KLISSVÅT KJELLERSTUE: Kjelleren til Kim André og Marit er fullt møblert. Nå har stoler, bord og sofaer fått hilse på regnvannet. Foto:Privat,

Her står kjelleren til Kim André under vann

Stengte veier i flere fylker

Over 20 hus isolert i Telemark

Må trolig stenge Tvedestrand-barnehage

Da Kim André Kristiansen (28) gikk ned i kjelleren tirsdag morgen, fikk han seg en klissvåt overraskelse.

  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I Buskerud har brannvesenet har fått inn meldinger om oversvømte kjellere i flere kommuner.

– Det har begynt å strømme inn vann i kjellere, både i privathus og skoler i kommunen, sier avdelingsleder for vei i Drammen kommune, Truls Rieger.

SMILER LIKEVEL: Kim André Kristiansen og Marit Joløkken venter barn om et par uker. Alt babyutstyret deres ble ødelagt i flommen. Foto:Privat,

– Jeg må snart ut for å kjøpe ny bilstol, klær og alt annet utstyr, sier Kim André Kristiansen til VG.

Han og samboeren Marit Joløkken (26) bor i Krokstadelva på Nedre Eiker, og om kort tid blir de foreldre. De to hadde lagret babyutstyret sitt nede i kjelleretasjen, men nå stikker værgudene kjepper i hjulene for forberedelsene: Vannet har nemlig flommet inn i kjelleren. Det var Drammens Tidende som først omtalte det uheldige samboerparet.
Bakgrunn: Pass opp – nå kommer regnværet!
Har du bilder fra tirsdagens værkaos? Del dine flombilder i VGs protokoll!

Store ødeleggelser

Da Kim André kom ned i kjelleren tirsdag morgen, var gulvet fullt av regnvann.
– Det var vel rundt 40 centimeter vann der. Den første jeg tenkte på var samboeren min, for hun har jo termin om bare to uker, sier Kristiansen til VG.

Parets kjeller, som var fullt møblert, er rimelig preget av møtet med regnvannet.
– Flere sofaer, PC-er, senger, en fryser, TV-skapet, TV-en... alt er ødelagt. Men jeg regner med at forsikringen vår dekker det, sier Kristiansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet!)
Les også: Nå renner Kraft-Norge over

DRUKNET TØRKESTATIVET: Det tar nok en stund før disse klærne blir helt tørre igjen. Foto:Privat,

Trøblete vannmasser

Takket være to pumper er vannmassene nå i ferd med å forlate samboerparets kjeller.
Ifølge Drammens Tidende har regnværet sørget for mer trøbbel denne tirsdagen: Brannvesenet har vært ute på flere oppdrag, og Bragernestunnelen er stengt. Ifølge Truls Rieder, som er avdelingsleder for vei i Drammen kommune, er det flere eneboliger – samt et skolebygg – som har oversvømte kjellere. Spesielt er Gulskogen et utsatt område, opplyser han.
– Men det er ikke snakk om store skader, så vidt jeg vet, sier Rieder til VG.

Søndre Buskerud-politiet har også hatt litt å drive med denne ettermiddagen.
– Akkurat nå er det to oppdrag vi jobber med som gjelder flom. Det ene er i Sande, ved gamle E18, hvor det er en demning som er i ferd med å gå over sine bredder. Ved travbanen i Drammen, på Åssiden, er hele gaten i retning Mjøndalen sperret på grunn av store vannmasser i veien, opplyser operasjonsleder Trond-Egil Groth.
Så du denne? Nå renner Kraft-Norge over

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

VANNSENG: Samboerparets dobbeltseng i kjelleretasjen er også rimelig preget av flommen. Foto:Privat,

Flere stengte veier

Også Telemark er preget av uværet: Over 20 hus i Sauland er isolert, og sentrum skal ligge under vann, skriver NRK.
Tirsdag ettermiddag var Tinnsjøen i Tinn kommune hele 30 centimeter over maks vannstand, melder NTB. I en pressemelding skriver Tinn kommune at prognosene sier Tinnsjøen vil fortsette å stige ytterligere, til 50 cm over høyeste regulerte vannstand, selv om nedbørsmengdene avtar.

Beboere rundt området er varslet.

Noen kilometer sør for sjøen er E134 stengt mellom Sauland og Notodden som følge av flom ved Omnesfossen, skriver NRK. Dessuten er flere fylkesveier og veier i andre fylker stengt, takket være vannmassene.

Tidligere tirsdag meldte VG at det er opprettet en krisestab i Hjartdal kommune, nettopp på grunn av flommen. Hjartdal oppvekstsenter er stengt.
– Vi er bekymret for at elevene ikke vil komme seg hjem i ettermiddag. Det er også en del ungdomsskoleelever som holdes hjemme i dag, på grunn av farer for begrensninger i transport. Nå har vi alt vårt tekniske mannskap ute på veiene for å overvåke situasjonen, fortalte rådmann Rune Engehult.

Han oppfordrer innbyggere til å holde seg innedørs.

Varsler flomstengt barnehage

Fylkene i Agder er også utsatt for kraftige regnbyger: På Twitter melder politiet at det er oversvømmelse i vassdraget mellom Gjerstad og Søndeled – og at en demning nå har brutt sammen.
Ifølge Agderposten må Grotten barnehage i Tvedestrand trolig stenge, som følge av at Storelva ved Næs jernverk har gått over sine bredder.
Flere båter er dessuten tatt av vannmassene på Vegårshei, skriver lokalavisen.

Se bildene: Kvinne måtte reddes ut av bil|Tilbake til flomherjet hjem

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder