Tor Mikkel Wara går av

Statsminister Erna Solberg fortalte på en pressekonferanse torsdag at Tor Mikkel Wara får avskjed i nåde.

Avgangen kommer etter at PST tidligere offentliggjorde at Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er mistenkt i samtlige av trusselsakene mot familiens bolig.

– Jeg vil takke Tor Mikkel. Han har vært en dyktig og en lojal statsråd som kan sakene og fagfeltet sitt godt.

– Jeg er oppriktig lei meg for at vi har kommet i den situasjonen vi er i nå. Tor Mikkel hadde hatt så mye mer å gi, sier Solberg.

Jon Georg Dale vil fortsette i justisministerposten inntil en ny statsråd er på plass. Statsministeren sier de ønsker å få på plass en ny statsråd så fort som mulig.

Waras beslutning

Wara sier det var hans egen beslutning å gå av, og at han formidlet dette til statsministeren i dag.

– De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie. Beslutningen er fullt og helt min egen. Min familie er ikke stor, men det viktigste jeg har. Nå skal jeg være der for dem. Jeg vil også takke for den respekt politiske motstandere, presse og andre har vist min familie den siste tiden. Dette har vært Norge på sitt beste, sier Wara.

Wara har hatt permisjon som justisminister siden 14. mars. Samme dag ble hans samboer Bertheussen siktet av PST for å ha tent på familiens bil. Solberg forteller at Wara spurte om han burde tre av allerede da, men statsministeren ba ham om å ta permisjon for å tenke gjennom det som har skjedd.

– En av våre sterkeste statsrådene

Morten Wold (Frp) i presidentskapet på Stortinget sier det er trist at Wara nå går av.

– Det er kjempetrist at Tor Mikkel har bedt om å få gå av. Han har vært en av våre sterkeste statsråder. Jeg har full forståelse for at han vil prioritere familien sin i en veldig vanskelig situasjon.

– Jeg håper at han kan returnere til politikken på et senere tidspunkt, sier Wold.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier i en uttalelse at heller ikke hun tror Waras politiske karriere er over med dette.

– Hvordan ser du på at den store gjennomtrekken i posten som justisminister?

– Det har jeg ikke tenkt å si noe om.

Leder Roy Steffensen (Frp) i utdanningskomiteen sier han har hatt Wara som et politisk forbilde.

– Det er nesten som å oppleve kjærlighetssorg dette, for meg som alltid har sett på Tor Mikkel som et forbilde. Håper dette ikke er et farvel til politikken, men at han engang kommer tilbake. Jeg har full forståelse for hans valg. Familien er alltid viktigst, og kommer alltid først.

Nils Bjørke (Sp) sier han har forståelse for Waras beslutning.

– Jeg skjønner at Wara står i en veldig vanskelig situasjon og at det er vanskelig for ham å fortsette.

Betrodd rådgiver

Wara ble utnevnt til justisminister i april i fjor etter at partifelle Sylvi Listhaug mistet stortingsflertallets tillit på grunn av et omstridt innlegg på Facebook.

Han hadde frem til da jobbet som seniorpartner i kommunikasjonsbyrået First House. Han var riktignok ikke fremmed for politikken, og satt på Stortinget for Frp fra 1989 til 1993.

les også

Waras samboer mistenkt for truende brev

Han har også blitt omtalt som en nær samtalepartner og rådgiver for Frp-leder Siv Jensen gjennom mange år.

Når Wara nå fratrer sin stilling blir han den fjerde justisministeren fra Frp som gjør akkurat det. De forrige var Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug. I tillegg har Per Sandberg vært fungerende justisminister en periode i 2018.

Fem kjente hendelser

Politiadvokat Thomas Blom i PST sier i til VG at Bertheussen er mistenkt i åtte tilfeller. Hun er fortsatt siktet for den siste hendelsen.

I alt har det vært fem kjente hendelser mot Wara og familiens bolig. Hendelsene startet i etterkant av Black Box' oppsetning «Ways of Seeing», der det også ble brukt bilder av boligen deres.

Den første hendelsen skjedde natt til 6. desember i fjor. Da ble bilen til justisministeren forsøkt påtent, og ordet «rasist» ble tagget på både husveggen og bilen hans.

les også

Dette er truslene

17. januar var det et branntilløp i en søppelkasse på utsiden av justisministerens bolig. 11. februar rykket politiets bombegruppe ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et tøystykke med flasker festet til en bil ved justisministerens bolig.

2. mars rykket bombegruppen på ny ut til parets bolig etter at det ble funnet et brev i postkassen som ble oppfattet som truende. Natt til søndag 10. mars rykket politiet igjen ut til parets bolig etter melding om at parets bil sto i fyr. 14. mars ble Bertheussen siktet for denne brannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder