Personlig trener: - Unge jenter må ikke sammenligne seg med fitnessutøvere

Under Grand Prix i kroppsbygging og fitness er det om å gjøre å se best ut i bikini. Det får flere til å reagere.

David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag avholdes Oslo Grand Prix i kroppsbygging og fitness, og sendingen fra stevnet kan du se her.

En av grenene er den stadig mer populære bikini fitness. I denne klassen, som ble anerkjent som sportsdisiplin 2010, er fokuset i mindre grad på musklenes størrelser, og mer på utseendet og symmetrien, enn det er i for eksempel athletic fitness og kroppsbygging.

Til en debatt om temaet inviterte VGTV fintessutøver Christina Fjære og ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen, som jobber med en doktorgrad om spiseforstyrrelser, til debatt i forkant av konkurransen.

De hadde ulike synspunkt på konkurranseformen.

– Jeg er spesielt kritisk til den siste klassen i den nyere versjonen, kalt bikini fitness, fordi den kommer i en tidsperiode hvor vi samtidig har et veldig stort
fokus på kropp og utseende, sier Mathisen, som ikke synes klassen hører hjemme i et sportsforbund.

– Modellbyrå

Mathisen poengterer at man ikke nødvendigvis behøver å trene styrke for å hevde seg i konkurransene, men at man bedømmes på hvordan man ter seg, samt på hår, smykker og bekledning.

– Jeg mener dette skulle vært innenfor et type modellbyrå, sier hun.

Fjære mener på sin side at det krever hardt arbeid og trening for å kunne hevde seg.

– Terskelen for å gå på scenen er litt for lav, ja. Men man må ha trent, bygget opp en viss muskulatur, og spist riktig, for å gjøre det bra i konkurrase, sier Fjære, som selv vant VM i bikini fitness i 2013.

– De fleste som gjør det bra har også trent mye styrke, spist nok mat, og brukt tid på å bygge opp muskulatur i flere år, sier hun

Her kan du se småbarnsmoren Thea Bråten Christensens første møte med bikini fitness, kun ett år etter fødselen.

Risiko for spiseforstyrrelser

Mathisen forteller om det hun kaller et rush av blogginnlegg fra erfarne fitnessutøvere, uavhengig av klasse, som innrømmer store utfordringer med spiseforstyrrelser.

– Noen kan kamuflere en forstyrret adferd fordi det normaliseres i og med at man går på dietter og har spisedager. Andre utvikler spiseforstyrrelser som en del av opplegget de holder på med, sier Mathisen, som understreker at hun ikke tror alle fitnessutøvere har spiseforstyrrelser.

Utøver og coach Christina Fjære presiserer at støtteapparatet rundt fitnessutøverne er nødt til å ta ansvar.

– Har du vært gjennom en sånn prosess er det ganske hardt for psyken. Da skal du tilbake til normalen. Det er tøft for mange, og der er det veldig viktig at coachen tar et ansvar, kanskje enda viktigere etter en konkurranse enn før, sier Fjære.

Viktig å bevisstgjøre

Personlig trener Mariann Deila forteller at hun er opptatt av å bidra til varige livsstilsendringer, og å bygge både indre og ytre styrke gjennom kombinasjonen av mental og fysisk trening.

Hun sier til VG at hun ikke selv har erfaring med den relativt ferske grenen innen kroppsbygging.

– For meg ser ut som en slags skjønnhetskonkurranse med litt muskler. For å gjøre dette bra krever det hard disiplin med hensyn til trening og kosthold, sier Deila.

Grenen gjør det enda viktigere å bevisstgjøre unge jenter på å bygge egen selvfølelse, mener Deila.

– Det blir viktig å bevisstgjøre unge jenter på at de ikke må sammenligne seg med fitnessutøvere som konkurrerer, for det er jo ikke normalen, sier hun.

– Hvor risikabel er denne treningsformen?

– Min innfallsvinkel er at det er ikke bærekraftig å leve sånn. Det er viktig at de som deltar står støtt i seg selv. Du skal tåle å få tilbake en vanlig kropp etterpå, og det kan nok være krevende for mange. Da er det viktig å ha et godt støtteapparat, sier Deila.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder