PÅBUD: Eksperter anbefaler munnbind i det offentlige rom. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Norske eksperter på smittevern: Bør anbefale bruk av munnbind nå

Om kort tid er det ventet nye råd om munnbind. Dette mener ekspertene helsemyndighetene bør gjøre.

 • Halvor Bjørntvedt
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Vemund Anke Garden

Artikkelen er over 54 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Med jevne mellomrom har «munnbinddebatten» vært et hett tema under coronapandemien. Stadig flere land anbefaler nå økt bruk av munnbind i det offentlige rom.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har sagt at det om få dager vil komme nye råd for blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport.

VG har spurt flere eksperter på smittevern og medisin om norske helsemyndigheter bør anbefale bruk av munnbind. De fleste er enige: De nye anbefalingene bør føre til bruk av munnbind på steder der mange samles.

INSTRUKSJONER: Slik bruker man ifølge FHI ansiktsmasker på riktig måte Foto: FHI

– Nesten ikke land igjen som ikke bruker munnbind

Lege ved reiseklinikken og tidligere overlege ved infeksjonsavdelingen ved OUS, Gunnar Hasle, er blant dem som ønsker en anbefaling.

– Jeg mener at et generelt tiltak i befolkningen om å bruke vanlige masker, om det så er hjemmelagede eller profesjonelle, er godt nok for å redusere smitte. Det må være enkelt og lett å gjennomføre: å ta på ansiktsmaske bør være like dagligdags som å ta på seg skjorte og bukse, sier han til VG.

En som sier mye det samme er Anne Spurkland, som er lege, immunolog og professor i anatomi ved Universitetet i Oslo.

SOM Å TA PÅ SEG SKJORTE OG BUKSE: Gunnar Hasle ønsker at munnbind skal bli en helt normal del av hverdagen til nordmenn. Foto: Frode Hansen

– Det er nesten ikke land igjen som ikke bruker munnbind i det offentlige rom, og vi har sett at kun en liten gnist kan føre til nedstenging. Munnbind kan være et av flere tiltak som kan hjelpe oss å senke skuldrene litt, sier immunologen.

Hun ønsker munnbind i offentlige rom hvor det er vanskelig å holde avstand, som i gangene på universitetene, og i transport til og fra jobb.

Hasle er langt på vei enig i dette:

– I kinoer, konsertsaler og på idrettsarrangementer bør det bli påbudt med munnbind. For eksempel på kollektivtrafikk og i butikker burde det greie seg med hjemmelagede ansiktsmasker. Det er viktig at det er enkle regler som er lett å gjennomføre, sier han.

VISER TIL ANDRE LAND: Anne Spurkland sier det nesten ikke er land igjen som ikke bruker munnbind. Foto: Marius Knutsen

Blir som en påminnelse

Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern, påpeker at det har fungert greit og effektivt med et munnbind-påbud i andre land. Hun ønsker at man oppmuntrer til bruk i Norge.

– Man har sett at også vanlige munnbind kan ha en beskyttende effekt.

Andersen ønsker omfattende tiltak:

– Det bør brukes der det er stor trafikk og køer, og jeg synes man bør vurdere et påbud på offentlig transport, kjøpesenter, konsert og store fellessamlinger. Det må etableres gode rutiner for bruk og kast, og jeg synes det bør utleveres gratis ved disse stedene.

ØNSKER PÅBUD: Bjørg Marit Andersen vil at folk skal måtte bruke munnbind på blant annet offentlig transport. Foto: Privat

Audun Helge Nerland, professor i mikrobiologi og immunologi på Universitetet i Bergen, sier han alltid har vært av den oppfatning at man skal bruke munnbind på steder med mange folk.

– I alle tilfeller vil det ha en reduksjon av risiko for å bli smittet, uansett hva du bruker. Jeg har selv brukt munnbind på steder hvor det er tett med folk, og de unngår meg fordi de tror jeg er syk. Det blir som en påminnelse.

Han går så langt som ønske at det skal være et krav i enkelte tilfeller.

– Noen steder, som på fly, burde det være påbud. Det burde også kreves i rushtiden på buss og annen kortdistanse kollektivtransport.

På universiteter og skoler, og på morgningen på hoteller, ønsker han også at det skal være sterkt anbefalt nå i starten.

les også

Helsedirektøren: – Jeg tror vi går i retning av at vi vil bruke munnbind i større grad

– Veldig bekymringsfull

Jörn Klein, professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, er svært bekymret. Han mener munnbind er et godt supplement til eksisterende tiltak.

– Den nåværende utviklingen er en klar advarsel og er veldig bekymringsfull for meg. Hvis vi nå innfører konsekvent bruk av munnbindene vil vi unngå en potensiell ny «lockdown».

Han ønsker det i alle rom hvor flere mennesker møtes, men legger til at det må være realistisk, noe det ikke vil være å ha det på for eksempel i barnehage og på barneskole.

– Men ungdom, som har et større bevegelsesområde – som vil si de kan smitte flere enn barneskolebarn – vil det være relevant for.

INGEN HENSIKT: Gunnveig Grødeland mener i motsetning til de andre at det ikke trengs noe anbefaling om bruk av munnbind i Norge på nåværende tidspunkt. Foto: Håvard Rønning

Ønsker ikke munnbind nå

Ikke alle ekspertene VG har kontaktet vil gå like hardt ut. Gunnveig Grødeland, forsker på immunologi og vaksineutvikling på Immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo, mener det ikke har noen hensikt per dags dato.

– Min oppfatning er at man kan vurdere på nytt dersom smitten endrer seg radikalt, altså dersom man begynner å se konturene av ukontrollert spredning i større områder, ikke bare små utbrudd.

Heller ikke Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, vil si at vi må anbefale munnbind ennå, men påpeker at det nok kommer snart.

KOMMER: Steinar Westin tror flere vil måtte bruke munnbind snart. Foto: Thor Nielsen / Thor Nielsen

– Vi har ikke hatt problemer i Norge fordi vi har lite sirkulerende smitte. Dette handler om at i det øyeblikket du får sirkulerende smitte må vi tenke annerledes.

Begge mener munnbind burde brukes i kollektivtrafikken hvis det skal anbefales.

– Den viktigste sammenhengen er i kollektivtrafikken, eller situasjoner der man i mindre grad har kontroll på avstand, sier Grødeland.

Westin tror det innføres i tettbebygde strøk fra høsten.

– Men det er avhengig av hvor tett folk oppholder seg. I deler av landet der det ikke er smitte ville jeg sagt «shit au», sier han.

Les også

 1. Island påbyr bruk av munnbind på offentlig transport

  Etter at Island i en lengre periode har klart å holde smittespredningen nede, registrerte de i dag 11 nye…
 2. Helsemyndighetene: Sannsynlig med hjemmekontor ut året

  Hjemmekontor? Buss eller bil? Munnbind i offentlighet? Og hva med uteliv i hovedstaden?
 3. Passasjerer isolert på hotellrom i Tromsø: – Det er ganske kaotisk

  Hotell-direktør reagerer på at de ikke fikk beskjed før det sto en gjeng i lobbyen som skulle vært i karantene etter…
 4. Erklærer unntakstilstand: Florida stålsetter seg for enda en krise

  Samtidig som delstaten er hardt rammet av coronaviruset, må Florida nå forberede seg på nok en potensiell krise: Orkanen…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Munnbind
 3. Kollektivtransport

Flere artikler

 1. Smittevernekspert: Etterlyser tydelighet i corona-anbefalinger

 2. Eksperter om munnbindråd: – Ingen grunn til å vente

 3. Smittevernoverlegen i Oslo ville ha munnbindpåbud – byrådet sa nei

 4. Påbud om munnbind i stadig flere europeiske land

 5. Nødvendig med påbud

Fra andre aviser

 1. Munnbindkrav i store deler av Europa – derfor holder Norge igjen

  Fædrelandsvennen
 2. Munnbindkrav i store deler av Europa – derfor holder Norge igjen

  Bergens Tidende
 3. Skal vi bruke munnbind eller ikke?

  Aftenposten
 4. Allmenn­leger og sykeplei­erne vil ha munnbind i offent­lige rom med mye folk

  Fædrelandsvennen
 5. Byrådet i Oslo ville ikke ha munnbindpåbud

  Fædrelandsvennen
 6. Allmennleger og sykepleierne vil ha munnbind i offentlige rom med mye folk

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no