LOVLIG FRAVÆR: Trine Skei Grande var til stede under den klimastreiken utenfor Stortinget 22.mars i år. Foto: Hansen, Tom / NTB scanpix

Venstre-Trine ber skolene stryke klima-fravær - og får stryk fra Frp

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande ber skolene sørge for at elever som deltar i klimastreiken fredag, ikke får fravær. Det er Roy Steffensen (Frp), leder i Stortingets utdanningskomite, sterkt uenig i.

Fredag ettermiddag skal Venstre-lederen selv delta i markeringen av «klimabrølet» i Oslo sentrum. Tidligere på dagen har flere tusen ungdommer varsler at de igjen vil streike for klimaet.

– Det står noe om brøling i avtaleboken min, ja. Om jeg rekker det, sier hun til VG.

Noen timer før høstens første skolestreik for klimaet starter, går Trine Skei Grande ut med støtte til at skoleungdom som streiker i dag, ikke skal få registrert dagen som illegitimt fravær:

– Vi trenger ungdommer som bryr seg og som har meninger. Den enkelte rektor har frihet til å vurdere fraværet. Her er det fullt grunnlag for å kunne slå fast at dette ikke er ulovlig fravær, sier Skei Grande.

Dermed støtter hun tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) som sa til VG torsdag at ungdommene burde få skolefri.

les også

Nektes gyldig klima-fravær

Sanner sa nei

Kulturministeren sier at hun ikke har snakket med sin regjeringskollega, kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) om fraværet. Sanner sa i vår at han mente streiken ikke kvalifiserer til gyldig fravær:

– Det er bra at barn og ungdom står opp for klimasaken. Unge har forandret verden før, og kommer til å gjøre det igjen, sa Jan Tore Sanner til VG 22.mars i år.

Så la han til:

– Hovedregelen er at streik ikke gir unntak fra fraværsgrensen, selv om det er mange gode formål å streike for.

les også

MDG vil ha streikerett for skoleelever

Må godkjennes

Venstre-lederen ber rektorene lage en egen prosedyre slik at fraværet blir registrert på linje med andre typer fravær som er tillatt:

– Man kan få godkjent fravær for idrett, og også for organisasjonsarbeid. Hvis man varsler skolen på forhånd og har gode prosedyrer på dette, må det være greit. Ungdom må engasjere seg mer og ikke mindre, i de store samfunnsspørsmålene. Og klima er det virkelig store spørsmålet i vår tid, sier Trine Skei Grande.

Frp: Sterkt imot

Leder Roy Steffensen (Frp) i Stortingets utdanningskomité er sterk motstander av at elever skal få lovlig fravær for å demonstrere - selv om temaet er klima.

– Jeg er sterkt mot dette. Jeg skjønner at partiledere kan uttale seg om mye i en valgkamp. Men Trine Skei Grande bør presisere at dette er hennes egne meninger og ikke regjeringens. Hun bør ikke spre et inntrykk at det er greit å skulke skolen for det godes sak, sier Steffensen til VG.

Han er en stor tilhenger av de nye fraværsreglene:

– De er en stor suksess, og burde nesten kvalifisert til Nobelprisen i medisin for resultatene som er oppnådd. Jeg er ikke interessert i å vanne ut regelen slik at man kan delta på klimastreik hver fredag, sier Steffensen.

MDG-støtte

Venstre-lederen får støtte fra MDGs talsperson Une Bastholm:

– Så bra at Trine Skei Grande ønsker å gi elevene fri. Da håper jeg at Venstre og resten av regjeringen også stemmer for mitt forslag om å gi elever politisk streikerett, når saken kommer opp i Stortinget til høsten. Elever og unge som vil streike for klimaet bør få slippe å bekymre seg for å få fravær, sier MDGs stortingsrepresentant,.

Ap: Opp til skolene

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke støtte ideen om å innvilge lovlig fravær uten videre:

– Vår linje er at det er opp til skolene å bestemme, sier Støre.

SV: Dobbeltmoral

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen opptrer med dobbeltmoral overfor de streikende ungdommene:

– I dag kommer vi nok en gang se medlemmer av regjeringspartiene klappe ungdommene på skuldra og si det er bra de engasjerer seg. Jeg er dessverre redd vi får se en oppvisning i dobbeltmoral fra regjeringen, samtidig som de pøser på med nye områder der oljedirektørene får boltre seg, vil de rose ungdommen for engasjementet mot klimakutt, skriver Lysbakken i en epost til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder