STILLER KABINETTSSPØRSMÅL: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Byrådskrise i Bergen: byrådsleder truer med å gå av

Flertallet i bystyret i Bergen har ikke lenger tillit til skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap). Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) varsler at hele byrådet går dersom det blir reist mistillitsforslag.

Det kommer etter høringen der Engø måtte forklare hvordan hun har håndtert Vigilo-skandalen, der en skoleapp delte sensitiv informasjon blant annet om barn i familier som levde på skjult adresse eller med voldsalarm.

Byrådsleder Roger Valhammer sier at det ikke er en aktuell problemstilling at Linn Kristin Engø går av alene.

– Det skjedde et avvik på min vakt. Det er uaktuelt å ofre skolebyrådet der flere har hatt ansvar for det avviket som har skjedd, sier Valhammer til VG.

Valhammer var selv skolebyråd da Vigilo ble tatt i bruk.

– Den kritikken som kommer nå treffer like mye meg, legger han til.

Valhammer er tydelig på at han ikke mener det er grunnlag for mistillit mot byråden.

– Det har vært en hektisk dag, men vi var veldig forberedt på at høyresiden skulle melde om mistillit. At SV landet på dette var mer overraskende.

MISTET TILLITEN: Høyre, Frp, FNB og SV har mistet tilliten til Skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap). Foto: Frode Hansen

SV varsler at de vil stille mistillitsforslag mot skolebyråd Engø ved neste bystyremøte i mars.

– Vi har hatt gruppemøte i kveld og det har kommet fram at SV i Bergen ikke lenger har tillit til skolebyråden, sier gruppeleder Mikkel Grüner i SV.

Byrådet i Bergen består av Ap, Krf, Venstre og MDG. De har mindretall i bystyret.

Flertallet med Høyre, SV, FNB og Frp kommer til å støtte mistillit, ifølge Bergens Tidende og NRK.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) har tidligere varslet at dersom det kommer et mistillitsforslag, vil byrådet gå av. De vil stille kabinettsspørsmål, sier Valhammar til NRK.

MISTET TILLIT: Gruppeleder Harald Victor Hove sier Høyre vil gå sammen med de andre partiene om et felles mistillitsforslag. Foto: Hallgeir Vågenes

Høyre: – Han setter hele byrådet i spill

Opposisjonen har samlet seg rundt mistillitsforslaget og kommer til å stille et felles forslag. I praksis er det ikke tvil om at Engø kommer til å måtte gå av.

– Vi vil stille mistillitsforslag mot skolebyråden. Det har ikke vært vårt utgangspunkt at vi skal reise mistillit mot hele byrådet, kun skolebyråden. Det er bare hun som kan løse dette, sier gruppeleder Harald Victor Hove i Høyre til VG.

Han viser til at den eneste måten for byrådet å komme seg ut av denne situasjonen nå, er at Linn Kristin Engø velger å selv gå av.

– Byrådslederen setter nå hele mannskapet sitt på spill. At han vil stå last og brast ved byrådet sitt kan jeg forstå, men vi har ikke gjort dette til et spørsmål om hvem som skal styre byen, sier Hove.

Ikke avgjort

Kommentator i Bergens Tidende Jens Kihl sier til VG at situasjonen er dramatisk.

– Det er en utrolig dramatisk situasjon, hvor jeg tror Roger Valhammer har gjort noen feil. Jeg tror han har misforstått hvor alvorlig Vigilo-saken ble sett på av opposisjonspartiene.

– Om ikke AP viker nå, så kommer de til å miste makten og det kan bli et høyrebyråd i Bergen, sier Kihl til VG.

Ifølge Kihl er det ennå ikke avgjort om det nåværende byrådet kommer til å bestå eller ikke.

– Neste byrådsmøte er i mars. Om Engø går av i løpet av den tiden så består byrådet. Hva hun kommer til å gjøre er vanskelig å si, men Roger Valhammer har vært tydelig på at han ikke kommer til å be henne gå, sier Kihl til VG.

SV-leder avviser hevnmotiv

Gruppeleder Grüner i SV var tydelig skuffet og kalte prosessen uryddig overfor blant andre TV2, da SV ble bedt om å gå ut av forhandlingene om byrådsmakten etter valget i fjor høst.

Ap, Venstre og MDG ønsket å fortsette forhandlingene med Krf – uten SV.

Nå står SV sammen med de borgerlige partiene i Bergen, og stiller mistillit mot sin tidligere samarbeidspartner Ap. Gruppelederen i SV avviser at dette er et «takk for sist»:

– Jeg kan si med hånden på hjertet at det ikke har vært noe annet hensyn enn det rent saklige og prinsipielle. Det handler om det politiske ansvaret. Ikke noe annet, sier Grüner.

Byrådsleder Valhammer gikk ut i mediene og sa at han ville stille kabinettspørsmål allerede onsdag. Det var derfor kjent for de andre partiene at dette ville bli et utfall dersom de landet på at Engø må tre av.

– Vi har sagt at vi ikke har tillit til byrådet, vi har ikke sagt at vi ikke har tillit til byrådslederen. SV har ikke støttet et byråd fra Høyre og kommer aldri til å gjøre det, sier Grüner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder