Kraftige reaksjoner på Tybring-Gjedde-utspill

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Frp-toppen i Dagsnytt 18: «Selvfølgelig vil mange flere overleve hvis du putter mat i munnen på dem og redder dem fra spedbarndødelighet»

Anniken Huitfeldt (Ap) raser mot Christian Tybring-Gjeddes argumenter mot norsk bistand. – Menneskesyn som tilhører 1800-tallet, sier hun.

Dette sa Christian Tybring-Gjedde (Frp) på NRKs debattprogram Dagsnytt 18 torsdag kveld:

– Selvfølgelig vil mange flere overleve hvis du putter mat i munnen på dem og redder dem fra spebarndødelighet. Det gjør at befolkningen øker og du trenger enda mer bistand. Og du sier at vi kan ikke argumentere for at disse menneskene skal dø. Selvsagt kan vi ikke det. Men hvis landene gradvis blir mer og mer avhengige av bistand så kommer det enda flere folk og vi må redde enda flere. Da er ikke en prosent (red. anm: av BNI) nok, vi må ha frem prosent for å gjøre dette. Poenget er at landene må klare seg selv.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere overfor VG.

Den profilerte Frp-politikeren møtte KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson og Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt, som reagerte sterkt på innlegget fra Frp-eren.

– Det minner om et menneskesyn fra 1800-tallet, sier Huitfeldt til VG.

Les mer: Kommentar: En kort innføring i norsk bistand

– Minner om 1800-tallet

Hun viser til at det på 1800-tallet ble argumentert mot å gi mat til fattige i Norge, fordi de da ville få flere barn og enda flere ble fattige.

– Da man fikk et bedre helsesystem og barnedødeligheten gikk ned, ble fødselsraten redusert. Vi vet at fødselsraten er høy fordi de vet at noen av barna vil dø, sier Huitfeldt.

Hun sier at det er rart at utspillene kommer fra en politiker fra et parti som vil hjelpe folk i nærområdene.

– Men det argumentet fremstår mer og mer som et vikarierende argument for å ikke gjøre noen ting, sier Huitfeldt.

Ap-politikeren mener statsministeren og partiledelsen i Frp bør reagere på uttalelsene.

– Jeg regner med at de gjør det, noe annet ville være oppsiktsvekkende. Dette er mytespredning, sier hun.

Les mer: Får gigantkontrakter uten anbud

Meling: – Helt utrolig

Også advokat Brynjar Meling tok til Twitter og reagerte skarpt mot uttalelsen til Tybring-Gjedde.

– Jeg reagerer kjempesterkt på dette. Som menneske synes jeg det er helt utrolig hva slags holdninger dette gir uttrykk for. Det er slående at det ikke har kommet reaksjoner fra partiledelse eller statsminister når et sentralt medlem av partiet står for sånne holdninger, sier advokat Brynjar Meling til VG.

Han mener det er utrolig å bruke det som et argument mot bistand at hvis flere får mat for å overleve, vil flere i fremtiden trenge bistand.

– At han sier dette nå før jul, viser bare hvor umusikalsk han er. Det er ikke mye hjelp i det han sier der, sier Meling.

Les mer: Bistand blir bombemål

Frafjord Johnson: – Snur det på hodet

– Hva skal man si? Hvis han mener dette er det ikke bare etisk betenkelig, men også dypt alvorlig. Utgangspunktet for vår politikk er at hvert enkelt menneske har like stor verdi og da er det viktig å redde liv. Dette er nesten å snu det på hodet. Men nå vet jeg ikke om han mente det akkurat slik det kom ut, sier Hilde Frafjord Johnson til VG.

Hun sier hun har hørt Tybring-Gjedde komme med slike uttalelser tidligere.

Den tidligere utviklingsministeren mener tvert i mot at bistand – og da særlig utdanning av kvinner - bidrar til å dempe befolkningsveksten.

– Det er godt dokumentert at det beste virkemiddelet for å få kontroll med befolkningsøkningen er å gi jenter utdanning. Da er sjansen større for at de får færre barn siden de vet mer om familieplanlegging, og har mer innflytelse over slike valg i familien og har mulighet til å få egen inntekt. Da trenger de ikke flere barn til å sørge for seg når de blir gamle, sier Johnson og legger til at kvinner som har utdanning oftere sender barna sine på skole enn de som ikke har det.

– Dette er derfor en av de mest lønnsomme investeringene man kan gjøre i fattige land, avslutter Johnson.

Christian Tybring-Gjedde skriver i en sms til VG at han boikotter avisen på grunn av en tidligere sak og at han derfor ikke vil gi noen kommentarer.

Denne artikkelen handler om