RYKKET UT: SeaKing-helikopter bidro i redningsaksjonen i etterkant av skredet. Det var ved hjelp av recco-søkeren om bord i en luftambulanse at de omkomne ble funnet. Foto: Bjørn L. Olsen, Saltenposten

To omkom i skredet i Indre Salten: Var leid inn for å brøyte veien

SØRFOLD (VG) To menn mistet tirsdag livet da de jobbet med gravemaskin og hjullaster for å brøyte opp veien ved Durmålstinden i Sørfold kommune.

Det var det lokale selskapet Siso Energi, som har kraftverk ikke langt fra ulykkesstedet, som hadde leid inn de to mennene til jobben.

– De var leid inn til å gjøre en jobb for oss. De skulle brøyte opp veien, sier daglig leder, Roald Amundsen, til VG.

– Det er en vei som ikke er åpen om vinteren, og vi har en vedlikeholdsjobb oppe på fjellet. Derfor var det behov for å brøyte opp veien.

Amundsen ønsker ikke å kommentere hvilket firma de benyttet.

– Var det deres eller arbeidernes arbeidsgiver sitt ansvar å gjøre risikovurdering?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Amundsen og henviser til politiet for ytterligere opplysninger.

les også

To døde i skred i Indre Salten: – En fryktelig trist nyhet

– Fokuset nå er å ta vare på hverandre. Dette har gått sterkt inn på oss alle sammen, og vi føler med de etterlatte. Vi kommer til å bistå politiet og Arbeidstilsynet i deres etterforskning, sier Amundsen.

VAR LEID INN: Daglig leder i Siso energi, Roald Amundsen, hadde leid inn de to lokale mennene gjennom et firma. Foto: Frode Hansen

Ble funnet i anleggsmaskinene

Det var klokken 12.04 tirsdag at meldingen om et skred ved Durmålstiden kom, og både frivillige, nødetater, Sea King-helikopter og ambulansehelikopter rykket til stedet.

– Det var observert spor av kjøretøy inn i skredet med ikke ut, sier lensmann på Fauske, Robin Johnsen, til VG.

FANT SAVNEDE: Røde Kors var blant mannskapene som rykket ut for å bidra i leteaksjonen. Foto: TORBJØRN PEDERSEN/RØDE KORS HJELPEKORPS

En massiv aksjon ble igangsatt, og både mannskap med søkestenger og skredsøkere, politi med lavinehunder og helikoptre i lufta kjempet mot klokken for å finne de to savnede.

– Til tross for at vi var raskt på plass var det ikke mulig å berge liv. Det er snakk om store masser og store krefter. Personene som ble funnet inne i kjøretøyene ble bekreftet omkommet, sier Johnsen.

Har opprettet straffesak

– Vi har opprettet straffesak basert på en arbeidsulykke som vi i samarbeid med arbeidstilsynet er i gang med å etterforske. Vi ønsker på finne ut av hva som var foranledningen, og hva som skjedde før, under og etter hendelsen, legger han til.

Lensmannen sier det er for tidlig å trekke noen konklusjoner hva gjelder forsvarligheten med å drive anleggsarbeid i området, som tirsdag hadde faregrad tre for snøskred.

– Det vil være naturlig at både oppdragsgiver og firma blir avhørt av politiet. Det vil være et sentralt tema i etterforskningen hvilke vurderinger som er gjort, sier han.

Fant de omkomne med recco-søker

Skredet skal ha vært 200 meter bredt, og det var ikke mulig å komme til med kjøretøy.

– Når det er anleggsmaskiner som ikke lenger synes, så skjønner man at det er snakk om store mengder snø, sier Røde Kors områdeleder i Salten, Rune Guldahl, til VG.

Han forteller at det var luftambulansen om ved hjelp av en recco-søker klarte å lokalisere det savnede.

– De kan fange opp store metallgjenstander som maskiner. Det var det som gjorde at de ble funnet, forklarer Guldahl.

– Recco-søker er noe luftambulansen har i sine helikoptre, og det var avgjørende for å finne de så kjapt, tror jeg, sier han.

Politiet opplyste litt før klokken 16 at det var to lokale menn som var funnet omkommet i snømassene.

Betydelig skredfare på stedet

Ifølge snøskredvarsler Odd Arne Mikkelsen, i Noregs vassdrags og energidepartement (NVE), er det snakk om et flakskred som har gått, og bilder fra stedet viser tydelige bruddkanter oppe i fjellsiden:

BREDT SKRED: Skredet som gikk tirsdag er cirka 200 meter bredt. Bildet er tatt fra Forsvaret SeaKing-helikopter, som rykket ut etter varsel fra Hovedredningssentralen. Foto: 330-skvadronen, Forsvaret

– Ved faregrad tre er det betydelig skredfare. Det er lett å utløse skred. Det er veldig komplekst og vanskelig å oppholde seg i skredterreng i slike faregrader. Da må man vite hva man gjør og legge inn store nok marginer, sier Mikkelsen til VG.

– Er det ansvarlig å drive med anleggsarbeid ved faregrad tre?

– Jeg vil ikke si noe om det. Jeg har ikke noen forutsetninger for å si hva slags vurderinger som er gjort i forkant, sier Mikkelsen.

Torsdag er det meldt faregrad fire i området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder