Jemenitt sendt ut over Storskog: Ahmed i Russland: - Jeg har gitt opp

Flyktningen Ahmed (36) fra Jemen sier at han prøver å unngå å bli fengslet i Russland, og vil prøve å reise til Jemen før russerne sender ham dit.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er helt sikker på at de sender meg tilbake til Jemen. Men hvis jeg klarer å kjøpe en billett, slipper jeg å bli fengslet her. Det blir jeg hvis jeg ikke klarer å betale billetten, sier Ahmed (36).

Han sier han har gitt opp forsøket på å flykte fra hjemlandet, og innser at han må tilbake til krigsherjede Jemen.

– Jeg vet at jeg kan bli drept når jeg kommer hjem, men jeg vil heller dø i mitt hjemland enn på fremmed jord. Jeg kan ikke forstå at når noen flykter fra krig, er det dette man møter. Jeg vet hvem som har skylden hvis jeg dør, sier han til VG.

Han sier at det er livsfarlig å vende hjem til Jemen. Likevel har han kommet til at det er den eneste løsningen.

– Alle dører er stengt for oss fra Jemen. Jeg har ingen steder å flykte. Jeg er offiser i hæren og jeg regner med at når jeg lander i Aden, kan jeg bli pågrepet av militæret der raskt. Jeg kan ikke forteller detaljer om min fortid som offiser, det er for farlig.

Han befinner seg i en iskald, kondemnert leilighet i en by utenfor Moskva. Han fikk tak over hodet via bekjente han klarte å få tak i via venners venner. I løpet av gårsdagen spiste han én sandwich. I dag tidlig kom en hjelper med mat til 36-åringen som er svært fortvilet over situasjonen.

– Jeg er havnet i en ubeskrivelig vanskelig situasjon, sier Ahmed.

LES OGSÅ: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp - truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

Uten penger i 37 minusgrader

I går skrev VG om Ahmed og Abdullah, fra Jemen, som ble transportert ut av Norge, og til Russland tirsdag kveld, få timer før visumet til Russland løp ut.

De to og elleve andre enslige menn ble kjørt i buss over grensen ved Storskog. Dette var den første gruppen av Storskog-flyktninger som ble sendt tilbake til Russland.

Ahmed og Abdullah ble sendt ut av Norge uten penger. På den russiske grensen fikk de beskjed om at de fikk 48 timer på seg til å skaffe flybilletter ut av landet og fremvise dem for politiet på flyplassen i Moskva.

FRA JEMEN: Dette er passet til Ahmed. Han planlegger å reise tilbake til Jemen før russiske myndigheter gjør det. Foto: privat ,

15.april i fjor bestemte utlendingsmyndighetene at alle returer fra Norge til Jemen skulle stanses fordi krigssitasjonen gjorde landet for farlig.

Nå er Ahmed på overtid i Russland, og forteller om en desperat jakt på utreisemuligheter. 36-åringen har sammen med to hjelpere lett etter muligheter. Han har kommet til at eneste mulighet er å reise til Amman i Jordan og videre til Aden i Jemen. Han sier det vil koste rundt 11.000 norske kroner - penger han håper at han kan låne av venner.

LES OGSÅ: Listhaug forsvarer returene

Intervju og avslag på en time

Ahmed forteller at han kom til Norge 6.oktober og at han har bodd på et mottak i Stamsund i Lofoten. Han snakker godt engelsk og bruker også noen norske ord.

I helgen ble han hentet og transportert til Kirkenes og Vestleiren. Asylintervjuet fikk han først klokken åtte tirsdag morgen, samme dag som han ble transport ut.

– Jeg ble hentet klokken åtte og fikk beskjed av mannen fra UDI at det ville være min eneste mulighet til å fortelle hvorfor jeg ville søke asyl. Jeg begrunnet det og fortalte også om min militære bakgrunn. En time etter at jeg var ferdig med intervjuet, ble jeg hentet på nytt. Denne gang fortalte to menn meg at jeg hadde fått avslag på asylsøknaden fordi jeg hadde kommet via Russland, forteller Ahmed.

LES OGSÅ: Listhaug kan ikke svare på hvorfor hun mener Russland er trygt for asylsøkere

Han sier at han gang på gang fortalte at visumet til Russland ville utløpe ved midnatt og at han ville få problemer hvis de sendte ham tilbake.

– Jeg sa det til alle myndighetspersoner jeg traff den dagen. UDI, folk i leiren, politiet, på grensen. Alle sa at det var ok, de hadde snakket med russiske myndigheter og jeg kunne trygt reise. Dermed signert jeg dokumentet de la foran meg, sier Ahmed.

SENDT UT: Ahmed sier at han hele dagen før han ble fraktet ut av Norge i buss, fortalte alle myndighetspersoner han traff om visumet som ville utløpe ved midnatt tirsdag og at han ble forsikret om at det kom til å gå bra i Russland. Det har det ikke gjort. Foto: Terje Mortensen , VG

Han ble satt på bussen samme ettermiddag, tirsdag 19.januar. På grensen til Russland fikk han og landsmannen Abdullah, som var i samme visumsituasjon, et immigrasjonskort med ti dagers oppholdstillatelse fra russisk grensepoliti.

Samtidig fikk de 48 timer på seg til å møte på flyplassen i Moskva med billett ut av landet. Flyktningene var helt uten penger da de ble sendt ut av Norge.

Tilfeldig hjelp

HJELPER: May Atlai, styremedlem i Refugee Welcome to Hamar ble kontaktet da Ahmed var i Vestleiren i Kirkenes før uttransportering. Hun har hatt lange samtaler med ham. Foto: ,

Det er tilfeldig at han fortsatt har en kontakt i Norge. May Atlai som er styremedlem i Refugee Welcome to Hamar snakker arabisk og hjelper ofte flyktninger. Hun ble kontaktet da de to jemenittene fortsatt befant seg i Vestleiren i Kirkenes for uttransportering.

– Ahmed har det forferdelig. Jeg snakket lenge med han i natt. Jeg forstår ikke at Norge kan behandle mennesker på denne måten, sier Atlai som de siste dagene har gjort alt hun har kunnet for å hjelpe ham.

May Atlai har jobbet døgnet rundt i Refugee Welcome to Arctic den siste uken med situasjonen for flyktningene i Vestleiren i Kirkenes.

– Jeg visste at han ikke hadde penger og var i en veldig vanskelig situasjon i Moskva, Jeg ble veldig glad da han ringte meg. Vi har via venners venner sørget for at han får penger til mat. Vi prøver også å få hjelp til å finne en annen leilighet til ham. Å få ham ut av Russland krever et større beløp og vi vet ikke hvordan det skal ordnes, sier Atlai.

Frakjørt av bussen

Bussen som kjørte ut av Norge med flyktningene, stanset i Nikel i 7-8 timer. Da den dro videre, ble Ahmed, landsmannen Abdullah og en kurder frakjørt. De klarte å selge Ahmeds telefon og fikk rubler nok til komme seg videre til Murmansk, og derfra videre til Moskva.

Ved 05-tiden torsdag morgen møtte de på politistasjonen på flyplassen i Moskva.

– Vi fikk da beskjed om at immigrasjonskortene med ti dagers oppholdstillatelse var verdiløse og at vi måtte ut i løpet av 48 timer. Politiet henviste oss til et kontor der vi kunne fornye visumet. Det viste seg å være ubetjent, men vi kunne ringe et telefonnummer, sier han og fortsetter.

– Vi ringte og spurte høflig om prosedyrene når visumet var gått ut. Mannen vi snakket med sa bare at vi måtte kjøpe billett og komme oss ut før han la på. Vi ringte opp igjen og forklarte situasjonen. Vi sa at vi var kommet fra Norge og ikke hadde penger. Vi trengte mer tid for å skaffe penger til billett. Det eneste svaret var igjen at vi måtte kjøpe billett og reise ut.

KALDT: Ahmed fikk via venner og bekjente en kontakt i Moskva. Denne hjelperen har kjørt ham ut av byen og til en kondemnert leilighet i en annen by. Leiligheten er svært kald. Foto: Privat ,

Rådville

Ahmed og Abdullah stod rådville i Moskva, snaut to døgn etter uttransporteringen fra Norge. De fikk via venners venner kontakt med en mann som hentet dem på flyplassen, lånte dem 3000 rubler og kjørte dem til det billigste hotellet han visste om.

– Da de nektet oss rom fordi vi ikke hadde visum, ga jeg opp. Abdullah ville prøve mer. Vi skilte lag og han fikk med seg de 3000 rublene vi hadde fått og telefonen. Jeg vet ikke hvor han er nå. Jeg begynte å lete etter forskjellige flybilletter sammen med to menn som hjelper meg.

Ahmed forteller at han dro fra Jemen i høst og var i Malaysia i noen uker. Der trenger ikke jemenitter visum. Det var svært vanskelig å tjene penger nok til å klare seg. Ahmed hadde allerede forretningsvisum til Russland. Det skaffet han seg som backup da forholdene i hjemlandet Jemen begynte å bli vanskelige.

Han ankom Russland i slutten av september og sier han ikke opplevde landet som trygt. Han ville komme seg til et trygt land. 6.oktober kom han til Norge over Storskog.

Les også

 1. Alle asylsøkerne på Kirkenes-senter pågrepet

  KIRKENES (VG) Til tross for at ingen asylsøkere skal returneres til Russland fredag, har Politiets utlendingsenhet…
 2. Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

  Norge anser Jemen for å være et så farlig land at ingen flyktninger returneres dit.
 3. Russland har 143 millioner innbyggere. 816 har flyktningstatus

  Asylsøkere i Russland må betale opptil 2000 kroner i bestikkelser for å få registere asylsøknader.
 4. Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere:
  – Det kan ikke jeg gå inn på

  Tirsdag kveld sendte Sylvi Listhaug ut 13 asylsøkere til Russland fordi hun mener landet er trygt.
 5. Russland sier ja til retur av asylsøkere i busser

  Russiske myndigheter går med på at asylsøkerne som skal tvangssendes tilbake til Russland over Storskog, skal…
 6. Syrisk familie med autistisk datter kan bli sendt tilbake til Russland: – Vi er livredde

  KIRKENES (VG) Uten forvarsel ble den syriske familien hentet av fire polititjenestemenn i Lødingen søndag og…
 7. 2500 avviste asylsøkere sendes ut av Norge

  Politiet har startet en stor aksjon for å sende minst 2500 avviste asylsøkere ut av Norge.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

 2. Nå er Abdullah fra Jemen tilbake i Norge

 3. Ahmed (36) fra Jemen ble utvist fra Norge - i dag må han møte i retten i Moskva

 4. UNE: Feil å kaste ut Abdullah til Russland

 5. Ahmed fra Jemen tilbake på UDIs regning: – Jeg vil bare leve i fred

Fra andre aviser

 1. Russland-returer i vinterkulda opprører

  Bergens Tidende
 2. VG: Flyktninger som ble returnert til Russland tirsdag, trues med utvisning til Jemen

  Aftenposten
 3. Ibrahim ble utvist og er i Tyrkia. Ashraf rømte og er fortsatt i Kirkenes.

  Aftenposten
 4. Listhaug kan bli tvunget til asyl-retrett

  Fædrelandsvennen
 5. Asylsøkere sultestreiker mot Russland-retur

  Aftenposten
 6. Russland lover å stoppe ny asylbølge over Storskog

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no