I SKJUL: Dette bilde av Edwards Snowden ble tatt 6. juni 2013, under et intervju med The Guardian. Snowden lekket informasjon til den britiske avisen og amerikanske The Washington Post samtidig, før han rømte via Hong Kong til Russland. Foto:The Guardian,

USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

USA sendte i 2013 beskjed til Norge om å pågripe Edward Snowden dersom han setter sin fot her i landet. Norske myndigheter sier de aldri svarte på brevet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NRK har fått tilgang til dokumenter fra Utenriksdepartementet og Justisdepartementet som hittil ikke har vært kjent.

– Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge, ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, heter det i brevet til Utenriksdepartementet sommeren 2013.

Både kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet og statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet sier til NRK at deres departementer ikke har svart USA på henvendelsen.

Les også: Snowden får tre års oppholdstillatelse i Russland

– Snowden kommer ikke

Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde. President i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Hege Newth Nouri, sier imidlertid til NRK at Snowden ikke kommer, fordi han ikke har fått garantier på at han kan reise til Norge uten å bli utlevert til USA.

Newth Nouri mener norske myndigheter burde ha støttet Bjørnson-Akademiets invitasjon til Snowden og sagt de ikke bryr seg om hva USA sier.

Norske myndigheter nekter å svare på om Snowden vil bli pågrepet dersom han kommer til Norge.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell sier det ikke er overraskende at USA ber Norge pågripe Snowden, men at det er overraskende om Norge gjør noe annet enn å avvise press, sier han.

Les også: Her er superstjernen som Snowden

– Ikke overrasket

ØNSKER VELKOMMEN: SVs nestleder Bård Vegar Solhjell (SV) . Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

– Vi burde si at vi er en rettsstat, som på uavhengig og selvstendig grunnlag vil avgjøre dette, sier Solhjell, som legger til at han vil be regjeringen klargjøre om de har gitt amerikanerne et svar, og hva det svaret i så fall var, sier Solhjell.

Snowdens advokat, Ben Wizner sier han regner med at USA sendte lignende dokumenter til de fleste europeiske land og mange andre land.

Edward Snowden tok i 2013 med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter og forlot USA. Dokumentene delte han med ledende medier verden over, som avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Snowden har siden vært på flukt fra USA som har siktet ham for spionasje – og krever ham utlevert.

Nygaard: En skam

William Nygaard, styreleder i Norsk PEN, er ikke overrasket over at USA har bedt Norge om å pågripe Snowden.

– Dessverre så er jeg ikke forbauset, verken over brevet, eller over at det ikke har gått ut et offisielt skriftlig svar. Det som er viktig, og positivt, er at det avdekkes, slik det nå er gjort. Jeg synes det er viktig at man prøver å få frem et svar fra norske myndigheter: Hvilken holdning har de til en slik henvendelse? sier han til VG.

Norsk PEN var tidlig ute og foreslo at Snowden burde få asyl i Norge.

– Det var en kraftig markering fra vår side, fordi saken er så grunnleggende for vår oppfatning om hva et demokrati er. Men på hvilket grunnlag amerikanerne har reagert – om dette er en generell anmodning grunnet debatten her til lands, eller om den var rettet kun til Norge – vi kan kun spekulere, sier han.

Han tror ikke Snowden kommer til å ta sjansen på å delta 5. september, når Bjørnsonprisen deles ut.

– Det er det vel ingen som tror. Det i seg selv er en skam.

Han mener Norge burde tatt et klart standpunkt i Snowden-saken.

– Det ville vært en real sak, slik at vi vet hvordan vi kan forholde oss til samspillet mellom Norge og USA i en sak som går om våre grunnleggende individuelle friheter. Og han spør: Er slike rettigheter bare en klisje, når det kommer stykket?

Han mener norske myndigheter burde støttet Bjørnson-akademiets invitasjon av Snowden.

- Åpenbart - for å vise vår demokratiske uavhengighet. Vi behøver en bred debatt og FNs inngripen om hvordan den internasjonale overvåkningen skal organiseres i tiden fremover. Det angår oss alle.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder