HVITVASKET: Ved hjelp av moren sin hvitvasket Anders Behring Breivik flere hundre tusen kroner. Foto: Helge Mikalsen/VG

Moren hvitvasket penger for Breivik

Moren til terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) innrømmer i politiavhør at hun hjalp sønnen med å hvitvaske 400.000 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Pengene stammer fra massemorderens salg av falske vitnemål på internett, som var langt mer innbringende enn hva som er kjent tidligere.

Etter det VG får opplyst viser politiets undersøkelser at det ble satt inn 3,6 millioner kroner på Breiviks bankkontoer i utlandet fra 2003 til 2006.

Kundene som bestilte falske vitnemål overførte penger til Breiviks selskap gjennom Paypal, E-Gold eller en bankkonto i Latvia. For å få ut kontanter fra systemene benyttet Breivik en rekke utenlandske kort i Oslos minibanker.

Slik hvitvasket moren pengene, og se hvordan Breivik tjente 3,6 mill. på forfalskninger, i dagens papirutgave av VG og på VG+ !

I en rapport om terroristens økonomi skriver politiet at de mener den lugubre virksomheten kan ha vært motivert av at Breivik opplevde relativt trange økonomiske kår i deler av oppveksten, og at det kan ha ført til et sterkt ønske om å bli rik raskt.

Les mer om hvitvaskingen og forfalskningene, og se stor grafikk, i dagens papirutgave av VG og på VG !


For å avdekke økonomien til Breivik har politiet vært nødt til å gå grundig inn i økonomien til moren.

Etterforskerne har avdekket at kvinnen medvirket til hvitvasking ved å sette inn kontanter hun fikk av sønnen på egen konto, før hun overførte det videre til hans bankkonto.

«Stolte på sønnen»

Breivik skal ha instruert moren om hvordan hun skulle gå frem overfor bankene, og samtidig ha beroliget henne med at det ikke var ulovlig og at han uansett ikke skulle skatte av pengene.

Moren har innrømmet overfor politiet at hun ikke burde ha hjulpet sønnen, men hun har også forklart at hun hadde hørt at andre gjorde det samme. I tillegg skal hun ha stolt på sønnens forklaring om at metoden ikke var ulovlig.

Morens bistandsadvokat ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

- Kun min feil

Etter det VG får opplyst mener politiet at moren har hjulpet sønnen med å skjule penger for skattemyndighetene. De har også innhentet dokumentasjon som viser at hun utarbeidet regnskap for ham og kladdet brev til offentlige myndigheter.

- Mamma har håndtert noen penger, men slik jeg la det frem for henne var det juridisk sett uproblematisk. Er det noe feil med dette, er det kun min feil, har Breivik forklart i politiavhør.

Så langt har politiet identifisert 14 bankkontoer i syv forskjellige land som knyttes til Breivik.

I frykt for at myndighetene skulle oppdage hvitvaskingen brukte han flere betalingskort og tok ut små summer i forskjellige minibanker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder