PÅGREPET: Her blir mannen pågrepet etter å ha kapret en ambulanse tirsdag. Foto: Atle Silgjerd

Siktet for drapsforsøk etter ambulansekapring: Dømt for våpentrusler mot politiet

32-åringen som er siktet for drapsforsøk etter ambulansekapringen i Oslo er tidligere straffedømt et tosifret antall ganger.

Mannen har tidligere vært straffedømt en lang rekke ganger for trusler, vold, ran, frihetsberøvelse, brudd på veitrafikkloven og narkotikalovgivningen.

Nå er han siktet for drapsforsøk etter at han skal ha kapret en ambulanse og kjørt på flere personer på Torshov i Oslo tirsdag ettermiddag. En 25 år gammel kvinne er også siktet i saken.

  • Avhøres i morgen: Mannen sitter i arresten nå og vil bli avhørt i morgen, bekrefter mannens advokat Øyvind Bergøy Pedersen til VG.

Kvinnen ble ifølge VGs opplysninger pågrepet i en narkotikarazzia i et annet politidistrikt før helgen, men ble løslatt mot meldeplikt lørdag. Hun er også tidligere etterforsket for grov narkotikakriminalitet.

Bakgrunn: Dette vet vi om dramaet

I 2017 ble den siktede mannen dømt til et år og seks måneders fengsel for blant annet å ha truet en politimann med en plombert revolver.

Har ikke førerkort

Ett år av dommen ble gjort betinget på det vilkår at han gjennomførte et narkotikaprogram.

Han ble samtidig fradømt førerrretten på livstid.

I en dom fra 2012 heter det at mannen i perioden fra 2005 til 2011 ble domfelt ni ganger for vold, vinning, narkotikaovertredelser samt brudd på våpenloven.

«Siktede har gjentatte ganger begått ny kriminalitet kort tid etter løslatelse. Siktede ble i 2005 dømt for ran, i 2007 for legemsbeskadigelse og legemsfornærmelse under skjerpende omstendigheter, og i 2009 for grovt ran og frihetsberøvelse», heter det i dommen.

Ifølge rettsdokumenter har han hatt utfordringer med tunge narkotiske stoffer.

Han er flere ganger dømt for ulovlig oppbevaring av våpenet, deriblant en skytedyktig maskinpistol.

Slo til mot kvinnens bolig

Politiet mener at en 25 år gammel kvinne satt i bilen sammen med mannen da den havnet på taket i en rundkjøring på Rosenhoff. Mens mannen truet til seg ambulansen, rømte kvinnen til fots.

VG erfarer at Innlandet politidistrikt tirsdag kveld ransaket boligen til den 25 år gamle kvinnen. Det er gjort beslag i leiligheten, bekrefter kildene.

Nabo: – Problemer og rus

En nabo VG snakker med på gjerningsmannens adresse forteller det ble gjennomført en politirazzia der ved totiden tirsdag.

– De banket på døren hans – så knuste de den, forteller naboen.

Vitnet til politirazziaen var bare på hils med gjerningsmannen, og kjente ham ikke godt.

– Han er en fyr med sine problemer, rus og sånn. Men det hendt vi hørte masse lyder derfra om kvelden, som om han slo på veggene og gikk amok der, beskriver naboen. Inntrykket har ikke vært at flere bodde der.

– Jeg tror han bor alene, men han pleier å ha besøk. Det var helt sykt å høre dette i dag, jeg hadde heller trodd han var tatt for noe annet, ikke for å ha tatt en ambulanse, sier naboen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder