sier han gjerne er med på å gi skattelettelser, men at KrF vil «virkelighetsorienterte» seg til et langt lavere nivå enn Jensen har signalisert internt i regjeringen.

– Mer enn fem milliarder i skattelettelser er det ikke rom for nå. KrF mener det er gode muligheter for skattelettelser, men dette må balanseres opp mot behovet for økt velferdstilbud, sier Hareide.

KrF-lederen peker på at utvalget som er satt til å vurdere den norske skattepolitikken, Scheel-utvalget, trolig vil foreslå solide kutt i selskapsskatten.

– Skal det være rom for slike skattekutt, så kan vi ikke ha kutt opp mot 10 milliarder nå.

Kan åpne oljekranen

Men Hareide vender også det andre kinnet til og hinter om at han også kan være med på å la Siv Jensen åpne opp det som for Frp er en hellig port for å få til solide skattekutt.

– Hvis hun åpner for å bruke mer oljepenger til slike skattekutt, så er det enklere å løse. Men store kutt i velferdstilbudet og annet vil være svært vanskelig for KrF å gå med på.

En annen mulig løsning på Jensens skattekutt er ifølge Hareide å øke avgifter.

– Vi vet at vi kan gjøre en del med å øke noen av miljøavgiftene. På den måten får vi både handlingsrom og vi kan bidra til det bedre for klimaet, sier Hareide.

Skattepolitisk talsmann Hans Andreas Limi i Frp sier han ikke forstår Hareides skepsis mot skattekutt.

– Vi snakker altså om et statsbudsjett med en ramme på 1200 milliarder kroner. Det vil overraske meg dersom vi ikke kan innfase skattekutt på 5–10 milliarder kroner innenfor det, sier Limi.

Venstre bytter skatt mot miljø

Han sier det er fullt mulig å kutte 10 milliarder i skatter i 2016-budsjettet, i tillegg til nye kutt som følge av utvalgsrapporten som kommer i desember.

– Jeg ser ikke nødvendigvis noen konflikt her. Det er mulig å gjøre begge deler, sier han.

Venstre- leder Trine Skei Grande sier hun forventer å få godt betalt i økte miljøavgifter hvis hun skal akseptere skattekutt.

– Hvis det skal lettes på de røde skattene, så må det legges på i grønne skatter. Det er viktigere for Venstre enn nivået på skattekuttene, sier hun.

Statsbudsjettet legges frem onsdag denne uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder