TRO KOPI: Det øverste bildet viser en original P3-maske sykehuset pleier å bruke. Bildet under viser støvmasken sykehuset fikk i gave, som også er en P3-maske og er godkjent for sykehusbruk. Problemet er at støvmasken ikke er produsert av 3M, men er en piratkopi. Foto: Per-Christian Johansen, Universitetssykehuset Nord-Norge

Intensiv-ansatt coronasmittet etter å ha brukt piratkopiert maske

Det er usikkert om smitten skyldes bruk av den piratkopierte masken, men sykehuset regner det som sannsynlig. – Svært beklagelig, sier administrerende direktør Anita Schumacher ved UNN.

 • Synne Eggum Myrvang

Artikkelen er over 122 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

En UNN-ansatt som har brukt en piratkopiert vernemaske har testet positivt for covid-19. Den ansatte jobber ved intensivmedisinsk avdeling i Tromsø, skriver sykehuset i en pressemelding.

VG skrev forrige uke om at 150–200 ansatte måtte testes etter at de hadde brukt masker som mulig var piratkopier fra Kina.

De tusenvis av P3-maskene var en gave fra Store Norske gruvedrift på Svalbard. Selv om disse åndedrettsvernene er beregnet for industrien, er de fortsatt FFP3-masker, som har den høyeste filtreringsgraden. Denne standarden er den samme uavhengig av hvilken bransje masken skal brukes i, og det er ingen svakheter ved disse sammenlignet med åndedrettsvernene sykehuset pleier å bruke, forklarer drifts- og eiendomssjef Grethe Andersen ved UNN.

Giveren hadde imidlertid oppdaget at noe av utstyret hadde en produksjonsfeil og gjorde sykehuset oppmerksomme på dette. Disse skulle derfor settes på et lager utenfor sykehuset i påvente av en kvalitetssikring.

Sykehuset kontaktet produsenten 3M for å finne ut av den mulige feilen, men de kunne bekrefte at maskene ikke kom fra dem.

Fredag viste det seg at sykehuset likevel hadde delt ut flere hundre av maskene.

Sannsynlig at smitte skyldes dårligere maske

Sykehuset kan ikke fastslå at smitten skyldes bruk av den piratkopierte masken, men UNN regner det som sannsynlig at dette kan være årsaken, skriver de videre.

– Dette er svært beklagelig, og en ubehagelig situasjon for den ansatte. I og med at alle prøvene som ble avlagt mens vedkommende var på jobb var negative, og den ansatte har holdt seg hjemme etter at symptomene kom, anser vi det som svært lite sannsynlig at vedkommende kan ha smittet andre, sier Schumacher i pressemeldingen.

BEKLAGELIG: Administrerende direktør Anita Schumacher ved Universitetssykehuset i Nord-Norge sier det er svært beklagelig at en ansatt som har brukt piratkopiert maske nå er smittet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

121 ansatte testet etter piratkopi-bruk

Schumacher sier til VG at de må ta høyde for at 800 masker ble utlevert til sykehuset. De anslo først at så mange som 200 ansatte kunne ha brukt maskene og måtte testes, men forteller nå at tallet er lavere:

– Etter en nøyere gjennomgang er 121 ansatte testet etter å ha brukt piratmaskene. Det er færre enn vi først anslo, men nok til at dette er veldig beklagelig, sier Schumacher.

Den ansatte som testet positivt, ble testet flere ganger etter at den falske masken ble brukt. De første prøvene var negative. Deretter fikk den ansatte symptomer og holdt seg hjemme.

Det er hovedsakelig ansatte på intensivmedisinsk avdeling med coronapasienter som bruker slike åndedrettsvern. De ansatte som var i risiko for å ha blitt smittet etter å ha brukt maskene fikk tilbud om å teste seg annenhver dag, forteller sykehusdirektøren.

Hun forteller at maskene med feil senere har blitt testet av Forsvarets forskningsinstitutt, og resultatet viste at de ikke har kvalitet tilsvarende det originale P3-masker skal ha.

Gjennom påsken har UNN fått smittevernutstyr fra de nasjonale innkjøpene og har det de trenger for tiden fremover, sier Schumacher nå.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken skapte det forvirring rundt at sykehuset skulle ta i bruk «støvmasker» fra industrien for å beskytte seg mot virus, og at det var forskjellige nummer på maskene som er avbildet i toppen. Det er nå presisert at både maskene sykehuset bruker til vanlig, og maskene de fikk i gave, er FFP3-åndedrettsvern. De har altså den samme filtreringen selv om de er beregnet for ulike bransjer. Kjernen i problemet er fortsatt at en del av «støvmaskene» sykehuset fikk, ikke var originale og filtrerte dårligere.

Les også

 1. Registrerer corona-dødsfall på ulik måte: Sveriges dødstall fem ganger høyere enn i Norge

  Norge og Sverige regner ikke corona-dødsfall på samme måte. Til nå har svenskene registrert fem ganger høyere…
 2. 4 scenarioer: Slik slutter pandemien

  Coronavirusets herjinger er ennå ikke over. Men hva skjer egentlig når pandemien tar slutt?
  Pluss content
 3. På innsiden av Ahus med intensivsykepleierne: «Vi har hatt det første dødsfallet på avdelingen»

  «Den største frykten nå er at befolkningen skal tro at faren er over. For det er den definitivt ikke.»
  Pluss content

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Tromsø
 3. Smittevern
 4. Arbeidsmiljø

Flere artikler

 1. Fikk trolig piratmasker: 150–200 sykehusansatte testes

 2. UNN tok i bruk åndedrettsmasker som ikke var kvalitetssikret

 3. FHI: Neppe nok smittevernsutstyr i Norge ved coronavirus-utbrudd

 4. Ullevål-ansatt spurte om test var nødvendig – fikk nei

 5. Helsearbeidere i USA fortviler: Får kriseråd om å bruke skjerf som ansiktsmasker

Fra andre aviser

 1. Maskene var ikke kvalitetssikret. Likevel ble 800 delt ut på sykehuset. Nå er en sykehusansatt smittet.

  Aftenposten
 2. Europol: Falskt koronautstyr er en helsetrussel

  Aftenposten
 3. Svensk vikarlege ved norsk sykehus smittet av koronaviruset

  Fædrelandsvennen
 4. To ansatte ved Ullevål sykehus smittet

  Aftenposten
 5. Svensk helsepersonell fikk jobbe før prøveresultat var klart – nå er de bekreftet koronasmittet

  Aftenposten
 6. Overlege: – Jeg er kjemperedd for at tiltakene skal lempes på

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder