ØREFIK?: Svein Martin Fosseng fikk skader i hodet og øret etter at ørnen angrep han på rådyrjakt lørdag. Foto: EINAR ÅGE NORDHUS

Var på rådyrjakt - ble angrepet av ørn

Måtte sy og fikk seks hull i hodet etter klørne

(VG Nett) Svein Martin Fosseng hadde akkurat satt seg ned på rådyrpost da en ørn stupte ned i hodet på ham.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fosseng og en jaktkamerat var altså på rådyrjakt på Jøa. De to hadde akkurat satt seg ned på post etter noen timer ute på vandring, skriver Namdalsavisa.

Ikke medlem ennå?Dyrebar - en morsom og trygg møteplass for de som liker dyr

Stupte og landet i lyngen

- Plutselig kjente jeg et enormt smell i bakhodet, så voldsomt at jeg stupte framover på magen og landa i lyngen. Idet jeg reiste meg opp så jeg fort at det var en ørn, sier han.

Fosseng sier han ikke forstod hva som skjedde med en gang, men sier smellet var merkbart.

- Det var mye kraftigere enn jeg hadde trodd med et skikkelig kraftig smell. Jeg har fortsatt vondt i nakken og seks hull i hodebunnen etter klørne.

Det viste seg at Fosseng blødde ganske mye etter angrepet, så han ble lappet og sydd på Fosnes alders- og sykehjem. Ørnens angrep traff øremuslingen til jaktradioen så det skled av øret.

Selv tror han ørnen misforstod hva den faktisk angrep.

- Jeg satt med svart lue på meg, så den trodde vel jeg var ei kråke, sier han.

Fosseng tror det var en havørn som angrep, men ørneforsker Alv Ottar Folkestad har en annen teori.

- Nå har ikke jeg snakket med vedkommende og fått en skikkelig beskrivelse, men havørnen har en helt annen adferd og ville nok ikke angrepet slik. Dette er mer typisk for en kongeørn, sier han.

Saken fortsetter under bildet...

STORE FUGLER: En kongeørn i redet sitt (t.v), og en havørn (t.h). Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS, THOR NIELSEN, NTB SCANPIX


- Helt typisk

Folkestad har jobbet med spesielt havørn de siste 40 årene, noe som også innebærer at han kan et og annet om kongeørn. Selv om det ikke er dagligdags at ørner angriper mennesker, så har det skjedd opptil flere ganger.

- Det har kommet inn en rekke tilfeller av slike hendelser og det er helt typisk at det skjer under jakt, da særlig hjortejakt, sier han.

- Hvorfor det?

- Man sitter ofte stille på post og har på seg pelslue. En ørn vil dermed oppfatte deg som et dyr, og det er ganske åpenbart at det er det som har skjedd i dette tilfellet, sier han.

Kraftige klør

Og det er ingen spøk å få en kongeørn i hodet.

Fosseng, som nå har seks hull i hodet etter klørne, har blitt angrepet av en skikkelig jeger.

- En kongeørn har fire klør parat til å gripe byttet. To av klørne er det vi kaller for drepeklør, det er den bakre og den indre framkloen. Disse brukes aktivt i den fasen de griper byttet sitt.

- Gudskjelov for at menneskeskallen på de fleste er såpass hard at klørne ikke har gått lengre inn. De er nemlig effektive, sier Folkestad.

Uansett om ørnen hadde klart å få godt tak skal det godt gjøres om den hadde klart å få med seg Svein Martin. Både havørnen og kongeørnen klarer ikke å få med seg «mer» enn et bytte på litt over 3 kilo, på det meste.

- Det var en spesiell opplevelse. Jeg håper virkelig dette var første og siste gang, sier Fosseng som ikke vil tenke på hvordan det kunne gått dersom ørnen hadde fått et bedre tak i hodet hans.

- Ble det egentlig noe rådyr på deg?

- Ja, i dag ble det rådyr, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder