Steinfeld i polsk nazistrid

Utenriksministeren erklærer krig mot «historieforfalskning»

INNENRIKS

WARSZAWA/OSLO (VG) Hans-Wilhelm Steinfeld får gjennomgå voldsomt i Polen foran morgendagens 60-årsjubileum for frigjøringen av den tyske konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Publisert:

AvOLE KRISTIAN STRØM og ZBIGNIEW KUCZYNSKI

Polakker raser over NRK-kjempens påstander om polske nazister i Ukraina og jødehat som en «sort flekk» i polsk historie - attpåtil på den norske statskanalen NRK.

Tidspunktet for bråket passer dårlig for statsminister Kjell Magne Bondevik og kronprins Haakon, som er offisielle norske representanter på Auschwitz-markeringen i morgen. En rekke polske medier har varslet at de vil konfrontere statsministeren med Steinfelds anklager.

«Anti-polsk»

I går ble Steinfeld trukket fram i storavisen Rzeczpospolita som et av de verste eksemplene på «anti-polske» uttalelser den siste tiden.

Samtidig erklærte utenriksminister Adam Daniel Rotfeld krig mot «historieforfalskning».

- Det er land som Tyskland, USA, Canada og Norge som med bevisst arroganse forfalsker historiske fakta, sa utenriksministeren.

Grunnen til at Norge var med på denne listen, var ene og alene Steinfelds uttalelser på NRK.no og i en debattartikkel i Aftenposten.

Hans-Wilhelm Steinfeld er også intervjuet av den Orkla-eide polske storavisen. Både til Rzeczpospolita og til VG i går kveld sier han:

- Jeg har ingenting å unnskylde.

Jeg står for alt jeg har skrevet. Min sjef, John G. Bernander, står også fullt og helt bak meg.

Han har sågar vært så generøs å sende den polske ambassaden en NRK-reportasje fra 1994 som skildret det nazistiske miljøet i Lviv i Vest-Ukraina - med blant andre polakker.

- Har kilder

Steinfeld refererer i en lang artikkel på NRK.no til en rekke skriftlige kilder som underbygger hans påstand i tittelen «Jødehatet - den sorte flekk i polsk historie».

- Jeg skriver hverken at Polen er et nazireir eller at polakker flest er nazister. Jeg bare minner om at det er et dystert element av antisemittisme i polsk historie, sier Hans-Wilhelm Steinfeld.

I Polen blir imidlertid artikkelen tatt ille opp.

I gårsdagens utgave av Rzeczpospolita står det å lese at «alle grenser for anstendighet ble overskredet» med Steinfelds artikkel. Den blir nevnt som eksempel på «anti-polske» uttalelser sammen med blant annet en artikkel i italienske Corriere della Sera om «polske konsentrasjonsleirer» og tilsvarende påstander fra kanadiske og amerikanske medier.

- Vi skal jage forfattere og journalister som sprer falske fakta om «polske konsentrasjonleirer» og «polakker som myrdet jøder», sa utenriksminister Adam Daniel Rotfeld i Rzeczpospolita i går.

Etter det VG forstår skal Rotfeld, som snakker perfekt svensk, personlig ha lest Hans-Wilhelm Steinfelds artikkel.

500 eposter

Ikke bare Rzeczpospolita, men også en annen polsk avis, Gazeta Wyborzca, har omtalt Steinfeld de siste dagene. Reaksjonene har ikke latt vente på seg for NRK-kjendisen.

- Jeg har fått minst 500 e-mailer, til dels med sterkt antisemittisk innhold. Jeg blir anklaget for å være besatt av tanken på antisemittisme og ellers beskyldt for Gud vet hva, herunder også KGB-agent.

- Det er patetisk at det blir så mye bråk av en liten setning, sier Steinfeld.

Denne setningen kom først fram i et nett-møte om den ukrainske revolusjonen med Steinfeld på NRK.no 26. november.

På spørsmål om ytterpunktene for meningsspekteret i Ukraina, svarte den tidligere Moskva-korrespondenten at det omfattet alt «fra kommunistiske russere i øst til uttrykte polske nazister i Lviv-området».

- Dårlig samvittighet

Denne påstanden mener Steinfeld blir bevist både gjennom NRK-reportasjen fra 1994 (laget av Jan Espen Kruse) og av Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt i Søndagsavisen i NRK den 12. desember - i tillegg til opplysninger fra det ukrainske Holocaust-senteret.

Polakkene er ikke enige: I et debattinnlegg i Aftenposten skriver Polens ambassadør i Norge, Andrzej Jaroszynski, at det «aldri er fremkommet noe som kunne tyde på at det skulle eksistere polske nazister i Ukraina».

- Jeg har bare påpekt at det eksisterer en marginal gruppe av polske nazister i Ukraina. Og deretter dokumentert en ikke fullt så marginal antisemittisk flekk i polsk historie. Av dette koker den polske ambassadøren opp en story om at jeg stempler alle polakker som nazister. Dette er sludder, sier Steinfeld.

Og avslutter:

- Den polske reaksjonen stinker av dårlig samvittighet.