FORHANDLER: Denne uken møtes Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) til sonderinger på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i Oslo. Foto: Trond Solberg

Går mot borgerlig asylbarn-løsning

Frp-ledelsen skal være klare til å gi etter for Venstre og KrFs krav om å la asylbarn få opphold i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Venstre og KrF har lenge kjempet for at de rundt 1000 barn og ungdommene som har fått endelig avslag på asylsøknaden sin får lovlig opphold i Norge.

- Asylbarna er en viktig sak både for KrF og Venstre som vi har frontet tydelig. Vi opplever at den rødgrønne regjeringen har stått for en politikk som ikke står i stil med at vi ønsker en mer human innvandrings- og asylpolitikk. Det blir en viktig sak for oss inn i de samtalene vi skal ha denne uken, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK søndag.

Asylbarna ikke vanskelig

I dag fortsetter de fire borgerlige partiene sonderingene for å se om det er mulig å finne fram til en felles plattform for en ny regjering.

VGTV: De borgerlige partienes pressebrief etter sonderingsmøtet

Men ifølge kilder som kjenner Frp-ledelsens vurderinger vil ikke asylpolitikken bli den vanskeligste i sonderingene.

- Så lenge vi får solide gjennomslag for at køene for utsendelse av grunnløse asylsøkere fjernes, så er ikke det å gi disse barna asyl noen vanskelig sak. Asylbarna har blitt en symbolsak mer enn en problemsak, sier en kilde.

- Asylbarna er ikke det som kommer til å avgjøre forhandlingene. Dette er ikke den største og vanskeligste saken for oss å løse, sier en annen kilde.

- Asylpolitikken blir ikke den vanskeligste saken det skal forhandles om. Hvis det er viktig for KrF og Venstre vil vi helt sikkert kunne være med på et amnesti for asylbarn som har vært lenge i Norge mot enkelte innstramninger på andre områder, sier en tredje kilde.

SKAL SLÅSS: Frp-leder Siv Jensen på vei inn til sonderingene med de andre borgerlige partiene i Nydalen mandag ettermiddag. Foto: Jan Petter Lynau

Ikke så uenige likevel

Innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet sier til VG at han også er enig med Venstre på en rekke områder.

- Vi er nok mer enige enn mange har inntrykk av. For eksempel er begge partier opptatt av at asylsøknader skal behandles raskere, at utlendinger som har fått avslag på sine søknader raskt skal sendes ut og at det må skje en kraftig styrking av samfunns- og norskopplæringen, sier Johansen.

En annen forhandlingsutfordring er Frps forslag om å etablere lukkede asylmottak, men etter det VG erfarer går det en rød linje for Venstre her.

Forventer motstand

Frp-leder Siv Jensen vedgikk til VG i uken før valget at partiet vil møte kraftig motstand fra de øvrige borgerlige partiene i asylpolitikken, særlig under kravet om lukkede asylmottak for ID-løse asylsøkere.

- På asylfeltet er det helt åpenbart at vi vil få motstand fra de andre partiene på forslaget om lukkede mottak - merkelig nok fordi det skal gjelde identitetsløse mennesker som kommer til Norge. Vi vil vite hvor de er, de andre synes åpenbart ikke at det er noe problem, sa Jensen.

Venstre og KrF er mot lukkede asylmottak, men Høyre har en politisk plattform som ikke er så langt unna å kunne gi Frp en «halv seier» på skjerpet kontroll med asylmottakene:

- Høyre er ikke så langt fra Frp, vi ønsker å stramme inn kontrollen med asylsøkere som bryter med meldeplikten eller som begår lovbrudd, forklarte Høie til VG i forkant av valget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder