Hytta til Odd-Karl Stangnes er borte – har søkt tilflukt i fyrlykt

Det er foreløpig umulig å hente ut Stangnes med båt eller helikopter. – Vi avventer evakueringen og håper på avtagende vind utover kvelden, sier Bård Mortensen hos Hovedredningssentralen.

Odd-Karl Stangnes (51), som skulle oppholde seg alene på Skjervøyskjæret i Nord-Troms i ett år, ble tidlig søndag morgen forsøkt evakuert på grunn av kraftig uvær.

– Vi observerte personen på skjæret rundt klokken 13 for å danne oss et beslutningsgrunnlag for videre aksjon. Det var da for mye sjø til å komme inntil på en forsvarlig måte, sier Hasse Lindmo, pressevakt i Redningsselskapet (RS) til VG ved 16-tiden.

FYRLYKT: I denne fyrlykten på Skjervøyskjæret har Odd-Karl Stangnes søkt tilflukt fra stormen. Foto: Thomas Andreassen

Han kan fortelle at fem-seks meter høye bølger skyllet over skjæret i natt og tidligere i dag og at hytta som var der, er borte.

Håper på værluke

Stangnes har søkt tilflukt i et lite batterirom i en fyrlykt på skjæret. Redningsskøyta «Oscar Tybring IV», som ved 13-tiden var ved skjæret for å se på forholdene, ligger nå i beredskap mindre enn en nautisk mil unna Skjervøyskjæret.

– Det var mellom fire og syv meter høye bølger og ikke forsvarlig å evakuere med båt. Vinden er så sterk fra nordvest, og han befinner seg på lesiden mellom høye fjelltopper der det kan oppstå en såkalt mekanisk turbulens - så det er heller ikke trygt å heise ham opp med helikopter, forteller Bård Mortensen hos Hovedredningssentralen til VG klokken 16.20.

Vinden skal stilne noe i 20–21-tiden. Hovedredningssentralen håper da at de kan få til evakuering.

– Vi avventer derfor nå og håper på avtagende vind utover kvelden, sier Mortensen.

les også

Odd-Karl skal leve alene på et skjær - i ett år

Pluss content

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for mye snø og kraftig vindkast i Vest-Finnmark, Troms og Vesterålen. Frem til søndag ettermiddag er det ventet liten storm og vindkast opp i 35 meter i sekundet, skriver meteorologene på Twitter.

Evakuering var ikke mulig tidligere i dag.

– Det er for mye sjø til komme inntil på en forsvarlig måte. Risikoen må veies opp mot at personen på skjæret faktisk er trygg der han er nå. Han har søkt tilflukt i et batterirom på fyrlykten, sier Lindmo.

Gjennom natten har det vært mye snø og vind ved skjæret, som er rundt 250 meter langt og består av såpeglatte svaberg.

51-åringen søkte selv tilflukt i et batterirom i en fyrlykt natt til lørdag. Kjæresten Hanne Unander skriver i en SMS til VG at Stangnes var trygt på plass i lykten sammen med hunden klokken 02 natt til lørdag. Unander forteller at Stangnes var klar over at været skulle bli dårlig, og at han var godt forberedt da bølgene slo inn over skjæret.

– Han satt og fulgte med på været og hadde støvlene. Han hadde allerede gjort klart batterirommet som et tilfluktssted, og han er trygg der.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder