STØTTER EUs AVTALE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) møtte sine kolleger i Brussel for to uker siden, og fortsetter møtene med EU kommende torsdag. Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Listhaug: Norge vil hjelpe EU med å gjennomføre Tyrkia-avtalen

Tyrkia: Skal ta tilbake alle «irregulære migranter» fra de greske øyene

EU: Vil ta imot en syrer for hver syrer som returneres

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kaller EU og Tyrkias enighet om retur av  flyktninger for modige grep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Norge vil være innstilt på å være med på gjennomføringen av den enigheten som blir oppnådd, uttaler Listhaug til VG i en skriftig uttalelse etter at EU og Tyrkia kom til en felles forståelse om flyktningbølgen natt til tirsdag.

–Det er nå viktig å få på plass løsninger som begrenser menneskesmuglingen og reduserer migrasjonspresset mot Europa. Uttalelsene fra EUs ledere viser at EU diskuterer nye og modige grep som kan bidra til å bedre situasjonen. Fra Norges del følger vi dette tett. Det viktige for oss er at nye tiltak får effekt på tilstrømningen til Europa og Norge, uttaler Listhaug til VG.

Første reaksjon

Hele regjeringen til statsminister Erna Solberg (H) sitter nå innelåst på regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal.

Listhaug kommentar er regjeringens første reaksjon etter at EUs stats- og regjeringssjefer natt til tirsdag ble enige med Tyrkia om prinsippene for en ny avtale om retur av flyktninger.

Modige grep

–Det er nå viktig å få på plass løsninger som begrenser menneskesmuglingen og reduserer migrasjonspresset mot Europa. Uttalelsene fra EUs ledere viser at EU diskuterer nye og modige grep som kan bidra til å bedre situasjonen. Fra Norges del følger vi dette tett. Det viktige for oss er at nye tiltak får effekt på tilstrømningen til Europa og Norge, uttaler Listhaug til VG.

Alle skal tilbake

Ifølge den foreløpige enigheten skal Tyrkia ta tilbake alle nye irregulære migranter som kommer fra Tyrkia til de greske øyene, og det skal skje for EUs regning.

Men for hver syrer som Tyrkia tar tilbake, skal en annen syrer gjenbosettes i EUs medlemsland innenfor rammene av eksisterende tilsagn, ifølge uttalelsen fra EU-toppene - her i dansk versjon.

Hensikten, sier EU-toppene, er å «bryte forbindelsen mellom å gå ombord i en båt og få et langvarig opphold i Europa».

Allerede torsdag denne uken skal den norske innvandringsministeren møte sine europeiske kolleger i Brussel for å drøfte oppfølgingen av toppmøtet. Så møtes EUs stats- og regjeringssjefer på nytt 17. og 18.mars for å avklare en endelig avtale med Tyrkia.

20 000 får slippe inn

Slik avtalen leses i Justisdepartementet, har EU dermed sagt seg villig til å ta imot 20 000 flyktninger innenfor de eksisterende avtalene.

Norge har allerde tatt en del av den forpliktelsen innefor asylavtalen om kvoteflyktninger, som ble inngått i Stortinget våren 2015:

– Norge vil bidra med totalt 3500 gjenbosettinger innenfor EUs initiativ for 2015 og 2016. 600 flyktninger vil bli tatt ut fra Tyrkia. Det er positivt at dette nå kan åpne for returer av personer uten behov for internasjonal beskyttelse, sier Listhaug.

Innenfor asylavtalen

I asylavtalen ble partilederne fra stortingspartiene - minus Frp og SV - ble enige om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger over tre år.

Fra før har regjeringen bestemt at ytterligere 1500 asylsøkere som allerede har kommet til Europa, skal få komme til Norge innenfor EUs relokaliseringsprogram.

Tyrkias ansvar

Flyktninger fra andre land enn Syria vil ikke få adgang til Europa, men vil bli Tyrkias ansvar å ta seg av. Hvordan det skal skje, og om noen av dem vil få søke asyl i EU-landene, er ikke berørt i teksten som EU-toppene publiserte i natt.

Les også: Støtter oppsamlingsleire for flyktninger i Sør-Europa

Men FNs høykommissær for flyktninger har allerede reagert kraftig på avtalen:

– Kollektiv utvisning av utlendinger er forbudt i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjonen, sa Vincent Cochetel, Høykommissærens Europa-sjef på en pressekonferanse i Geneve tirsdag.

Merkels forslag

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har vært arkitekt for avtalen sammen med Tyrkia og Nederland, som dette halvåret har EUs formannskap.

Merkel har forsvart avtalen, men sier allerede nå at EU må vurdere om også irakiske flyktninger kan bli en del av avtalen.

Les også: NATO-sjefen forsvarer retur av båtflyktninger til Tyrkia

– Norges holdning er at det er viktig at vi får på plass en samlet europeisk løsning. Den bør sikre en fullstendig registrering av alle som kommer over havet og åpne for retur av personer uten beskyttelsesbehov. Felles løsninger forutsetter at alle land tar sin del av ansvaret, og at det blir en rettferdig fordeling av asylsøkere i Europa, uttaler Sylvi Listhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder