SYLVI OG DE: Jonas Gahr Støre sender sin nestleder Trond Giske i krigen mot Sylvi Listhaug. Aldri ham selv - eller Hadia Tajik. Foto: Frode Hansen VG

Aps interne strategi: Støre nekter å møte Listhaug til debatt

Jonas Gahr Støre rydder kalenderen for å møte statsminister Erna Solberg til dueller i valgkampen. Aldri for Sylvi Listhaug.

 • Eirik Mosveen
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over to år gammel

Sentrale rådgivere i Ap bekrefter overfor VG at partiets ledelse lenge har hatt en nøye gjennomtenkt strategi for hvem som skal møte hvem - og hvem som ikke skal møte hvem - helt frem til valget avgjøres 11. september.

Strategien handler i første rekke om hvordan Aps fremste tillitsvalgte skal gjennomføre debattene med Fremskrittspartiet, og da særlig den mest synlige statsråden, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Flere mediehus i Norge har fått erfare at den hittil ikke omtalte strategien er blitt fulgt når de har forsøkt å skaffe deltagere i Ap til debatter.

LES: Støre kjemper i motvind: – Vi følger en plan

SVERIGE-TUR: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte tirsdag bydelen Rinkeby i Stockholm, som har 90 prosent innbyggere med utenlandsk bakgrunn. Politisk rådgiver Espen Teigen (til høyre) Foto: Helge Mikalsen VG

Irritasjon

Torsdag gikk Sylvi Listhaug ut på Facebook beklaget at Støre ikke ønsker å møte henne til innvandringspolitisk debatt, selv om han angriper henne offentlig:

«Det er på tide at Jonas Gahr Støre snakker med meg, og ikke bare om meg! Jeg har lenge ønsket å møte han til debatt om innvandring og integrering. Jeg møter deg gjerne hvor som helst og når som helst, og lover å rydde kalenderen. Han hevder å være så opptatt av dialog, men det gjelder tydeligvis med alle andre enn meg», skrev Listhaug.

Men Aps statsministerkandidat har bare en kald skulder å tilby henne: Støre sier til VG at han ikke prioriterer det i valgkampen.

«Showet om innvandring»

– Listhaug har vært i utlandet og showet om innvandring. Jeg er ute i Norge og driver valgkamp og vil ikke bli med på noen innvandringsdebatt på hennes premisser.

– Flere medier skal ha forsøkt å få dere til å møtes til innvandringspolitisk debatt, blant annet VG?

– Det er jeg ikke kjent med.

– Nekter du å møte Listhaug til debatt?

– Vi har diskutert innvandring og integrering gjennom fire år med denne regjeringen. Vi kjører vår egen valgkamp og jeg akter ikke å stille opp i Listhaugs valgkampsirkus, sier Støre.

Men VG kjenner til at beslutningen om at Jonas Gahr Støre ikke skal stille i duell med Sylvi Listhaug om innvandring er tatt lenge før valgkampen kom i gang.

Dels er begrunnelsen at Aps statsministerkandidat kun skal møte politikere på eget «nivå» - altså statsministeren selv.

LES: Listhaug ut mot Gahr Støre: – Kritikken viser bare at han blir mer og mer desperat

Oppgradering

Og dels er begrunnelsen at Ap ikke vil gi enda mer oppmerksomhet til, og bidra til ytterligere oppgradering av, Listhaug som politiker.

VGs kilder opplyser også at det stiller seg annerledes med forespørsler om å møte Siv Jensen til duell, fordi hun både er partileder i Frp og finansminister.

Men heller ikke dueller med Siv Jensen er høyt prioritert, eller ønsket, sammenlignet med direkte konfrontasjoner med Erna Solberg.

– Det er kun hvis ikke Støre har et viktigere arrangement å delta på at en duell med Jensen skal prioriteres, sier en sentral kilde.

Gjørmebad

Beslutningen om at Aps nestleder Hadia Tajik ikke skal møte Sylvi Listhaug i duell om innvandring og integrering er annerledes:

** Tajik har i mange år vært meget opptatt av at hun skal bli oppfattet som en allround toppolitiker i Arbeiderpartiet, ikke en «innvandrings-politiker». Da passer det dårlig inn å delta i politiske «gjørmebad» med Listhaug.

** Nestleder Trond Giske, partiets «rottweiler» i de vanskelige debattene, er utpekt til å duellere med Sylvi Listhaug.

– Vi spurte om Hadia Tajik kunne møte Sylvi Listhaug til en duell mandag 28.august. Det ønsket ønsket Listhaug, men rådgiveren til Tajik sa at de ikke ønsket det, sier produsent for VGTVs valgsendinger, Roy Furuhaug.

Mens Ap har rast nedover på meningsmålingene de siste to ukene, har Frp gått oppover.

Samtidig sitter nesten én million norske velgere på gjerdet. For mange av dem står valget mellom å stemme Ap, eller bevege seg fra gjerdet til sofaen.

I Aps ledelse innser man at de mange politiske utspillene - og «pakkene» - partiet har presentert i valgkampen, foreløpig ikke har mobilisert nok av partiets velgere til å sikre et godt valgresultat.

VGs Skartveit om Støres valgkamp: Et togkrasj i sakte film

Mer temperatur

Ett tiltak har vært å be LO om å intensivere valgkampen overfor sine medlemmer.

Konklusjonen var likevel at man trenger å få mer temperatur inn i valgkampen.

Foreløpig har dette gitt tre konkrete resultater:

** Støres utspill i Dagbladet om at Norge er blitt et kaldere samfunn fordi Høyre har tatt Frp inn i regjering.

** Det knallharde angrepet Støre rettet mot Erna Solberg i NRK-duellen i Tromsø tirsdag kveld, med utgangspunkt i Listhaugs kontroversielle besøk i Rinkeby i Sverige.

** Trond Giske i debatt med Listhaug om «kaldere samfunn».

Ut fra samme tankegang kommer Støre i de gjenstående store debattene og duellene på TV til å kjøre knallhardt på Sylvi Listhaugs reise til Stockholms innvandrertette drabantby.

Men han kommer, som i NRK-duellen tirsdag kveld, til å rette skytset først og fremst mot Erna Solberg.

Dette hardkjøret mot Solberg har tre helt konkrete hensikter, ifølge VGs kilder:

1. Mobilisere egne velgere som sitter på gjerdet, ved å appellere til manges ønske om å få Frp, og særlig Listhaug, ut av regjeringskontorene 11. september. I Ap tror man dette også vil appellere til folk som er fristet av å stemme SV og MDG.

2. Svekke bildet av Erna som «Norges Angela Merkel» ved å stemple henne «som den eneste vesteuropeiske statsministeren som har tatt et høyrepopulistisk parti inn i regjeringsvarmen».

3. Presse de av KrFs velgere som er negative til Frp, og særlig Listhaug, over i egen fold, samt forsøke å bidra til å holde Venstre under sperregrensen på fire prosent i valget.

Kildene VG har snakket med, sier at denne strategien har betydelig risiko:

– Det kan isolert sett gi Frp høyere oppslutning, ved at de får større oppmerksomhet. Men forhåpentligvis svekker det borgerlig side som helhet, slik at rødgrønn side får flertall, sier en kilde til VG.

Les også

 1. Ap-krisen: Aps utstillingsvindu slår sprekker

  ÅRDAL (VG) 77,5 prosent stemte på Ap for ti år siden. Nå faller årdølenes oppslutning om Arbeiderpartiet som en stein…

Mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Høyre (H)
 5. Jonas Gahr Støre
 6. Sylvi Listhaug
 7. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Endelig fikk Siv (Frp) duellere med Jonas (Ap)

 2. Erna og Jonas hudflettet hverandre: – Du har stemplet det norske folk

 3. Löfven til VG: Klokt ikke å møte Listhaug

 4. Listhaug ut mot Gahr Støre: – Kritikken viser bare at han blir mer og mer desperat

 5. Carl Bildt ut mot Listhaug: – Hun driver valgkamp

Fra andre aviser

 1. Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

  Bergens Tidende
 2. Krisevalg fører ikke til at Støre går av

  Aftenposten
 3. Siv Jensen angrep Støre og innvandrere uten norske verdier

  Bergens Tidende
 4. Retorikkekspert: Støre snakker sant

  Aftenposten
 5. Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister

  Bergens Tidende
 6. Er Norge virkelig blitt et kaldere samfunn?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder