FÅR KRITIKK: Psykiater Finn Skårderud blir kritisert for å bruke spiseforstyrrelser som råstoff til en romantikk. Foto:Thomas Bjørnflaten,VG

BT-kommentator kraftig ut mot Finn Skårderuds behandling av spiseforstyrrelser

Skårderud: – Et forsøk på karakterdrap

Det er på tide å stille noen spørsmål til behandlingen ved Finn Skårderuds Villa Sult, mener Hilde Sandvik i Bergens Tidende.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Det siste året har jeg tenkt: Hva om det Skårderud gjør er farlig?» skriver kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende i en kommentar i avisen lørdag.

I kommentaren som har fått tittelen «Forføreren», går Sandvik hardt ut mot psykiater og professor Finn Skårderud og hans ett år gamle behandlingsinstitusjon for personer med spiseforstyrrelser, Villa Sult.

– Jeg håper at vi nå kan få en faglig debatt innenfor fagmiljøet. Jeg tror det er på tide å stille en del kritiske spørsmål til behandlingen ved Villa Sult og til personer som har den posisjonen Skårderud har, sier Sandvik, som ikke ønsker å utdype kommentaren ytterligere.

– Grov usannhet

– Hvorfor kommer dette nå?

– Det er ingen konkret foranledning, annet enn at jeg mener at tidspunktet nå er inne for å stille noen spørsmål. Da jeg nylig hørte at han i radioen sa at han i 30 år har gått til kunsten for å finne svar på gåten spiseforstyrrelser, trigget det noe jeg har tenkt på lenge, sier hun.

Sandvik skriver ut fra en personlig historie med spiseforstyrrelse. Hun skriver at hun, da hun møtte Skårderud i forbindelse med hans lansering av «Sultekunstnerne. Kultur, kropp og kontroll», tenkte at han bruker sykdommen som råstoff for en romantikk. «Og det jeg driver med er ikke kunst, men et traurig liv», skriver hun.

ER KRITISK: Kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende går hardt ut mot psykiater Finn Skårderud. Foto:Vegar Valde,Bergens Tidende

– Jeg må lese teksten som om hun mener at jeg bedriver en slags romantisering og idyllisering av alvorlige psykiske lidelser. Det kan jeg ikke ha på meg. Det er en grov usannhet, skriver Skårderud i et tilsvar publisert på bt.no.

– Fra mitt ståsted er det umulig å lese hennes tekst som annet enn en grov mistenkeliggjøring, et forsøk på karakterdrap, en villet skade, fortsetter han.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra Skårderud.

– Vi som arbeider med alvorlige spiseforstyrrelser, vet at her er det lite å romantisere, skriver han videre.

– Bør ikke være suspekt

Navnet Villa Sult, med referanser til Knut Hamsun, får Sandvik sin indre alarmklokke til å ule. Hun stiller spørsmål ved om den auraen som er der, det stedet, de møblene og kunsten er noe en vil komme seg bort fra eller tvert i mot henge fast i så lenge som mulig.

Les også:Tester ny behandling mot spiseforstyrrelser

«Forhåpentligvis går det opp for pasientene som får rom i Villa Sult at det beste de kan gjøre er å flytte ut igjen», skriver Sandvik.

Skårderud mener spiseforstyrrelser kommuniserer med samstidskulturen, og at kulturhistoriske perspektiver på selvsult, overspising og renselse derfor er relevante.

– Svært mange med spiseforstyrrelser beskriver dårlige møter med helsevesenet. Det bør da ikke være suspekt at vi i våre kliniske virksomheter i Oslo forsøker å skape et tilbud, etter evne, bygd på mye erfaring og kunnskap, interesse for den enkelte og dennes familie, og ikke minst respekt og vennlighet, skriver han.

– Har følt meg trygg hos Finn

Sandvik trekker også frem den siste boka til Linnéa Myhre, som hun omtaler som en av de etterhvert mange kjente Skårderud-pasientene. I boka «Kjære» skriver Myhre et brev til Skårderud under tittelen «Kjære Finn».

«Av og til håper jeg at jeg heller kan være syk helt til jeg dør av det, slik at du aldri kan friskmelde og forlate meg. Derfor hender det at jeg stikker kjepper i mine egne hjul så det utsetter progresjonen vår», skriver Myhre i brevet, ifølge Sandvik.

Sandvik spør så: «For Finn Skårderud må det være som et slag i ansiktet. Eller?»

Linnéa Myhre ønsker ikke å kommentere dette noe videre overfor VG, men viser til Ingeborg Sennesets Facebook-side «Arbeidstittel: Anorektisk», hvor hun skriver følgende kommentar:

FORSVARER SKÅRDERUD: Forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre skriver at hun har følt seg trygg i terapi hos Finn Skårderud i årevis. Foto:Helge Mikalsen,VG

«Jeg vet ikke hvor vidt Sandvik har gått i terapi selv, men som tidligere spiseforstyrret stusser jeg litt over at hun beskriver forholdet vårt som usunt, når terapi i stor grad også handler om å føle seg trygg. Jeg har følt meg trygg hos Finn i årevis, og til slutt har jeg tro på at jeg er så trygg på meg selv at jeg kan forlate redet. Synes det er litt urettferdig å ta slike setninger – fra en roman – ut av sin kontekst og bruke de mot ham, spesielt når jeg i samme brev også skriver om nettopp det å føle seg avhengig av en terapaut.
Kan dog forstå at det gjør vondt å ikke bli sett når man åpner seg for noen, og forteller sin største og tyngste hemmelighet. Men da handler det om å fortelle det til riktig person, til riktig tid. Jeg har følt meg hjelpesløs så altfor mange ganger, når unge jenter og gutter har kommet til meg etter bokbad og stått i kø for å fortelle at de er også er syke, og om jeg kan hjelpe dem. Jeg skulle gjerne ha hjulpet alle sammen, men det har jeg ikke kapasitet til, og Finn enda mindre.
Jeg vet at jeg er heldig som har Finn. Jeg har aldri følt at han romantiserer spiseforstyrrelsen. Jeg har dog gjort det mye selv, men det var før jeg i det hele tatt visste hvem han var. Men vi er alle forskjellige, og ingen spiseforstyrrede er like, så jeg kan bare snakke for meg selv.
Men jeg vet i alle fall at uten Finn, hadde jeg nok ikke hatt vært der jeg er i dag, med et ønske om å komme meg ut av spiseforstyrrelsen sterkere enn noen gang.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder