SLETTER DEG: Rådgiver Runar Skaare Tveiten og leder Hans Marius Tessem i slettmeg.no. Foto: Magnar Kirknes VG

Disse kan hjelpe deg som har fått nakenbilder på avveie

Slettmeg.no: Tabubelagt og skamfullt

Helsesøstre, slettmeg.no og ung.no snakker med desperate, og gråtkvalte ungdommer som bekymrer seg for at bilder de sendte til én, har endt opp på nettet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nettsidene ung.no og slettmeg.no er ofte i direkte kontakt med mennesker som opplever at nakenbilder av dem selv har blitt lagt ut. På forskjellig vis svarer de to på spørsmål, og hjelper til med å finne løsninger.

De er alle opptatt av å skape tillit til ungdommene, som ber om hjelp når de står i en vanskelig situasjon. De bruker de tid på å bygge opp selvtilliten, rydde i tanker og følelseskaoset, så de kan komme seg videre.

Har du opplevd noe tilsvarende? Tips VGs journalister om din historie - du kan være anonym!

Hans Marius Tessem, leder i slettmeg.no, forteller at de som tar kontakt, ofte er ganske desperate etter hjelp.

– Jeg ønsker at det skal være lav terskel for å kontakte oss. Likevel føler jeg at det ofte sitter langt inne, fordi det er tabubelagt og skamfullt for mange, forteller han.

Advokat: – Spredning av nakenbilder har ingenting med ytringsfrihet å gjøre

Da han snakket med Dixi, ressurssenter mot voldtekt, fant de ut at de brukte mange av de samme ordene for å beskrive situasjonen til ofrene. Det er skam, sinne, redsel og anger.

– Det er en krise for de som opplever dette, og vi hører lettelsen i stemmen deres de gangene vi kan finne en løsning, forteller han.

Emma fikk nakenbilder spredt på nett: Slik tok hun tilbake kontrollen

Tessem mener at rådene som gis til unge i dag starter i feil ende. Når rådene går ut på at man ikke skal sende nakenbilde, i stedet for at man ikke skal dele andres bilder videre, tror han offeret vil sitte igjen med mye skyldfølelse.

– Vi må sette inn støtet mot dem som deler videre, presser for penger eller lurer til seg bilder. Samtidig må dørene for å søke om hjelp alltid være åpne. Man skal slippe å sitte med dette alene, sier Tessem.

Ung.no er en nettside drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, hvor ungdom mellom 13 og 20 år kan stille spørsmål anonymt. På denne siden får de mange spørsmål om, blant annet, lovverket rundt bildene, hva de kan gjøre for at de ikke skal bli spredt og hvordan de skal takle at andre har bilder av dem.

Beate Aas er redaktør for siden, og forteller at hun opplever at delekulturen blant unge er en mulig forklaring på hvorfor det er så vanlig å sende nakenbilder til hverandre.

SKULLE ØNSKE DE SLAPPP: Beate Aas redaktør for ung.no vil bevisstgjøre ungdommen på hva deling av nakenbilder kan føre med seg Foto: CF-Wesenberg Ung.no

– Jeg tror mange unge mener det ikke er greit å dele videre, men mange spør likevel om alt fra at de har blitt tatt bilde av dem i dusjen, til at de har blitt presset eller lurt til å sende bilder. De lurer på hva de kan gjøre for å få kontroll på bildene igjen, forteller hun.

Problemet oppstår når bildene går videre

På nettsiden besvares spørsmålene av jurister, slettmeg.no, helsesøster og rådgivere. Helsesøster Anne Holter Bentzrød er en av dem som svarer på ung.no. Hun har hørt mange historier.

– Det kan være ting som i utgangspunktet er ganske uskyldig, som da vi kikket inn gjennom nøkkelhullet i dusjen i garderoben da vi var unge, men så ender det opp med noe helt annet. Mange er ganske fortvilet, og noen tør ikke gå på skolen en gang, forteller hun.

Fellestrekkene for sakene Bentzrød har sett, er at alle opplever det som et problem når bildene går lenger enn det som var planen, og ofrene føler de mister kontrollen over situasjonen.

– Den klassiske situasjonen er at de viste litt til en de var interessert i, som lovte ikke å vise det videre, men plutselig var det hos alle, forteller hun.

Har nakenbilder av deg blitt spredt? Det er aldri din skyld

Helsesøsteren har fortsatt seksualundervisning for niendeklassinger, hvor de snakker om nakenbilder og deling av det.

– Da ser jeg på blikkene til mange at dette ikke er helt ukjent. Når vi har tid, er det best å la ungdommene reflektere rundt en case og finne løsninger. Da blir de bevisste på holdningene sine, forteller hun.

Forbereder de på å ta vanskelige valg

Anne Lisbeth Engesmo er helsesøster på flere skoler i Oslo. Hun beskriver et kaos av følelser hos de som kommer til henne med disse opplevelsene. De gråter ofte mye, føler skyld, skam og usikkerhet.

Sophie Elise snakker ut i VG: –Det var det verste jeg har opplevd i hele mitt liv

SVARER DE UNGE: Helsesøster Anne Bentzrød hjelper ungdommer både i klasserom og på ung.no Foto: CF-Wesenberg Ung.no

– Usikkerheten som bunner i at det er vanskelig å si nei til å sende sånne bilder, gir ofte mye skyldfølelse. Selv om de ofte bruker lang tid før de søker hjelp, og har tenkt mye på det som har skjedd, tar de likevel på seg skylden, forteller hun og legger til:

– Det viktigste vi kan gjøre, er å forebygge at dette skjer, og hjelpe dem med å ikke la seg presse eller gjøre noe de er komfortable med.

Helsesøsteren mener at det er viktig at man snakker om konsekvensene av å dele bilder på nett. Samtidig er det viktig at voksne snakker med barn og unge om følelser og gruppepress.

– For de små barna kan det hjelpe og lage regler, og å snakke om konsekvenser. For de eldre kan det virke mot sin hensikt at voksne sier det er dumt å sende nakenbilder. Det kan gjøre terskelen enda høyere for at de spør om hjelp, forteller hun.

Ta på alvor

Gerd Johansen er helsesøster på ungdomsskole i Follo. Hun forteller at ungdommene sjelden kommer til henne fordi de har opplevd dette, men heller tar initiativ til å snakke om andre ting og nevner nakenbilder som i en bisetning.

– Jeg tenker at det viktigste er at uansett hvilke problemer de kommer til meg med, så må jeg ta dem på alvor og hjelpe dem med hvordan de kan takle en vanskelig situasjon, forteller hun.

VG + Tusenvis av norske jenter henges ut på pornonettsider

Ingen av helsesøstrene har hatt mange ungdommer som kontakter dem direkte, men tall viser at det ganske vanlig for unge å dele nakenbilder.

UNGDOM VIL SKJULE NOE: Helsesøster Berit Johansen tror nakenbilder er det dagens ungdom holder hemmelig for de voksne Foto: Privat

Ifølge en undersøkelse Berit Skog, førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, gjorde blant 1470 Snapchat-brukere høsten 2015, har over halvparten av de spurte over 18 år mottatt et nakenbilde på bildedelingstjenesten, og omtrent 40 prosent har sendt. I aldersgruppen 15-17 har over 60 prosent fått et bilde, og 25 prosent sendt. I aldersgruppen 13-14 år har 32 prosent mottatt og 12 prosent sendt.

– Det er tabubelagt og skamfullt

Heidi Bunde er helsesøster på videregående skole i Oslo, men har ikke vært borti denne problematikken før. Hun forteller at ungdommene søker råd hos henne om mye, men hun mistenker at terskelen for å snakke om dette, er høy.

– Det kan være de tenker at de har dummet seg veldig ut, fordi de ofte hører at det er dumt å ta nakenbilder. Dessuten opplever jeg at kjærester i ungdomstiden kan straffe hverandre hardt, og ofte er veldig bitre etter et brudd. Mange av ungdommene jeg møter, er fornuftige, men når dette skjer, er det kanskje andre ting som spiller inn enn kun fornuft, tror Bunde.

Bilder på nett: – Vår tids folkesykdom

I løpet av samtalene er det viktig for alle helsesøstrene å bruke tid på å bygge opp ungdommene igjen etter at noe sånt skjer. Gjennom samtaler prøver de å luke bort de destruktive tankene, og dyrke de som gjør at de kommer seg videre. I enkelte tilfeller kan de anbefale å anmelde, og andre ganger forteller de om sider som slettmeg.no og tipskripos.no.

Den nasjonale veiviseren Dinutvei.no tilbyr også hjelp, informasjon og kunnskap til ofre, pårørende og andre involverte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder