VENTER PÅ TILTALE: Gjermund Cappelen ble funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj i Asker og Bærum tingrett. Her avbildet under den første uken av rettssaken i september. Foto: Terje Bringedal , VG

Hasjbaronen: – Trenger ikke være Einstein for å forstå at Eirik Jensen blir tiltalt

SANDVIKA (VG) Hasjbaronen Gjermund Cappelen (49) har lest hele etterforskningen mot politilederen Eirik Jensen (58). Han er skråsikker på en tiltale.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag ble hans nærmeste medhjelpere dømt til lange fengselsstraffer i Asker og Bærum tingrett. Hasjbaronen har dårlig samvittighet.

– Hadde ikke jeg innført og solgt hasjen, så ville ikke de ha blitt dømt. Jeg føler et ansvar. Dette er en veldig alvorlig sak, jeg føler med de andre, sier Cappelen til journalistene etter domsavsigelsen.

Hasjbaronen ble kun funnet skyldig i Asker og Bærum tingrett, det ble ikke utmålt noen fengselsstraff. Den skal utmåles på et senere tidspunkt – muligens i en sak hvor han står tiltalt sammen med politilederen Eirik Jensen.

– Trenger ikke være Einstein

– Jeg har lest alle saksdokumentene fra Spesialenheten for politisaker. Man trenger ikke være Einstein for å forstå at Eirik Jensen blir tiltalt, sier Cappelen.

SIKTET: Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til narkosmugling. Han nekter straffskyld. Foto: Helge Mikalsen , VG

Eirik Jensen er siktet for grov narkotikaforbrytelse og grov korrupsjon. Han nekter straffskyld.

Riksadvokaten jobber nå med saken, og vil vurdere om politilederen skal tiltales eller ikke.

Rettssaken mot Cappelen, og muligens Eirik Jensen, er forhåndsberammet i Oslo tingrett 22. august neste år.

– Jeg ønsker ikke å foregripe begivenhetene. Det blir en voldsom prosess, og det blir godt å få det overstått, sier Cappelen.

Cappelen har erkjent innførsel av 25 tonn hasj siden 1990-tallet, og hevder at det kun har vært mulig på grunn av det påståtte samarbeidet han har hatt med Eirik Jensen.

– Strenge fengselsstraffer

De nærmeste medhjelperne hans ble torsdag dømt til 13, 15 og 16 år i fengsel. De ble dømt etter «mafiaparagrafen» – for å ha vært en del av en organisert kriminell gruppe. Flere av dem anket dommene.

Kommentar: Den tapte kampen mot hasjen

RETTEN VAR ENIG: Statsadvokat Lars Erik Alfheim fremsto som relativt godt fornøyd med dommen fra Asker og Bærum tingrett. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Asker og Bærum tingrett la seg på et noe lavere straffenivå enn det aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim, gjorde i påstandene sine.

– Det er gitt strenge fengselsstraffer. Retten er i all hovedsak enig med påtalemyndigheten om strafferdigheten. Vi har fått medhold i all det vesentlige, så blir det opp til Riksadvokaten om det skal ankes, sier Alfheim til VG.

Dette er dommene:

Gjermund Cappelen (49)

Hasjbaronen ble i en kjennelse funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj. Han får utmålt straff etter at innførselssaken som omhandler 25 tonn hasj er behandlet i retten.

Brusselgeren (63)

63-åringen, som har drevet et brusutsalg i Oslo, beskrives som hasjbaronens høyre hånd. Tiltalt etter «mafiaparagrafen», for å ha vært en del av en organisert kriminell gruppe.

Aktors påstand: 18 år i fengsel.

Dom: 16 år i fengsel.

– Jeg anker, sier 63-åringen.

Helsearbeideren (61)

61-åringen har i flere år jobbet ved helseinstitusjoner i Bærum. Statsadvokaten beskriver ham som hasjligaens kundebehandler. Tiltalt etter «mafiaparagrafen»

Aktors påstand: 17 år i fengsel.

Dom: 15 år i fengsel.

– Jeg anker, sier 61-åringen.

Rørleggeren (51)

51-åringen, som er utdannet rørlegger, skal ha oppbevart, kjørt ut og levert hasj til kundene. Også han er tiltalt etter «mafiaparagrafen».

Aktors påstand: 15 år i fengsel.

Dom: 13 år i fengsel.

Ikke tatt stilling til dommen ennå, da han ikke er til stede i retten når dommen leses opp.

Hedmark-mannen (47)

Knyttes til kjøp av 200 kilo hasj. Det ble også funnet to ladede pistoler og over en million kroner hjemme hos 47-åringen.

Aktors påstand: Ti år i fengsel.

Dom: Ni år i fengsel.

– Jeg anker, sier 47-åringen.

Karatelæreren (45)

45-åringen fra Oslo knyttes til kjøp av minst 85 kilo hasj. Har erkjent å ha kjøpt hasj, men ikke de mengdene som omfattes av tiltalen.

Aktors påstand: Seks år i fengsel.

Dom: Fem år og seks måneder.

– Jeg anker, sier 45-åringen.

Norsk-pakistaneren (37)

Kjøpte 113 kilo hasj. Han har også en tilleggstiltale på salg av 70 kilo hasj. Har tilstått, noe han vil få strafferabatt for.

Aktors påstand: Fem år i fengsel.

Dom: Fem år i fengsel.

37-åringen tar betenkningstid med tanke på anke.

Eks-soldaten (38)

Tiltalt for kjøp av syv kilo hasj. Møtte ikke til rettssaken i Asker og Bærum tingrett. Etterlyst av politiet.

Les også: Hasjbutikken som aldri skal ha gått tom

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder