MARKERING: En mann ser på bilder fra folkemordet i Rwanda på "Memorial de la Shoah" i Paris. Utstillingen var i forbindelse med 20-årsmarkeringen av folkemordet. Foto: Bertrand Guay Afp

Ny Tid: Folkemordsiktet rwander utleveres, men nå sier vitner at de løy til Kripos

En 43-åring fra Rwanda siktet for medvirkning til folkemord skal utleveres fra Norge. Ifølge Ny Tid sier flere vitner nå at de ble truet til å lyve for Kripos om mannens deltagelse.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den rwandiske mannen, som kom til Norge i 1999, ble pågrepet i 2013. Saken ble etterforsket av Kripos, og i juni i år besluttet Justisdepartementet at 43-åringen kan utleveres til Rwanda. Mannen, som har ektefelle og tre barn i Norge, sitter nå fengslet i Stavanger i påvente av å bli utlevert.

I video- og lydopptak Ny Tid har fått tilgang til, opplyser vitner nå at de løy til Kripos. Det er 43-åringens forsvarer Brynjulf Risnes som sitter på opptakene.

Gransking: Dette er overgrepsskandalen som ryster FN

I Rwanda er mannen siktet for medvirkning til folkemordet i landet i 1994, og myndighetene i Rwanda har bedt om at han utleveres for rettergang i hjemlandet. Han skal blant annet ha deltatt i to massakrer der rundt 7000 mennesker ble drept i hjemkommunen. Siktede erkjenner ikke straffskyld og motsetter seg utlevering.

Truet med fengselsstraff

Justisdepartementets vedtak om utlevering kom etter at Høyesterett i fjor kom fram til at alle vilkår for utlevering er oppfylt. Avgjørelsen fra Høyesterett var i tråd med kjennelsen fra Gulating lagmannsrett.

Den glemte krigen: Derfor var det kaos i Den sentralafrikanske republikk

To vitner som ble vektlagt av retten i Norge, forteller i opptakene at de løy til Kripos fordi de var under press fra rwandiske myndigheter som ønsker mannen utlevert.

Det ene vitnets forklaring ble spesielt vektlagt av lagmannsretten. Vitnet var ifølge Ny Tid det eneste som fortalte at 43-åringen hadde vært på åstedet der flere mennesker ble drept.

– Jeg velger å fortelle sannheten nå, fordi jeg angrer på at jeg løy, sier vitnet i opptakene.

Sjokkrapport om australsk asylleir: Barn syr igjen sin egen munn

Vitnet forteller at både han og flere andre i 2013 ble oppsøkt av rwandiske myndigheter og bedt om å komme med falske anklager mot 43-åringen. Vitnet forteller at han også senere ble oppsøkt av en mann fra rwandiske myndigheter som truet med fengsel om han ikke løy til norsk politi og rettsvesen, skriver NTB.

Folkemord: Frykt for folkemord i Burundi

Et annet vitne forteller at han ble oppsøkt av lederen av en organisasjon for overlevende etter folkemordet, og bedt om å lyve. Han ønsker nå å trekke tilbake beskyldningene han kom med.

Les også: Her flykter de fra flyktningleiren

Også andre personer opplyser i video- og lydopptakene at de har blitt oppsøkt av personer knyttet til myndighetene og forsøkt presset til å avgi falsk forklaring mot 43-åringen.

Vil ikke kommentere

Justisdepartementet har overfor Ny Tid ikke ønsket å kommentere vedtaket om utlevering. Kripos viser i sin kommentar til saken til at tre rettsinstanser har kommet fram til at det er skjellig grunn til mistanke, noe som altså dannet grunnlag for utlevering. Kripos viser også til at det er departementet som har hatt ansvar for saksbehandlingen siden 2015, skriver NTB.

Så du denne? Utenlandske journalister arrestert i Burundi

Justisdepartementet har ikke tatt stilling til de nye vitneforklaringene, skriver Ny Tid. Ifølge avisen er departementet oversendt informasjonen om vitneforklaringene, og er blitt tilbudt tilgang til videoene og lydfilene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder