STORT OPPMØTE: Flere hundre mennesker møtte opp i Tordenskioldparken for å vise sin støtte for Abbasi-familien. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Stor støttemarkering for Abbasi-familien: – Vi kommer ikke til å gi oss

TRONDHEIM (VG) Hundrevis av mennesker møtte opp for å vise sin støtte for Abbasi-familien. – Jeg står her fylt med skam og sorg, sier musiker Åge Aleksandersen.

Søsknene Yasin (22), Taibeh (20), Ehsan (16) og moren Atefa Rezaie har vært i Norge siden 2012, men ble i helgen pågrepet og sendt ut av landet, noe som har skapt stor debatt.

Like før midnatt på mandag opplyste derimot politiet at uttransporteringen var stanset. I dag avholdes det en støttemarkering for Abbasi-familien i Trondheim.

– Nå brøler vi høyere enn noen gang. Vi kommer ikke til å gi oss før Abbasi-familien får leve i fred og trygghet her hjemme i Trondheim, sier Mona Elfareh, leder for støttemarkeringen, til stor jubel fra de oppmøtet.

Barn og voksne i alle aldre har møtt opp i Tordenskioldparken, ved Vår Frues Kirke. Med seg hadde de bannere og røde hjerteplakater med skriften «Abbasi» og «la Abbasi få bli»

Bli oppdatert: Dette er Abbasi-saken

LEDER: Mona Elfareh ledet støttemarkeringen for Abbasi-familien. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Onsdag ettermiddag opplyste familiens advokat til NTB at flere av familiemedlemmenes helsetilstand har forverret seg det siste døgnet, og at de derfor ikke reiser til Trondheim onsdag slik de hadde planlagt. Ingen av Abbasi-familien er derfor til stede under markeringen.

– Jeg hilser fra familien. De har sett alt fra livestream, sier Elfareh.

Åge Aleksandersen: – Fylt med sorg og skam

En av dem som deltar på støttemarkeringen er SV-politiker, Lars Haltbrekken. Han har vært engasjert i saken siden 2017.

– Yasin, Taibeh, Ehsan og moren ble lørdag tvunget ut, av et iskaldt samfunn. De kom hjem i går kveld til et land fylt av varme, sier han fra scenen.

Les også: Asylbarnadvokat om Abbasi-saken: – Det er dårlig jus

Musikeren Åge Aleksandersen er også til stede i Tordenskioldparken for å markere sin støtte.

– Jeg står her fylt med sorg og skam over måten landet vårt har behandlet Abbasi-familien, sa en alvorlig Åge Aleksandersen, før han spilte sangen «Tenk om».

Lederen for støttegruppen til Abbasi-familien, Lars Korsnes, hyller Trondheim, når han prater til VG etter markeringen.

– Det er overveldende å kjenne varmen fra Trondheim. Vi bor i norges beste by. Alle partiene som betyr noe i bystyret støtter oss, og familien. Hele Trondheim støtter oss, sier han.

Advokaten til familien, Erik Vatne, sier følgnede til VG:

– Jeg synes det er veldig fint å se at folket har en annen mening enn det Utlendingsnemda har, og familien er veldig glad for støtten de har fått.

Han forteller at planen videre er å sørge for at familien får dekket sine primære behov, og deretter få på plass varig oppholdsgrunnlag for familien.

Markeringen ble avsluttet med allsang av «Til ungdommen».

les også

Abbasi som moralsk kompass

– Vært gjennom ting ingen burde oppleve

I morgen tidlig skal SV legge fram et forslag om midlertidig stans av retur av asylsøkere fra Afghanistan på Stortinget.

– Denne saken viser den grelle siden ved norsk asylpolitikk. En asylpolitikk som ikke har tålt å se dagens lys, sier Lars Haltbrekken (SV).

Haltbrekken har tett kontakt med familien, og forteller at reisen har vært en enorm påkjenning for familien.

– Abbasi-søsknene er utslitt. De har vært gjennom ting ingen burde oppleve. Det er klart det gjør noe med deg, når du sitter på flyplassen med billett til verdens farligste land. Det var en lettelse for dem å bli gjenforent med moren i går, og legger til:

STORTINGSPOLITIKER: SV-politikeren Lars Haltbrekken var på scenen under støttemarkeringen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Politiet kalte uttransporteringen udramatisk, men dette var alt annet enn udramatisk. Nå skal vi forsøke å få klarhet i om det er begått lovbrudd her.

Les også: Sendes til Afghanistan uten moren

SV-politiker har tidligere gått hardt ut mot justisministeren sin håndtering av saken, og kaller det en ansvarsfraskrivelse.

– Neste steg for meg nå er å fortsette å kreve svar fra Kallmyr. Vi fikk ikke de svarene vi trengte på mandag, men nå som utsendelsen er stoppet, bør han kunne redegjøre for mer. Jeg forventer at han svarer for seg før Stortinget tar sommerferie på fredag.

Haltbrekken håper at denne saken kan føre til endringer i hele den norske asylpolitikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder