SLUKKET SØNDAG: Gressbrann i Tysvær lørdag kveld. Brannen ble slukket søndag formiddag. Foto: Tor André Johannessen / NTB scanpix

Politiet advarer etter gressbranner: – Vil anmeldes

I Rogaland er det meldt om over 260 bråtebranner denne helgen. Alle bråtebranner som kommer ut av kontroll, vil bli anmeldt, advarer politiet.

 • NTB
 • Synne Eggum Myrvang

Artikkelen er over ett år gammel

– Instruksen jeg ga til patruljene som var på jobb i helgen, var klar. Det skal opprettes sak på alle bråtebranner som kommer ut av kontroll. Den ansvarlige for brenningen skal anmeldes, sier politiadvokat Bjarte Myklebust, som i helgen var jourhavende jurist i Sørvest politidistrikt, til Stavanger Aftenblad.

Eventuell straffereaksjon avhenger av alvorlighetsgraden og av hvor store konsekvenser en brann får.

– Normalt reageres det med bøter i denne typen saker, sier Myklebust.

Mange benyttet helgen til bråtebrenning. Det generelle bålforbudet starter 15. april og varer til 15. september, men 14 kommuner i Rogaland innførte allerede lørdag totalt bålforbud med umiddelbar virkning.

les også

Flere gressbranner landet rundt – politi og brannvesen advarer

260 innmeldte bråtebranner i Rogaland

I Rogaland har det brent en rekke steder i helgen. Før lørdag var det meldt inn 260 bråtebranner i distriktet, og flere av disse måtte brannvesenet rykke ut på. Både i Tysvær og i Sandnes jobbet brannfolk søndag med å slukke gressbranner som oppsto dagen før.

– Det har vært en veldig travel helg for alarmsentralen. Vi har hatt over 80 mannskaper i innsats, sier aksjonsleder Frode Strøm i Rogaland brann og redning IKS til NTB.

Gressbrannen som herjet i Tysvær, ble slukket søndag formiddag. På ettermiddagen jobbet imidlertid brannmannskaper i fylket fortsatt med å etterslukke en gressbrann i Noredalen i Sandnes, som kom under kontroll i 11-tiden, opplyser 110-sentralen sørvest. Gressbrannen startet lørdag kveld i området rundt Øykjafjellet.

Det var også en rekke mindre gressbranner i regionen søndag, blant annet i Sokndal og Stavanger.

– Alt i vårt slukkedistrikt skal være slukket nå, opplyser vaktsjef Glenn Bjarne Dirdal i Sør-Vest 110-sentral søndag kveld.

Han forteller at brannvesenet fortsatt har mannskaper ute for å kontrollere i områder det har brent, i tillegg til en tankbil. Søndagen har vært langt roligere for distriktet takket være forbudet de la ned lørdag.

Pølse på termos

Innsatsleder Audun Matre i Haugaland brann og redning sier det er svært tørt terreng på hele sørvestlandet, og ber folk unngå å tenne ild i nærheten av skogområder.

– Nå som det er påske, er det sikkert mange som vil grille, men vi oppfordrer heller til å ha pølsen på termos, sier han til NTB.

Brann spredte seg lynraskt

Også på Østlandet brant det flere steder i helgen.

– Det generelle bålforbudet trer i kraft i morgen, men det er ingen grunn til å fyre på noe som helst i dag. Det er tørt, og det skal så fryktelig lite til før det sprer seg, sier Terje Marstad, operasjonsleder i Øst politidistrikt.

Det illustreres godt med en hendelse fra Spydeberg tidligere på dagen, der det bare skulle svis av «en liten flekk»:

– Der hadde de gjort alle forhåndsregler, med slukkeutstyr og vann tilgjengelig. De skulle bare svi av en liten flekk – og så kom det et lite vindpust og de mistet kontrollen med en gang. Det endte med at et område på 200 kvadratmeter brant, forteller Marstad.

Politiet anmeldte ikke dette forholdet, men forklarer at det vurderes i hvert eneste tilfelle, uansett hvor mange forhåndsregler man har tatt, forklarer han.

– Det bør i utgangspunktet være uaktuelt å tenne på noe, sier han søndag kveld.

Sendt søndag kveld har Øst 110-sentral slukket en gressbrann på Aremark som spredte seg fra 25 til mellom 200 og 300 kvadratmeter.

– Det var ikke i nærheten av bebyggelse og er det vi karakteriserer som en liten gressbrann, sier vaktleder Tom Thoresen.

Bolighus brant ned

Lørdag brant et bolighus i Mysen i Østfold ned, sannsynligvis som følge av en gressbrann som spredte seg til boligen og en garasje. En person som drev med bråtebrann på naboeiendommen, er mistenkt i saken. En person ble sendt til sykehus med røykskader som følge av brannen.

I Bø i Telemark rykket brannmannskaper søndag ut til en skogbrann i Nordbøåsen. Brannvesenet fikk kontroll, og jobbet med etterslukking utover dagen, opplyser Midt-Telemark brann- og redningstjeneste.

Mer om

 1. Brann
 2. Østfold
 3. Rogaland

Flere artikler

 1. Flere gressbranner landet rundt - politi og brannvesen advarer

 2. Skogbrannfare i hele Sør-Norge: – Gress og lyng er som krutt

 3. Brannen på Løvstakken er under kontroll

 4. Familie ble husløse etter brann i Ålgård

 5. – Gress og lyng er som krutt

Fra andre aviser

 1. Bråtebrann ute av kontroll blir politianmeldt

  Aftenposten
 2. Kraftig boligbrann på Mysen - gressbranner flere steder.

  Aftenposten
 3. Gress- og lyngbranner en rekke steder

  Fædrelandsvennen
 4. Brannvesenet om krattbrannene: - En krevende påske

  Fædrelandsvennen
 5. Flere krattbranner søndag kveld

  Fædrelandsvennen
 6. Brannmannskaper begynner å få kontroll i Sokndal – men frykter vinden

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no