DREPT: 31. oktober i fjor ble Laura Iris Haugen (16) knivdrept i nærheten av hjemmet sitt på Vinstra. En 17 år gammel gutt står tiltalt for drapet. Foto: Trond Solberg

Vinstra-tiltalte så voldsfilm i fengsel: – Han virket tilfreds og smilte

LILLEHAMMER (VG) Få uker etter drapet fikk den tiltalte 17-åringen se filmen «Drive» i fengselet. Gutten spolte da frem og tilbake mellom voldsscener.

Tiltalte så mye på voldelige filmer i tiden før drapet på Laura Iris Haugen (16) i fjor, og hadde et ønske om å se flere av disse filmene i fengselet.

Hans advokat hadde kontaktet inspektøren for å spørre om han kunne se filmene. Det virket som om det var viktig for han, sa fengselsbetjent Øystein Fosserud Hansen i retten.

Fosserud Hansen var kontaktbetjenten til tiltalte da han var på Ungdomsenheten øst.

les også

Vinstra-drapet: Viste voldsvideoer i retten

På listen over filmønsker sto «Drive», «Only God Forgives», «The Shining», «The Neon Demon», «Full Metal Jacket» og «A Clockwork Orange». Både traileren til «The Neon Demon» og klipp fra filmen «Drive» så tiltalte morgenen før drapet.

AKTOR: Statsadvokat Jo Christian Jordet er aktor i saken (t.v.). Her ved siden av politibetjent Brede Holdbekken. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

23. november i fjor, kun uker etter drapet, satt fengselsbetjent Morten Fredriksen seg ned med tiltalte for å se filmen «Drive».

– Da vi satt på filmen ble det spolt nesten rett til en sluttscene. Det var en voldsscene med et opprør slik jeg har skjønt det. Hvorpå han blir knivstukket av bakmannen i et kriminelt miljø, sa Fredriksen.

les også

Lærer mener tiltalte oppførte seg normalt på drapsdagen

Etter dette spolte tiltalte tilbake til en voldsscene i en heis. Denne scenen er tidligere avspilt i retten.

– Han virket tilfreds og smilte, sa fengselsbetjent Fredriksen.

– Var du kjent med innholdet før den ble avspilt, spurte aktor Jo Christian Jordet.

Fredriksen svarte at han ikke var kjent med det, og at filmen ble fjernet fra fengselets sortiment etter dette. Årsaken var de mange voldelige scenene.

FORSVARER: Advokat Nora Hallén forsvarer 17-åringen. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Snakket med seg selv

– Hvordan gikk det for han at filmen ble skrudd av, spurte guttens forsvarer Nora Hallén.

Fengselsbetjent Fredriksen sa da at han ikke reagerte på noen negativ måte.

Betjentene beskrev tiltalte som en rolig, innesluttet person som det var vanskelig å få i tale. Videre sa en av dem at foreldrene flere ganger var på besøk i fengselet, uten at tiltalte ønsket å møte dem.

Ved flere anledninger skal tiltalte ha snakke med seg selv på cellen sin.

les også

Moren om Iris: – Elsket å reise

– Han var helt kald

Politibetjent Emil Nørstebø var den første som avhørte tiltalte etter drapet. Tiltalte fortalte også han om voldelige filmer. Avhøret ble tatt uten guttens forsvarer til stede og kunne derfor ikke legges frem som bevis i retten.

– Han var helt kald og virket litt fornøyd, sa politibetjenten.

– Han nevnte detaljer som jeg tenkte at en stressa person hadde oversett. Detaljer fra åstedet blant annet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder