HER BEHANDLES DE: Tre av de åtte som er innlagt etter E. coli-utbrudd i Frankrike, behandles ved Tripode-sykehuset i Bordeaux. Nå er frø fra en egyptisk produsent som mistenkes å stå bak flere e.coli-utbrudd, funnet i Sverige. Foto: Afp

Fant frø fra e.coli-parti i Sverige

(VG Nett) Det svenske selskapet Econova tilbakekaller 25 kilo bukkehornskløverfrø fra samme parti som antas å ligge bak e.coli-smitten i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Vi har tatt kontakt med den kommunen som selskapet holder til i slik at de kan følge det opp, sie Lars Plym Forshell i det svenske Livsmedelsverket i en pressemelding.

De fikk melding om at frøene var importert til Sverige gjennom varslingssystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Frøene skal være kjøpt fra samme egyptiske produsent som antas å ha sendt ut frøene som står bak e.coli-utbruddene i Tyskland og Sverige.

- Det er ikke påvist e.-coli i leveransen i Sverige, men det finnes sterk misstanke på bakgrunn av at det er den eneste fellesnevneren mellom utbruddene i Europa, sier Forshell til VG Nett.

LES OGSÅ: Advarer nordmenn mot internett-frø

Tilbakekaller frø

Selskapet har stoppet utsendelsen av frøene, og tilbakekalt de som allerede er solgt. Selskapet pakker og distribuerer Weibulls groddblanding med artikkelnummer 7651 og alfalfa, med artikkelnummer 7627. De har stoppet utsendelsen av begge varetypene, skriver selskapet på sine nettsider.

- Nå forsøker vi å identifisere alle leveranser innen EU og varsle medlemsstater som også kan ha importert frøene, sier Forshell.

Nordic Garden AS forhandler Econovas produkter i Norge. De sier de ikke har importert bukkehornskløverfrøene hit til landet.

LES OGSÅ: - Ingen e.coli-spirer importert til Norge

- Det har vi ikke i Norge, sier selskapets produktsjef Per Halvorsen til VG Nett.

Mattilsynet i Norge sier at frø med den farlige e.coli-smitten ikke er importert til Norge.

- Hvis det er blitt sendt frø fra disse leverandørene til Norge så skal svenske myndigheter rapportere det via varslingssystemet RASFF. De har ikke sendt ut en slik melding, sier pressevakt Lars Tore Hestad i Mattilsynet til VG Nett

De har imidlertid gått ut og advart norske forbrukere mot å importere frø av denne typen.

- Vi har ikke kontroll på om privatpersoner har handlet slike frø andre steder, men dersom de har det vil vi opprettholde den advarselen som vi har lagt ut på våre hjemmesider, sier Hestad.

I Europa har minst 47 personer mistet livet etter å ha blitt smittet av EHEC-varianten av e.coli.

28. juni ble det kjent at en person i Sverige hadde blitt smittet av den farlige bakterien. Personen som var blitt smittet hadde ikke vært i Tyskland, hvor bakterien hadde herjet i forkant.

Ifølge Verdens helseorganisasjon har omtrent 3600 personer i 16 forskjellige land blitt syke etter utbruddet. 850 av tilfellene har vært alvorlige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder