TÅREVÅTT: "Både Siv og jeg gråt og svarte så godt vi kunne på alle spørsmålene, "skriver Carl I. Hagen om pressekonferansen etter sexpåstandene om Terje Søviknes. Foto: PAUL PAIEWONSKY

- Siv kjente til detaljene om sex-skandalen

For første gang innrømmer nå Carl I. Hagen at Siv Jensen hadde kjent til detaljene i Frps sex-skandale i hele fem måneder da Søviknes-saken ble kjent i VG.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I selvbiografien «Ærlig talt» skriver Hagen at Terje Søviknes allerede i oktober 2000 erkjente å ha hatt sex med en 16 år gammel jente.

Spesial:Carl I. Hagens politiske liv i bilder

Men da ryktene begynte å svirre i partiet noen måneder senere, valgte Siv Jensen å ikke si sannheten.

Utad - både på TV og i aviser - garanterte Siv Jensen gang på gang at det ikke fantes hold i noen av ryktene som gikk om Søviknes.

Carl I. Hagen forteller i boken som VG har fått tilgang til en helt annen historie om hva den daværende nestformannen i Frp faktisk visste:

«Jeg kikket rundt på de andre. Raseriet sto i alles ansikter. Siv virket bitter og anklagende. Hvordan kunne du? Jeg trodde du var voksen! lyste det av øynene hennes».

- Rykteflom

- Jeg vil ikke kommentere innholdet i boken ettersom jeg ikke har lest ett ord i den. Innholdet står uansett for Carls regning, sier Siv Jensen til VG.

Vitne til den dramatiske og dypt hemmelige «tilståelsen» var, foruten Hagen selv, dagens partiformann og statsministerkandidat Siv Jensen, den nå avdøde partiveteranen John I. Alvheim og generalsekretær Geir Mo.

Hagen skriver:

«Terje bekreftet altså at han hadde vært dum eller tjukk i huet, eller hadde tenkt med det gale hodet».

Den 24. januar 2001 - drøye tre måneder senere - sto Terje Søviknes og Siv Jensen frem i TV 2s debattprogram «Tabloid».

Sammen fortalte de at både Søviknes og Jensen var rammet av en ondsinnet rykteflom.

Programleder Pål T. Jørgensen spurte Siv Jensen direkte følgende:

«Og for ordens skyld, ingen av disse ryktene er sanne?

- Nei. Men det er klart at når mennesker er i stand til å sette ut den type rykter, ja så vil man for det første ikke personene vel, det er det ene. Men det andre er at man da heller ikke tenker over de personlige konsekvensene det kan få for personer som er rammet av saken, men også for familie og venner av både Terje og meg. Det er klart at selv om vi som politikere skal tåle mye, stå i front, ta kritikk og sloss kamper hele tiden, så er vi også mennesker med følelser», sa Jensen.

Programleder Jørgensen spør deretter Siv Jensen om ryktekampanjene får noen konsekvenser:

- Nei. Altså personlig får det ingen konsekvenser så lenge jeg kan se meg selv i speilet hver dag og ha god samvittighet. Og vite at jeg står på 18 timer i døgnet for å gjøre Frp vel, så har jeg god samvittighet, sa Jensen.

Da Hagen først fikk høre om ryktene, tok han ifølge boken ikke saken opp med Søviknes. Han diskuterte i stedet med Jensen, Alvheim og Mo hva de skulle foreta seg.

«Usedvanlig tåpelig»

Disse fire ble enige om å få Søviknes, som bor i Os, til Oslo, til et konstruert møte i partiets arbeidsutvalg.

At ryktene om Søviknes var den reelle grunnen til møteinnkallelsen, fortalte de ikke til Søviknes.

Ifølge boken ble man enige om å få Terje til Oslo for å konfrontere ham ansikt til ansikt, fremfor å snakke på telefon. I en så alvorlig sak ønsket man å se både ansikts- og kroppsspråket hans når han skulle svare på beskyldningene.

Hagen skriver at generalsekretær Mo og Hagen selv bare fant noen saker som krevde at også Alvheim kunne være til stede. Først til slutt i møtet gikk Hagen, ifølge boken, rett på Søviknes.

Da skal Søviknes ha sagt at det nok må ha dreid seg om FpUs landsmøte i Langesund i Telemark - og at han kunne kan bekrefte at han hadde sex med en ung jente der.

Umiddelbart sa Søviknes at det han hadde gjort var «usedvanlig tåpelig, dumt og uakseptabelt».

Hagen skriver at han var i villrede om hva partiet burde foreta seg da han hadde hørt forklaringen til Søviknes.

«Hva faen gjør vi med saken?», skriver han.

Ifølge Hagen tilbød Søviknes seg å gå av som nestformann i Frp på dette møtet.

Ubehagelig

Men Frps ledelse bestemte seg for å ikke gjøre noe, og håpet intenst at den ikke ble kjent.

Hagen skriver at innrømmelsen fra Søviknes var så ubehagelig at han ikke engang fortalte den til sin nærmeste rådgiver, kona Eli.

Det angrer Hagen på i dag, for Eli har sagt hundrevis av ganger etterpå at hennes råd hadde vært å kvitte seg med Søviknes umiddelbart. I dag mener Hagen det samme, ifølge boken. Eli hadde et meget godt øye til Søviknes, og mente på dette tidspunktet at han ville vært et bedre arvtager som partiformann enn Siv Jensen.

Søviknes ønsket ikke å kommentere Hagens bok i går kveld.

Mandag 12. februar 2001 - tre uker etter den famøse opptredenen til Jensen og Søviknes i «Tabloid» - kunne VG avsløre at Søviknes hadde innrømmet sex med en 16-åring.

Om pressekonferansen etter VGs oppslag skriver Hagen:

«Både Siv og jeg gråt og svarte så godt vi kunne på alle spørsmålene».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder