Eksperter om smågodt-priskrigen: Få kroner å spare - mange kalorier

TROMSØ (VG) For 2,90 får du kjøpt godteri med et kalori-innhold som tilsvarer en fullverdig middag. Ernæringsfysiologer rister på hodet.

 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fire år gammel

To kroner og 90 øre gir deg 100 gram godteri, slik prisnivået på godteri er hos flere av de store matvarekjedene for tiden.

Beregninger viser at det i en slik mengde søtsaker befinner seg mellom 400 og 500 kalorier, avhengig av hvor mye sjokolade du putter i posen.

– Da har du kanskje spart 13 kroner, og fått i deg like mange kalorier som en fullverdig middag, påpeker klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson ved sykehuset i Tønsberg overfor VG.

På slankekur? Så mange kalorier er det i smågodtposen din

KALORIBOMBE: Billig smågodt går unna på tonnevis i norske butikker om dagen. Foto: Jan Johannessen ,

100 gram er imidlertid ikke mer enn det de fleste jafser i seg i løpet av noen få munnfuller. De fleste kjøper langt mer enn dette - og ekstra mye når det er billig, tror Johnson.

– Spiser du en kilo godis får du i deg mange dagers kaloribruk. Og det er bare sukker og fett! sier Johnson.

Stor smågodt-test: Hva er best?

– Har du mer, spiser du mer

GLAD I "GODIS": Line Kristin Johnson, klinisk ernæringgsfysiolog ved sykehuset i Tønsberg. Foto: Alf Øystein Støtvig , VG

Hun tror de fleste som går «bananas» og hamstrer i smågodthyllene spiser mye mer enn de hadde tenkt - og at de spiser det raskere enn planen egentlig var.

– Har du mer i skuffer og skap, så spiser du mer. Godteriet blir heller ikke noe bedre om det ligger i måneder, så vi spiser det opp. Det handler ikke om å spare penger heller, for du ville kanskje ikke kjøpt så mye, sier Johnson.

– Jeg tror ikke fråtsing i godteri av og til slår ut på folkehelsen. Men når man kjøper mer og får i seg 400-500 kalorier per hekto, da må man spørre seg selv om det er god «deal», eller om det er bedre å betale litt mer over tid og spare seg selv for sukker- og kaloribomben, påpeker Johnson.

Lest denne? – Sykt at politikerne lar sukkeret flyte fritt

– Spiser dobbelt så mye

Hun får støtte fra klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik:

KRITISK: Klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik. Foto: Privat ,

– Noen tenker kanskje at de skal benytte muligheten og kjøpe inn rimeligere til påske, men realiteten for mange vil nok være at det smågodtet som kjøpes nå spises nå, og nytt må kjøpes til påske. Man ender dermed opp med å spise dobbelt så mye godteri kontra det man ellers ville gjort, sier Malvik.

Hun tror flere kjøper godteri midt i uka når det er tilbud, og er kritisk til prisfesten rett før påsken, som ofte forbindes med utskeielser.

– Spesielt barn og unge kan fristes av disse tilbudene, og de som ikke har så mye penger kan plutselig kjøpe store mengder godteri, sier Malvik.

Rapport: Usunn mat farligere enn røyk

Påvirker tarmfloraen - og kan føre til astma

KRITISK: Klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Mone Sæland ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Jon Marius Nilsson ,

Klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Mone Sæland ved Høgskolen i Oslo og Akershus forklarer hva sukkerinntaket gjør med oss:

– Det gir økt sult, dårligere appetittregulering, økt matinntak, og økt vekt, sier Sæland.

At sukkeret gir oss en kortvarig følelse av lykke blir i en sånn sammenheng en fattig trøst, mener forskerne.

Selv har Sæland tatt doktorgrad blant annet på hvordan vi blir avhengige av sukkerinntak. Hun påpeker at toleransegrensene for sukkerinntak har økt i befolkningen siden 50-tallet, noe som har bidratt til økt forekomst av fedmerelaterte helseplager.

– Dessuten viser nyere forskning at stort sukkerinntak påvirker tarmfloraen i stor grad, og fremmer veksten av skadelig sopp. Toksiner fra sopp kan føre til luftveisproblemer, som astma, opplyser Sæland.

Ekspert: Butikkene sitter igjen med nesten ingenting

Kjøper selv smågodt hver helg

Hun er svært kritisk til prisraset på snop.

– At dagligvarekjedene ikke tar mer hensyn til folks fremtidige helse, viser kynisk ansvarsfraskrivelse og fokus på kortsiktig profitt fremfor alt, sier Sæland.

Selv ernæringsfysiologer har sine laster i søtsakverdenen. Sæland avstår stort sett fra å kjøpe - og spise - smågodt. Men kjøper sjokolade.

– Jeg synes smågodt har for dårlig kvalitet. Det er for mye kunstige tilsetningsstoffer og kjemikalier.

Johnson er mer liberal, og har sine favoritter - slik VGs testpanel også hadde i en fersk test av smågodt.

– Jeg kjøper godis hver helg, og koser meg med det, men ser ikke på prisen. Litt smågodt - og Firkløver! Ikke noe er bedre enn det.

PS! Forfatteren av denne artikkelen har selv fortært relativt billig innkjøpt smågodt i forbindelse med arbeidet med denne artikkelen. Omtrent 100 gram. Eller kanskje litt mer.

Mer om

 1. Kostholdsråd
 2. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Coop: Selger minst 2000 tonn smågodt på 14 dager

 2. Smågodtkrigen: Nesten 50 kroner skiller disse godteposene

 3. Pluss content

  Den beste maten for tarmen, forbrenningen og psyken!

 4. Pluss content

  Ekspertenes råd: Frokosten kan være sukkerfelle for barna

 5. Ny priskrig hos kjedebutikkene: Kundene hamstrer rekordbillig smågodt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder